REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau rugpjūtį turėtų paaiškėti, ar nedarbo išmokas bedarbiams tikrai skirs ir mokės nebe Darbo birža.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieną mėnesį Panevėžio teritorinė darbo birža, jos direktoriaus Viktoro Trofimovo teigimu, maždaug penkiems šimtams bedarbių naujai skiria ir pradeda mokėti nedarbo išmokas.

REKLAMA

Panevėžio mieste ir rajone nedarbo išmokas dabar gauna 1 800, visoje Panevėžio darbo biržos teritorijoje – 3 000 bedarbių. Nedarbo išmokos dydis bei mokėjimo trukmė priklauso nuo gavėjo darbo stažo ir buvusio uždarbio. Didžiausia galima išmoka 650, mažiausia – 350 litų. Vidutinis išmokos dydis 446 litai.

Nuo kitų metų šių išmokų skaičiavimas ir mokėjimas gali būti perkeltas ant „Sodros“ pečių.

Vyriausybė iš esmės jau pritarė projektui, numatančiam, jog gyventojams nedarbo išmokas nuo kitų metų skirs ir mokės „Sodros“ teritoriniai skyriai. Iki šiol šias išmokas skirdavo ir mokėdavo Lietuvos darbo birža. Galutinį sprendimą dėl šio projekto Vyriausybė planuoja priimti rugpjūčio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiau darbo ir išlaidų

V. Trofimovo nuomone, numatytos permainos neturėtų sukelti sumaišties. „Juk ir dabar bedarbiai paramą gauna ne tik iš Darbo biržos, pavyzdžiui, neturintiesiems darbo stažo pašalpą moka savivaldybės. Tokiu pat principu nedarbo išmokas perims ir „Sodra“, tuo labiau kad visi duomenys ir apie darbo stažą, ir apie uždarbį šioje įstaigoje yra“, – sako Panevėžio darbo biržos vadovas. Vis dėlto jis dar nesvarsto, ar neteks atleisti dalies darbuotojų, kai skyriui nebereikės skaičiuoti ir mokėti išmokų. Nors tokios galimybės neatmeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekto rengėjai tikina, kad nedarbo socialinių išmokų skyrimą ir mokėjimą perdavus „Sodrai“, klientų aptarnavimo tvarka taps paprastesnė, pagerės paslaugų prieinamumas ir pasiekiamumas. Taip pat sumažės informacijos apsikeitimo poreikis tarp Lietuvos darbo biržos ir „Sodros“, taigi ir „Sodros“ valdomos duomenų bazės apkrova.

Priėmus įstatymo projektą, taip pat supaprastės ir sumažės Lietuvos darbo biržos administravimo sąnaudos, susijusios su nedarbo išmokų skyrimu ir mokėjimu. Sutaupytos lėšos galės būti panaudotos vykdant kitas su užimtumu susijusias funkcijas.

REKLAMA

Bedarbiai gali nė nepajusti, kai jiems skiriamas nedarbo išmokas pradės mokėti nebe Darbo birža, o kita įstaiga.

Iš skirtingų biudžetų

Nedarbo išmoka skiriama tik ją gauti teisę turintiems bedarbiams, visi duomenys yra tikslinami „Sodroje“, Valstybinėje mokesčių inspekcijoje.

Tik retais atvejais, paaiškėjus, jog nedarbo išmokas gaunantis bedarbis dirba nelegaliai, pinigų mokėjimas sustabdomas, o jau gautą sumą tenka grąžinti į biudžetą.

Daug išmokų dabar mokama iš skirtingų biudžetų. Specialistų teigimu, pertvarkius esamą išmokų sistemą, visos išmokos žmonėms būtų mokamos per vieną instituciją.

REKLAMA

Dabar nedarbo išmokas skiria ir moka Darbo birža, bet pinigai ateina iš „Sodros“ biudžeto.

„Sodros“ Panevėžio skyriaus vadovai taip pat nesiima iš anksto spėlioti, kas būtų, jeigu įvyktų šis pasikeitimas. Gyventojams jokių nepatogumų šis sprendimas nesukeltų – viską tarpusavyje suderintų „Sodra“ bei Lietuvos darbo birža. Pagal suderintus planus dirbtų ir teritoriniai įstaigų skyriai.

Nedarbo socialinio draudimo išmokų skyrimas ir mokėjimas „Sodros“ teritoriniams skyriams turėtų būti perduotas nuo 2013 metų sausio 1 dienos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavesta parengti tam reikalingus teisės aktus.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų