REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos specialistai rekomenduoja atsargiai rinktis grožio paslaugas teikiančius salonus, mat iš ten galima parsinešti pavojingą ligą.

REKLAMA
REKLAMA

Norint išvengti ligų, būtina, kad paslaugas teikiančioje įstaigoje būtų laikomasi higienos. Per šių metų pirmąjį pusmetį Kauno mieste nustatyti aštuoni higienos normas pažeidę salonai. Prasižengusių įstaigų pavadinimai neskelbiami.

REKLAMA

Visiems aštuoniems salonams, kuriuose rasta pažeidimų, surašyti administraciniai teisės pažeidimų protokolai. Vėliau patikrinus nustatyta, kad pažeidimai buvo pašalinti.

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistė Ingrida Backūnienė teigė, kad minėtuose salonuose buvo netinkamai dezinfekuojami, sterilizuojami įrankiai, o vienkartiniai įrankiai buvo naudojami pakartotinai, darbuotojai neturėjo sveikatos žinių atestavimo pažymėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo sausio pradžios iki liepos vidurio Kaune iš viso buvo patikrintos 153 kirpyklos, kosmetikos kabinetai, grožio salonai. Grožio salonų kontrolė atliekama ne dažniau kaip kartą per metus.

KVSC duomenimis, pernai Kauno apskrityje du asmenys hepatitu B galimai užsikrėtė grožio paslaugų atlikimo metu, keturi – atliekant medicinines invazines procedūras.

Atliekant procedūras, kurių metu pažeidžiama oda, gleivinė, krauju ar kitais kūno skysčiais užterštas darbo instrumentas perneša infekciją kitam žmogui, yra tikimybė užsikrėsti ne tik hepatitu B, C, bet ir ŽIV.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistų teigimu, šiemet Kauno apskrityje per šešis mėnesius užregistruota 14 ŽIV atvejų, o pernai – 21. Vien tik Kaune pernai užregistruoti devyni nauji infekcijos atvejai. Susirgusiųjų amžiaus vidurkis – 34 metai.

Pernai KVSC specialistai Kauno mieste ir rajone patikrino 235 kirpyklas ir grožio salonus. Beveik pusėje jų buvo netinkamai atliekama įrankių dezinfekcija, pakartotinai naudojami vienkartiniai įrankiai. 26 proc. patikrintų salonų aptikta netinkama grožio paslaugų aprašų forma. 14 proc. salonų darbuotojų buvo nepasitikrinę sveikatos ir neturėjo sveikatos žinių atestavimo pažymėjimo.

REKLAMA

Grožio salonų ir kirpyklų lankytojų atmintinė

Klientai, besilankantys grožio salonuose ir kirpyklose, turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad daugkartinio naudojimo apdangalai turi būti švarūs, po kiekvieno paslaugos vartojo keičiami arba naudojami vienkartiniai.

Paruošti naudoti kirpimo įrankiai prieš teikiant paslaugą turi būti laikomi švarioje uždengtoje talpykloje. Paviršiai, prie kurių tiesiogiai liečiasi paslaugų vartotojas (oda ir plaukai), turi būti švarūs ir dezinfekuojami po kiekvieno kliento, o užteršti paviršiai, ant kurių dedami instrumentai ir kitos darbo priemonės, turi būti nuvalomi iš karto, o darbo pabaigoje dezinfekuojami.

REKLAMA

Ypatingą dėmesį klientai turėtų atkreipti į jiems teikiamas manikiūro ir pedikiūro paslaugas. Instrumentai, kuriais teikiama paslauga, turi būti sterilūs kiekvienam klientui, išpakuojami jam matant arba išsterilizuojami prieš pat teikiant paslaugą.

Prieš atliekant bet kokią grožio procedūrą, klientas turi teisę reikalauti grožio paslaugos teikimo aprašo.

Soliariumuose turi būti viešai pateikti teikiamų paslaugų sąrašai, soliariumų įrangos techniniai pasai ir eksploatavimo instrukcijos lietuvių kalba. Taip pat turi būti viešai pateikta informacija paslaugų vartotojams apie soliariumų keliamą riziką sveikatai, deginimosi režimą bei fotoalergiją sukeliančių medžiagų sąrašas.

Martynas TOVAROVAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų