REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nutarimas organizuoti referendumą dėl atominės elektrinės (AE) statybos paskelbimo sukėlė Visagino AE šalininkų pasipiktinimą, o jos priešininkai negalėjo nuslėpti džiaugsmo dėl laimėto mūšio.

REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt išklausė nuomonių iš abiejų barikadų pusių ir teiravosi pačių piliečių, ar Lietuvai reikia Visagino AE ir ar jie patenkinti, kad turės galimybę išreikšti savo poziciją per referendumą.

REKLAMA

Lietuvos žaliosios politikos instituto prezidentas Linas Balsys

Linas Balsys. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr. (nuotr. Balsas.lt)Linas Balsys. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Vertinu labai gerai, kad Seimas pats nusprendė sušaukti referendumą. Čia yra geras demokratinis žingsnis, kad paskelbė referendumą ir jis sutampa su rinkimais – labai gerai, nes tai didins žmonių aktyvumą ir rinkimuose.

Kai sakoma, kad nesąžininga permesti naštą spręsti, ar reikia AE Lietuvai, patiems piliečiams, tai yra atsikalbinėjimas, taip kalba žmonės, kurie bijo kalbėti su žmonėmis ir atsiklausti jų nuomonės. Visada sakiau – jeigu galite suformuluoti savo mintį taip, kad nueitumėte prie kaimo parduotuvės ir išdėstytumėte ją, o  jus suprastų, vadinasi, jūs politikas ir žinote, ką darote. Jeigu kaimo žmogus nesupras, vadinasi, jūs nežinote, ką darote.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu kas mano, kad neįmanoma apie AE nieko paaiškinti, tai arba politikai nesupranta, ką jie daro, arba slapstosi nuo žmonių ir nujaučia, kad jų nuomonė yra skeptiška.

Jeigu manytų, kad žmonės yra kvaili ir nesupranta, tai nieko neaiškintų ir sakytų – čia labai sudėtinga. Čia ne Higso bozonas, kad suprastumei, kaip susiformavo materija, čia labai aiškūs dalykai.

Prieš referendumą mes pateiksime ne tik argumentus, kodėl atominė yra blogai ir kodėl tas reaktorius yra netinkamas, bet ir visai kitą verslo planą Lietuvai, kaip galima išsiversti be atominės ir garantuoti vadinamąją bazinę elektros generaciją, ką mėgsta kartoti šalininkai, ir kaip apsirūpinti ir šiluma, ir elektra iš visų resursų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visagino merė Dalia Štraupaitė

Visagino merė Dalia Štraupaitė (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Visagino merė Dalia Štraupaitė (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Tai yra pavėluotas reikalas, todėl vertinu neigiamai. Jeigu esame atominės energetikos valstybė, aišku, mes gavome iš Rusijos dovanų Ignalinos atominę elektrinę (IAE), bet mūsų Seimas yra priėmęs atominės energetikos įstatymą ir prieš priimant jį reikėjo organizuoti referendumą ir klausti, ar jie (žmonės – aut.past.) pritaria, kad Lietuva išliktų atominės energetikos valstybe.

Dabar, kai jau priimti įstatymai, kai mes jau esame tuo lygmeniu išsirikiavę kaip atominės energetikos valstybė, mes privalome galvoti apie Lietuvos autoritetą, ateitį, lygį, saugumą, viskas sueina į šį projektą.

REKLAMA

Linas Balsys buvo prezidentės patarėju, vykdė jos politiką, o dabar organizuoja tokius pigius triukus: kuriamos partijos ir žaliųjų judėjimai vien dėl to, kad taptų Seimo nariu arba pasiektų savo politikos tikslą.

„Hitachi“ – rimta įmonė, japonai... Kaip į mus žiūrės dabar? Kas čia dabar per valstybė? Patys turi atominę elektrinę, jos nemoka saugiai uždaryti, priėmė atominės energetikos įstatymą ir dabar dar organizuoja referendumą. Na, kaip mes atrodysime tarp kitų pasaulio valstybių?

Branduolinės energetikos inžinierius Jurgis Vilemas

J. Vilemas (nuotr. Balsas.lt)J. Vilemas (nuotr. Balsas.lt)

Manau, kad referendumas atliks svarbią funkciją – privers mūsų valdžią pateikti informaciją, ką jie siūlo Lietuvai. Nes iki šiol ši informacija buvo, visų pirma, neišsami, netiksli, kai kur iškreipta parodant tik tai, kas gali būti teigiama, nutylint visas silpnąsias vietas arba netgi pavojus. Referendumas vis tiek išjudins visuomeninę diskusiją ne tik tarp profesionalų, bet ir tarp žurnalistų, valdžia mes nemažai pinigų propagandai, tada iškils klausimai ir tie propagandistai vis tiek turės į juos atsakyti, įrodyti, o jei neįrodys, turės problemų, visuomenė bus išjudinta aktyviau negu iki šiol.

REKLAMA

Toks svarbus Lietuvai projektas buvo tiesiog bandomas prastumti suteikiant minimaliai informacijos, o kai kur skelbiant, kad ji yra slapta. Nors tarptautinėje praktikoje tai yra visiškai neslapti dalykai. Slaptumo žymą bandoma uždėti sąmoningai, kad būtų išvengta diskusijų arba pridengta vienašališka informacija.

Referendumas iš dalies privers nuo to šiek tiek atsitraukti, tai didelė nauda.

Ką reiškia būti atominės energetikos šalimi? Priklausyti katalikų bažnyčiai, ar pravoslavų, ar pasikrikštyti į musulmonus? Ką tai reiškia? Nesąmonė. Būti ar nebūti branduoline valstybe? Lyg tai yra kažkokia nauja tikyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naudinga ar nenaudinga mums turėti branduolinę elektrinę? Elementarus klausimas, o jei naudinga, tai su kokiomis rizikomis tai yra susiję? Tai yra labai pavojingas projektas. Iš ko mes lažinamės? Ką galime prarasti ir ką galime išlošti? Tokios analizės reikia.

Joks specialistas iš kokios nors tarptautinės organizacijos nepasakys, kad atominė elektrinė yra absoliučiai saugi, kad joje negalima niekados jokia avarija. Jeigu tikimybė nėra lygi nuliui, tada valstybė, kuri ruošiasi į šitą tikybą persikrikštyti, turi parodyti, kad nelaimės atveju yra pajėgi susitvarkyti su pasekmėmis.

REKLAMA

Pasaulyje turėtų būti tvarka, kad valstybės, kurios nori būti branduolinės, turi parodyti, kad jos susitvarkys su galima didele avarija. Jeigu to neįrodo, turi būti kategoriškai draudžiama pradėti tokius žaidimus.

Grožio ir sveikatos specialistė Virginija

Grožio specialistė Virginija (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Grožio specialistė Virginija (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Deja, valdžia neklauso tos pilietinės nuomonės. Manau, kad AE mums nereikalinga apskritai, tai yra baisu. Reikėtų spręsti kitaip problemas.

Kiek avarijų atsitiko, dar reikia susitvarkyti su Černobylio avarijos padariniais, padėkime Japonijai, gyvūnams, ligos po visą pasaulį išplito, gal reikėtų tam daugiau dėmesio skirti ir susitvarkyti, gal biokuro daugiau naudoti.

REKLAMA

Balsuočiau, bet labai abejoju, kad atsižvelgs į tai, ką mes pasakysime, valdantiems vyrams visiškai nesvarbi mūsų – žmonių – nuomonė.

Vilnietis Audrius

Vilnietis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Vilnietis (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Aš esu prieš atominės elektrinės statybą. Apie projektą nieko nenusako, tik tai, kad pastatys. Kokiomis kainomis, kokiais terminais, kokiomis sąlygomis – nieko nėra skelbiama. Jeigu būtų aišku, tai žmonės, manau, visai kitaip mąstytų.

Jei pateiks normalią ir suprantamą informaciją, tada padarysiu išvadas. Jeigu nebus pateikta reikalinga informacija, 100 proc. žmonės nubalsuos prieš AE.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusi Vilniaus Savivaldybės darbuotoja Jelena

Buvusi Vilniaus savivaldybės darbuotoja Jelena (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Buvusi Vilniaus savivaldybės darbuotoja Jelena (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Žmones daro įkaitais nesuformuluodami tikslaus referendumo klausimo. Jie pirmiausiai turi žinoti, kokį klausimą svarstys, tada spręsti. Pasakykite, kiek kainuos AE ir tada bus galima spręsti.

Jei aš klausiu, ar norite automobilio, ir jei klausiu, ar norite „Mercedeso“ ar „Žigulio“, tai čia būtų du skirtingi dalykai. Jūs pasakysite, kad automobilio norite, ir jums nupirks „Žigulį“, bet jūs juk ne tokį automobilį turėjote galvoje. Ar eisiu į referendumą, priklausys nuo to, kaip bus suformuluotas klausimas.

REKLAMA

Pirma, reikia duoti atsakymus į visus klausimus, kurie kyla žmonėms, o tada spręsti, ar reikia referendumo. Jei negausiu tikslių atsakymų, sugadinsiu biuletenį ir bus išleisti mūsų pinigai.

Energetikas

Energetikas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Energetikas (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

Žmones išklausyti reikia, bet valdžia darys taip, kaip jai reikia. Apskritai AE Lietuvoje nebus.

Manau, kad reikia susitvarkyti su tuo, kas Lietuvoje jau yra iš energetinių objektų. Jų yra nemažai, bet ten jau darosi netvarka.

Jeigu bus suformuluotas klausimas, ar už ar prieš atominę energetiką esate, balsuosiu prieš, nes rusai stato, baltarusiai stato ir trijų objektų tokiame taške yra per daug.

REKLAMA

Manau, kad dabar Lietuva energiją kuo puikiausiai perka iš rusų.

Dirbanti studentė

Nebeleidžia nuspręsti, jau viskas nuspręsta. Mūsų referendumas ir mūsų balsai jau nieko nelems. Žinoma, gerai būtų, jeigu to paklaustų prieš nuspręsdami. O šiaip aš esu prieš, kad būtų statoma Visagino Atominė elektrinė, nes kitose valstybėse netoli mūsų yra elektrinės ir pažiūrėjus iš sveikatos pusės, yra labai blogai, nes vis tiek yra poveikis aplinkai, tai, kad ir kitose valstybėse yra, gauname savąją apšvietimo dozę, jeigu dar ir mūsiškiai statytų, tai išvis negerai.

Aš ne iš tų, kurie verčiau sutaupytų 2 litus, bet vėliau sirgtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų