REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

(Papildyta 11:25 val.)

Mažiausiai septyni žydų turistai žuvo ir dešimtys buvo sužeisti teroristinio išpuolio metu Bulgarijoje. Izraelis iš karto kaltę suvertė Iranui, rašoma inosmi.ru.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl Bulgarija?

Autobusas buvo susprogdintas prie oro uosto, Juodosios jūros pakrantės mieste Burgase, kur atvyksta daugybė turistų, vykstančių į šalia esančius kurortus. Kol kas nėra aišku, ar tai buvo teroristo-mirtininko veiksmai, ar bomba buvo iš anksto palikta autobuse.

REKLAMA

Turizmas Bulgarijai atneša milžinišką ekonominį pelną. Praėjusiais metais šią šalį su 7 milijonų populiacija aplankė 8,7 milijono svečių iš užsienio, beveik 140 tūkstančių iš jų – žydai. Bulgarija turi pigios poilsiavimo vietos reputaciją – čia galima rengti vestuves, žaisti azartinius žaidimus.

Kai sausio mėnesį buvo užkirstas kelias bandymui susprogdinti autobusą, vežusio žydus į slidinėjimo kurortą netoli Sofijos, imtasi papildomų saugumo priemonių, kai atvykdavo turistai iš Izraelio. Šį incidentą siejo su ketvirtosiomis Imado Mughniyeho iš su Iranui bendradarbiaujančios Libano karinės organizacijos „Hezbollah“ mirties metinėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Bulgarijos populiarumas tarp žydų bei šalies patirties trūkumas kovoje su politiniu smurtu galėjo tapti priežastimi to, kad būtent čia Izraelio piliečiai tapo teroristu taikiniu. „Tai galėjo įvykti bet kurioje pasaulio vietoje, tačiau Bulgarija yra ypač pažeidžiama, nes policija čia neturi antiteroristinės veiklos patirties“, – tikina bulgarų žurnalistas ir knygos apie Bulgarijos žydus autorius Anthony Georgieffas.

Politinis terorizmas pokomunistinėje Bulgarijoje nežinomas. Paskutinis teroristinis išpuolis su politiniais motyvais čia įvyko praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje, kai vyko susidūrimai tarp komunistinio režimo ir musulmonų mažumos. Valdžios bandymai įskiepyti bulgarišką identitetą turkų mažumai privedė prie masiško turkų bėgimo iš šalies ir sprogimų serijos. Žymiausiu incidentu tapo traukinio susprogdinimas netoli Sofijos. Bulgarai iki šiol ginčijasi dėl to, ar tai buvo turkų teroristų darbas, ar sprogdino komunistų agentai-provokatoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bulgarijos mažumos

Bulgarijoje yra reikšminga dalis musulmonų populiacijos, sudaranti apie 10 proc. bendros šalies populiacijos. Tokie yra 2011 metų gyventojų surašymo duomenys, nors realybėje šie skaičiai turbūt yra didesni. Tačiau musulmoniškoji gyventojų dalis yra pakankamai taiki ir rami. Religinis ekstremizmas iš viso retas reiškinys Balkanams, nors etniniai konfliktai čia neretai skatinami religinių nesutarimų. Buvo pranešimų apie džihadistų būrelius ir netgi apie jų mokymo centrus Makedonijoje, Kosove ir Bosnijoje, tačiau  eiliniams gyventojams tai neturėjo jokios įtakos, o Bulgarijoje tokių pareiškimų iš viso nebuvo.

REKLAMA

Nedidukė žydų bendruomenė Bulgarijoje visai neblogai integravosi į visuomenę, pasakoja A. Georgieffas. Oficialiai ji sudaro 5000 žmonių, tačiau jis mano, kad jeigu iš šio skaičiaus atimti maišytas santuokas, liktų vos 2000. Tokiu būdu žydai yra bene mažiausia atpažįstama etninė mažuma šalyje.

Antisemitizmas Bulgarijoje yra beveik negirdėtas reiškinys, teigia A. Georgieffas: „Nors ekstremistų partijos, tokios kaip parlamente esanti „Ataka“, periodiškai užsiima viduramžišku antisemitizmu, tarp žmonių jis nepopuliarus.“

REKLAMA

Dauguma bulgarų jaučia artumą su Izraeliu. Iš dalies tai paaiškinama tuo, kad bulgarai didžiuojasi savo šalies pozicija Antrojo pasaulinio karo metu, kai dėka spaudimo iš gyventojų, visuomeninių organizacijų ir stačiatikių bažnyčios (kuri yra galingas nacionalinis simbolis) buvo sustabdyta Bulgarijos žydų deportacija, kuria siekė vykdyti nacių sąjungininkai. Tačiau Bulgarijos okupuotose Jugoslavijos ir Graikijos teritorijose tokia deportacija tęsėsi.

Izraelio versijos

Izraelis jau įvardijo, kas kaltas dėl išpuolio. Oficialūs pareigūnai ir analitikai pareiškė, kad teroristinis išpuolis Burgase yra Teherano ir jo karingos sąjungininkės „Hezbollah“ teroristinės kampanijos dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo pareiškime Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu teigė, kad išpuolis gali būti susijęs su 18-omis žydų kultūros centro Buenos Airėse metinėmis. Tuomet žuvo 85 žmonės. Atsakydama į išpuolį, Argentina 1999 metais išdavė jau minėto I. Mughniyeho arešto orderį.

„Siaubingas ir mirtį nešantis Irano terorizmas tęsia savo atakas prieš nekaltus žmones“, – pareiškė B. Netanyahu. „tai yra teroristinis Irano išpuolis, kuriuos jie vykdo po visą pasaulį. Izraelis atsakys į tai jėga“, – pagrasino premjeras.

REKLAMA

Praėjusiais metais buvo keletas bandymų surengti išpuolius vietose, kur poilsiauja žydai, bei prieš diplomatines misijas, tačiau daugeliui jų buvo užkirstas kelias. Praėjusią savaitę Kipro valdžia pareiškė apie libaniečio suėmimą. Manoma, kad jis planavo teroristinį išpuolį prieš žydus populiariuose Kipro kurortuose. Visai neseniai buvo bandyta susprogdinti Izraelio objektus Tailande ir Azerbaidžane, vos nepavyko bandymas pasikesinti į diplomato žmoną Indijoje.

Izraelis ir vietinė valdžia kaltina Iraną dėl visų šių išpuolių. Teheranas tuo pat metu kaltina Izraelį finansuojant išpuolius prieš Irano branduolinės fizikos mokslininkus ir šalies karinius objektus.

REKLAMA

Kai kurie analitikai mano, su išpuoliu Bulgarijoje gali būti susijusi „Hezbollah“, nes jis bando atkeršyti už I. Mughniyeho nužudymą 2008 metais. Šis žmogus buvo kariniu „Hezbollah“ vadu ir karo su prieš Izraeliu 2006 metais organizatoriumi. Libano karinė grupuotė kaltina Izraelį dėl automobilio susprogdinimo Sirijoje, kurio metu ir žuvo I. Mughniyehas.

Nors Izraelis pagrindiniu įtariamuoju įvardijo Iraną, kol kas dar anksti kažkam priskirti atsakomybę už išpuolį. Taip mano Irano ekspertas Meiras Javedanfaras, dirbantis Gerclijos miesto analitiniame centre. Pasak jos, išpuolį galėjo organizuoti džihadistų grupuotės, kurios puldinėjo Izraelio turistus Kenijoje 2002 metais.

„Žinoma, B. Netanyahu kaltinimai Iranui tik eskaluos įtampą. Jeigu paaiškės, kad išpuolį iš tiesų organizavo Iranas, situacija galutinai paaštrės“, – tvirtina analitikas.

Taip pat skaitykite:

Teroro išpuolis prieš žydų turistus Bulgarijoje: septyni žuvo, daug sužeistų (papildyta 07:43)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų