REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išsimaudžiusią jūroje klaipėdietę užklupo sveikatos negalavimai. Gydytoja įtarė medūzas. Tačiau specialistai spėja, kad bėdų galėjo pridaryti ir nešvari jūra.

REKLAMA
REKLAMA

Įtarė medūzos įgėlimą

Nuo įprastų maudynių klaipėdietės Leonoros Ubartienės neatbaidė nei apniukęs dangus, nei nešvarus vanduo – 85 metų moteris beveik kasdien vasarą maudosi jūroje.

REKLAMA

Tąkart L.Ubartienė maudynėms pasirinko moterų paplūdimį tarp Pirmosios ir Antrosios Melnragės. Vėjas nebuvo malonus, tad maudėsi netoli kranto.

Vandenyje nejutusi jokio diskomforto, tik išlipusi į krantą moteris pastebėjo, kad viena ranka – gerokai paraudusi ir sutinusi. Raudonos dėmės taip pat atsirado ant pilvo ir nugaros.

Grįžusi namo senjora sau bandė padėti kompresais, tačiau kai ryte pamatė dar labiau ištinusią ranką, kreipėsi į šeimos gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytoja įtarė, kad greičiausiai klaipėdietės ranka paraudo ir ištino dėl medūzos įgėlimo. Pacientei ji skyrė vaistų nuo alergijos.

L.Ubartienei medikamentai ne itin gelbėjo, o ant rankos iškilusias pūsleles pakeitė atsivėrusi žaizda.

„Neskauda, bet stipriai niežti“, – maudynių pasekmes apibūdino moteris.

Aktyviai gyvenanti L.Ubartienė tikino, kad per 86 metus jai taip nutiko pirmą kartą. Nors vasarą jūroje ji maudosi beveik kiekvieną vakarą bet kokiu oru.

Medūzų sezonas neprasidėjo

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Giedraitis suabejojo, ar šiuo metu jūroje jau esama tiek daug medūzų, kad jos galėjo taip sugelti moterį. Medūzos dažniausiai atsiranda rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo mėnesiais, ypač Smiltynės, Nidos paplūdimiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, medūzos dažniau plaukioja dugne. Aukščiau pakyla, kai jų atsiranda gerokai daugiau. Dažniau medūzos gelia į padus, kojas, kartais į ranką.

„Žmogaus organizmas nenuspėjamas, tad į medūzos įgėlimą gali įvairiai reaguoti: nudilginti, parausti. Bet jei žmogus nėra alergiškas, gali pajausti tik tvinktelėjimą“, – aiškino specialistas.

R.Giedraitis spėjo, kad moters organizmas taip greičiausiai sureagavo į dumblius. Einant per juos vandenyje daugiausia liečiasi rankos, pilvas.

Kalti dumbliai

Visuomenės sveikatos specialistas spėjo, kad greičiausiai moteriai alerginę reakciją sukėlė jūros vanduo, kuris šiuo metu žydi.

REKLAMA

Žydėjimą sukelia besidauginantys dumbliai, kurių uostamiesčio paplūdimiuose ypač padaugėja sušilus orams ir pučiant vakarų vėjui. Šį procesą taip pat suaktyvina poilsiautojų pomėgis gamtinius reikalus atlikti jūroje.

„Jei mikrobiologinė tarša padidinta, paplūdimyje turi būti skelbiama informacija, kad maudytis nerekomenduojama“, – atkreipė dėmesį specialistas.

R.Giedraičio teigimu, dumbliai nėra pavojingi sveikatai, tačiau alergiškam žmogui gali išprovokuoti alerginę reakciją. Ji pasireiškia odos bėrimu, niežėjimu, raudonavimu, tinimu priklausomai nuo alerginės reakcijos formos.

REKLAMA

Specialistui jau yra tekę sulaukti nusiskundimų, kad poilsiautojus po maudynių tokioje jūroje išberia.

Atitinka higienos normas

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Klaipėdos skyriaus vedėja Raminta Mitkuvienė sakė, kad paskutinį kartą jūros vandens mėginiai paimti šį antradienį. Tačiau tyrimo rezultatai paaiškės tik savaitės pabaigoje.

Prieš tai tyrimai buvo paimti birželio 17 dieną Pirmosios Smiltynės, Antrosios Melnragės ir Girulių paplūdimiuose. Jie atliekami Klaipėdos miesto savivaldybės užsakymu.

Birželio mėnesį atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad maudyklų mikrobiologinės taršos rodikliai neviršija higienos normose nustatytų vandens kokybės reikalavimų.

Šį antradienį kartu su vandens mėginiais pirmą kartą šią vasarą paimti ir smėlio mėginiai.

Sandra LIKOŠIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų