REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klausimas „ką lauktuvių parvežti kolegoms ir draugams?“ dažnai tampa tikru galvos skausmu per atostogas. Galiausiai visi svarstymai pasibaigia kalnu beverčių magnetukų, figūrėlių, išmargintų lėkštelių ir kitais potencialiais dulkių kaupikais. Apdairesni turistai paprastai ieško nupirkti ką nors įdomaus ir praktiško, kas nebūtinai yra papuoštas tos šalies, kurioje lankosi vėliava ar kitas nacionaliniais simboliais.

REKLAMA
REKLAMA

Kelionių vadovai šiuo atveju taip pat nėra geri patarėjai, nes juk jų tikslas supažindinti jus su šalies taikomosios dailės dirbiniais, kitais kultūriniais akcentais, o dovanų turistų artimiesiems pirkimas į šią užduotį neįeina.

REKLAMA

Iš tiesų lauktuvių reikalu reiktų užsiimti patiems ir tikrai neverta nuvertinti vietinių prekių, kurios skirtos ne tik turistams, bet ir patiems vietiniams – tai praktiška ir nebrangu. Jei planuojate atostogauti Turkijoje, nepabijokite išklysti iš centrinio turgaus, t.y. zonos skirtos turistams, ir apsilankyti... paprastoje parduotuvėje.

Citrinų odekolonas

Jei teko lankytis Turkijoje, jūs tikriausiai pastebėjote, kad daugelyje viešųjų vietų - parduotuvėse, viešbučiuose, autobusuose – stovi maži buteliukai su geltonos arba rausvos spalvos skysčiu, kurio dezinfekuojamos rankos. Tai vietinės gamybos rankų odekolonas, kuris yra 80 laipsnių stiprumo. Taip pat esama mažiau populiaraus gėlių kvapo odekolono. Bet kuriuo atveju, mažas buteliukas šio kvapnaus skysčio vaistinėje ar prekybos centre jums kainuos apie 50 euro centų, o kvapnios rankos ir komforto pojūtis išliks ilgai.

REKLAMA
REKLAMA

Turkiška kava

Turkiška kava šio gėrimo mylėtojus nustebins dėl itin smulkaus pupelių malino. Pati populiariausia turkiška kava yra „Mehmet-efendi“, pakelis prekybos centre kainuoja apie pusantro dolerio. Kitos turkiškos kavos rūšys taip pat nėra prastos kokybės, svarbiausia – tinkamai paruošti.

Alyvuogės

Turkijoje, kaip ir Albanijoje, Graikijoje ir Ispanijoje, auga puikios alyvuogės. Vietinės šeimininkės didžiąją dalį patiekalų ruošia naudodamos namuose išspaustą alyvuogių aliejų. Turkijoje alyvuogių aliejaus pasirinkimas tikrai platus – esama net atskirai parduodamo salotoms ar su prieskonių mišiniais skirto mėsos patiekalams. Taip galima įsigyti muilų alyvuogių aliejumi ir kitų kosmetikos gaminių. Verta atkreipti dėmesį į tai, kad turistinėse zonose ir paprastuose prekybos centruose tomis pačiomis pažymėtų produktų kainos gali skirtis net dvigubai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kulinarijos paslaptys

Turkijos virtuvė laikoma viena turtingiausių pasaulyje, ir esama daugybės itin sudėtingų receptų su keisčiausiai ingredientais, o kai kurių prieskonių ir pagardų pavadinimus sunku išversti į kitas kalbas. Turkija – išsiskiria prieskonių įvairove ir nebūtina gilintis į pavadinimų subtilybes, pardavėjai noriai jums patars, kam kokie prieskoniai tinkamiausi ir net noriai pasidalys savais receptais. Prieskoniai Turkijoje yra itin pigūs, tad nenusivilsite išbandydami naujoves.

Vaistinė pasta „Mesir“

Šios pastos atsiradimo istorija pasakoja, kad kažkada susirgus vieno sultono motinai vietos gydytojas išėjo į kalnus ir ilgai rinko įvairius vaistinius augalus, o paskui iš jų buvo pagamintas tepalas, nuo kurio ligonė pasveiko.

Į šios pastos sudėtį įeina net 41 komponentas. Šis vaistas gelbsti sergant kvėpavimo takų ligomis, yra gyvačių įkandimų priešnuodis, stiprina imunitetą. Taip pat dažnai lyginamas „Viagra“, turkai atkerta, kad garsioji „Viagra“ yra chemijos pramonės išradimas, o „Mesir“ – natūralus produktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų