REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies vadovei D. Grybauskaitei sukritikavus Valstybinę mokesčių inspekciją kaip vangiai tiriančią nelegaliai įsigyto turto atvejus, vis dėlto ji yra kaip niekada iki šiol aktyvi – Modesto Kaseliausko vadovaujama institucija pernai iškuitė 1000 valstybės tarnautojų deklaracijas ir ir į dienos šviesą ištraukė 60 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Norėčiau išskirti vieną įstaigą, dėl kurios esu kritiškai nusiteikusi – tai būtent Valstybinė mokesčių inspekcija, kuri sau leido interpretuoti Vyriausybės nutarimus dėl neteisėto praturtėjimo – praktiškai išėmė iš patikrinamųjų sąrašo visus politikus, tiek savivaldos lygmens, tiek Seimo, – praėjusį ketvirtadienį spaudos konferencijoje užsiminė prezidentė. – VMI formaliai rėmėsi Vyriausybės nutarimu, kuris apėmė tik valstybės tarnautojus ir neapėmė politikų.“

REKLAMA

Tačiau premjero Andriaus Kubiliaus ekonomikos patarėjas Mindaugas Majauskas suskubo prezidentei replikuoti: galimo neteisėto praturtėjimo požymiai fiksuojami „apie visus atvejus be išimties“ – per metus nuodugniai patikrino per 100 politikų.

D. Grybauskaitės teigimu, VMI turi informacijos apie pajamas, bet jos esą niekas neanalizuoja – šitaip valstybės tarnautojai atseit pabėga nuo atsakomybės.

„Aš siūlysiu turto konfiskavimą už nelegaliai įsigytą turtą, o VMI tokią analizę jau seniai galėjo daryti. To nebuvo daroma – sąmoningai ar ne, bet kokiu atveju rezultatas yra blogas“, – žėrė kritikos Mokesčių inspekcijai D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto pernai VMI patikrino 1000 valstybės tarnautojų ir iš jų kišenių ištraukė „iš niekur“ įgytų 60 mln. litų. Anot M. Majausko, šitaip buvo užkirstas kelias legalizuoti šias galimai neteisėtas lėšas, kartu atrasta 3,5 mln. litų papildomai į biudžetą mokėtinų mokesčių.

2011 m. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pradėjo 80 ikiteisminių tyrimų dėl galimai neteisėto praturtėjimo. Vien 24 buvo inicijuoti pagal VMI pranešimus. „Be to, keliasdešimt milijonų turto yra areštuota – to anksčiau pas mus tikrai nebuvo, 2000 metais tai buvo visiškai neįsivaizduojama. Tad dabartiniai tyrimai yra didelis žingsnis į priekį“, – įsitikinusi Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko pavaduotoja Agnė Bilotaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2011 metų VMI yra nustačiusi apie 140 galimo neteisėto praturtėjimo atvejų, tarp kurių yra ir rezonansinių bylų dalyvių, nusikalstamų susivienijimų narių, kontrabandininkų, taip pat ir aukštas pareigas užimančių valstybės tarnautojų bei politikų.

„Apie korupciją taip sakoma: paliečiami nebent neįtakingi asmenys. Tarp žmonių vyrauja įsitikinimas, kad palietus įtakingą, būtų daugiau teisingumo. Sunku pasakyti, ar išimtys daromos tam tikriems asmenims – mes nežinome, kokia yra reali situacija, kai patys neprieiname prie dokumentų ir kaip VMI neatliekame tyrimų“, – svarstė parlamentarė.

REKLAMA

Jos žodžiais, norėtųsi, kad institucijos veiktų geriau ir vykdytų įstatymo nuostatas.

„Bet turbūt dažniausiai reikia jas paraginti ir pirštu parodyti, – kalbėjo A. Bilotaitė. – Galiu pastebėti, kad prezidentės žodis ir autoritetas svarbus, todėl į jį institucijos atsižvelgia. Blogiau, jei tokių autoritetų nebūtų.“

Po griežtų D. Grybauskaitės pastabų VMI vadovas M. Kaseliauskas žiniasklaidai sakė neketinantis atstatydinti.

M. Širvinskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų