REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė antradienį per pasitarimą pritarė darbo grupės „Dėl vyriausybinės komisijos žalos, padarytos Lietuvos Respublikai 1940–1991 metais buvusios TSRS ir 1991–1993 metais Rusijos federacijos kariuomenės, atlyginimo derybinėms nuostatoms ir veiksmų planui parengti“ pasiūlymams.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš esmės pritarėme jos pasiūlymui. <...> Mes, matyt, sudarysime nuolat veikiančią komisiją, kuri padėtų tinkamai spręsti šį klausimą derybose“, – po vyriausybės pasitarimo lakoniškai informavo žurnalistus premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA

Premjeras aiškino, kad darbo grupė pateikė pasiūlymų dėl tam tikrų darbų, kuriuos reikėtų atlikti.  Jo teigimu, buvo sutarta prie šių klausimų grįžti rugsėjo mėnesį. Paprašytas patikslinti, kokių pasiūlymų pateikė darbo grupė, A. Kubilius aiškino: „Darbų yra įvairių. Pradedant nuo pagalbos tiems, kurie siektų individualiai prisiteisti žalos atlyginimą, tiek iki to, kad šie klausimai būtų diskutuojami ne tik tarp Lietuvos ir Rusijos atstovų, bet ir tarp ES atstovų, ir manau, kad mes turime turėti omenyje, kad šie klausimai ir jų sprendimas, diskusijos dėl jų gali užtrukti ir ilgesnį laikotarpį ir turime būti tam pasiruošę.“ Anot premjero, tarp siūlomų veiksmų yra nemokama teisinė pagalba nukentėjusiems nuo okupacijos asmenims, užsienio ekspertų pasitelkimas ir kita.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kaip tai galėtų paveikti Lietuvos ir Rusijos santykius, jis sakė: „Visos valstybės, pripažįstančios europietiškas demokratijos vertybes, turi gebėti tinkamai įvertinti savo istoriją ir savo atsakomybę už tai, kas tos valstybės vardu arba tos valstybės vadovų buvo padaryta istorijoje tokiu būdu, kad tai šiandien reikalautų vienokio ar kitokio įvertinimo.“

Jis teigė tikįs, kad Rusija ateityje taps demokratiška, europietiška valstybe ir gebės įvertinti „tas tragedijas, kurios yra įvykusios istorijoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų