REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balsas.lt perspėja, kad šiame straipsnyje naudojami vaizdai ir eksperimentų su žmonėmis aprašymai kai kuriems skaitytojams gali sukelti neigiamas emocijas.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonių vykdomi medicininiai eksperimentai ne visada buvo tokie, kokius mes matome dabar. Nors ir šiandien yra nepatenkintų, kai naujausi vaistai yra išbandomi su gyvūnais, pavyzdžiui, žiurkėmis, tačiau pažvelgę į istoriją galime pavartyti keletą išties tamsių žmonijos vystymosi puslapių. Įvairaus pobūdžio eksperimentai buvo vykdomi su kaliniais, vergais ir kitais socialiai pažeidžiamais žmonėmis. Egzistuoja atvejų, kai „mokslininkai“ tyrimus vykdė netgi su savo šeimos nariais, o kai kurie bandymus darė naudodami savo pačių kūnus. Siūlome pažvelgti į 10 skandalingiausių, žiauriausių ir niekingiausių eksperimentų su žmonėmis. Su pirmaisiais penkiais supažindinome Jus pirmadienį, o dabar pristatome likusius penkis:

REKLAMA

10 žiauriausių ir niekingiausių eksperimentų su žmonėmis (I dalis)

Eksperimentai Šiaurės Korėjoje

Eksperimentai Šiaurės Korėjoje (nuotr. blogspot.com)Eksperimentai Šiaurės Korėjoje (nuotr. blogspot.com)

Ne kartą buvo pranešta, kad Šiaurės Korėjoje su žmonėmis vykdomi įvairūs bandymai, kurie lyginami su nacių ir japonų vykdytais eksperimentais su žmonėmis Antrojo pasaulinio karo metu. Tiesa, pačios Šiaurės Korėjos atstovai šiuos pranešimus neigia, tikindami, kad jų šalyje kaliniai yra laikomi žmoniškomis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto viena buvusi Šiaurės Korėjos kalinė, pabėgusi iš šalies, pasakoja, kaip kalėjimo prižiūrėtojai išrinko 50 sveikų moterų, kurioms buvo duotas užnuodytas maistas. Visos moterys po keliasdešimties minučių mirė. Atsisakius valgyti duotą maistą, buvo grasinama nužudyti jų šeimas.

Kwon Hyokas, dar vienas buvęs kalinys, pasakoja apie kalėjimuose įrengtas laboratorijas, kuriose su kaliniais išbandomos nuodingos dujos, vykdomi kraujo eksperimentai. Dažniausiai eksperimentams panaudojama iš karto visa konkreti šeima. Kwon Hyokas savo akimis matė, kaip šeima buvo uždaryta į specialią kamerą, į kurią buvo prileista nuodingų dujų, o mokslininkai stebėjo, kaip jie reaguos į jas, kol galiausiai mirs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Slaptosios sovietų laboratorijos

Slaptosios sovietų laboratorijos (nuotr. blogspot.com)Slaptosios sovietų laboratorijos (nuotr. blogspot.com)

Sovietų slaptųjų tarnybų laboratorijoje, žinomoje kaip „Laboratorija 1“, „Laboratorija 12“, buvo vykdomi nuodingų medžiagų tyrimai. Joje su Gulagų kaliniais buvo bandomi įvairūs nuodai, tarp kurių buvo dujos ir daugelis kitų. Žmonių nebuvo gailimasi, juk jie buvo vadinamieji „žmonių priešai“. Mokslininkų tikslas buvo surasti idealų nuodą, tai yrą beskonį, bekvapį chemikalą, kuris nepaliktų pėdsakų.

Be eilinių tyrimų laboratorijoje buvo vykdomos ir žmonių egzekucijos.

Taskigio ir Gvatemalos eksperimentai

JAV „mirties angelai“: siaubingi sifilio eksperimentai Gvatemaloje (nuotr. Wikipedia)JAV „mirties angelai“: siaubingi sifilio eksperimentai Gvatemaloje (nuotr. Wikipedia)

JAV prezidentui teko atsiprašyti už prieš 60 metų Gvatemaloje amerikiečių vykdytus siaubingus medicininius tyrimus, kurie žiaurumu nenusileido „mirties angelu“ vadinamo nacių gydytojo Josefo Mengele eksperimentams. Anksčiau JAV viešosios sveikatos tarnyba Gvatemaloje tyčia užkretė žmones sifiliu „eksperimento“ metu, skirto naujų vaistų paieškai.

REKLAMA

Praėjus 63 metams po Gvatemalos eksperimentų, JAV istorikė Susan Reverby peržvelgė archyvinius medicinos dokumentus iš penktojo praeito amžiaus dešimtmečio. S. Reverby buvo bebaigianti savo paskutiniąją užduotį dvidešimties metų trukmės medicininių eksperimentų studijose. Šimtai juodaodžių vyrų, kuriems buvo diagnozuotas vėlyvos stadijos sifilis, nebuvo gydomi, nors penicilinas jau buvo išrastas. Tokiu būdu buvo siekiama ištirti sifilio pasekmes. Tai paaiškėjo, kai S. Reverby pamatė Thomaso Parrano, nuo 1936 iki 1948 buvusio chirurgu ir generolu, popierius. Šis siaubingas eksperimentas vyko JAV teritorijoje,  Taskigio mieste. Tuo metu apie eksperimentus Gvatemaloje dar nebuvo žinoma.

REKLAMA

S. Reverby pasakoja, kad ji beveik dvidešimt metų siekė įrodyti, kad Taskigyje JAV medikai neinfekavo žmonių sifiliu tyčia. Tačiau Gvatemalos atveju tai nebuvo tiesa. Gvatemaloje JAV vyriausybės medicinos tarnyba tyčia sifiliu infekavo 427 vyrus ir moteris, kalinius ir žmones su protine negalia.

Dėl šių amerikiečių vykdytų eksperimentų mirė mažiausiai 83 žmonės. Dabartinis Nacionalinio sveikatos instituto vadovas Francisas Collinsas Gvatemalos eksperimentus vadina „tamsiu puslapiu medicinos istorijoje“.

„Unit 731“

„Unit 731“ (nuotr. blogspot.com)„Unit 731“ (nuotr. blogspot.com)

„Unit 731“ buvo specialus biologinių ir cheminių tyrimų centras, kuriame japonai nuo 1937 iki 1945 metų vykdė vienus žiauriausių karo nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje laboratorijoje su žmonėmis buvo vykdomi vivisekcijos bandymai, tai yra žmones operavo gyvus ir sąmoningus. Tarp bandymų objektų buvo ir nėščių moterų, neįgalių karo belaisvių. Žmonėms būdavo nupjaunamos kūno dalys, o vėliau prisiuvamos prie kitos kūno vietos. Kitiems kaliniams būdavo užšaldomos kūno vietos, o vėliau stebima, kaip formuojasi gangrenos.

Su žmonėmis čia buvo išbandomas ir naujų granatų ir kitų sprogmenų poveikis, lytiškai plintančios ligos.

Nacių eksperimentai

Nacių eksperimentai (nuotr. blogspot.com)Nacių eksperimentai (nuotr. blogspot.com)

Ir vis dėlto visi aukščiau išvardyti eksperimentai nublanksta prieš tyrimus su žmonėmis, kurie buvo vykdomi nacių Vokietijoje. Nacių eksperimentai palietė bene didžiausią žmonių skaičių. Jie buvo vykdomi daugelyje mirties ir koncentracijos stovyklų. Aušvice, vadovaujant Eduardui Wirthsui, kaliniai buvo naudojami bandymams, turėjusiems pagelbėti vokiečių kariams fronte.

REKLAMA

Tačiau pagrindiniu „Mirties angelu“ tapo Josefas Mengele, kuris vykdė tyrimus, susijusius su nacių aukštesniosios rasės teorija. Po J. Mengele tyrimų gyvųjų beveik nebelikdavo. Tyrimų aukomis tapdavo žydai, čigonai, homoseksualai, karo belaisviai. J. Mengele vykdė daugybę genetinių tyrimų su dvyniais. Buvo bandomi ir įvairūs ginklai, nuodai, operavimo būdai. Žmonės buvo užkrečiami ligomis, infekcijomis.

 

Taip pat skaitykite:

10 žiauriausių ir niekingiausių eksperimentų su žmonėmis (I)

Trečiojo reicho kūdikiai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų