REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skaudžiai į prostituciją įtrauktos nepilnametės istorijos pabaigos dar nematyti. Balsas.lt rašė, apie 17-metę, kuri pabėgo iš namų ir atsidūrė manipuliuoti žmonėmis puikiai gebančių sąvadautojų „globoje“. Šiuo metu dar vyksta ikiteisminis tyrimas, tačiau pasiekta bent tiek, kad Ugnė (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pripažinta nukentėjusiąja. Nors šių metų pradžioje sulaikyta policijos pareigūnų ji buvo nubausta už vertimąsi prostitucija.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiąją dalį Ugnės istorijos Balsas.lt aprašė pirmajame straipsnyje, todėl šįkart didesnis dėmesys sutelktas į tai, kaip būtų galima padėti iš prostitucijos išsivadavusioms merginoms kaip įmanoma lengviau sugrįžti į normalaus gyvenimo ritmą. Nedera pamiršti, kad prostitucijos aukomis dažniausiai tampa merginos, kurioms likimas ir taip pašykštėjo gyvenimo džiaugsmo. Ne išimtis ir Ugnės istorija...

REKLAMA

Patyčios mokykloje

Ugnė pasakojo, kad su problemomis susidūrė mirus jos tėvui. Tuomet mama pradėjo gerti, o mergaitė buvo pradinukė, todėl nuolat jautė nepriteklių. Ne iš pirmo karto, tačiau portalui Balsas.lt nepilnametė visgi prisipažino, kad pradinėse klasėse nesutardavo su vaikais.

„Visada buvau tylesnė. Niekur su klasės draugais neišeidavau, todėl nesutardavau su jais. Iš vaikų išgirsdavau kandžių replikų dėl aprangos. Būdavo taip, kad žinodavau, jog mano mama neturi tiek pinigų, kiek kitos mamos. Stengdavausi neimti į galvą, tačiau ne visada pavykdavo. Skaudindavo toks jų elgesys“, – pasakojo Ugnė.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbinama mergina sakė, kad persikėlus gyventi pas sesė į kitą miestą ir pradėjus lankyti naują mokyklą – problemos išnyko.

Mokslai merginai gerai niekada nesisekdavo. Jai patikdavo su menu susijusios pamokos: „Labiausiai dailė ir muzika. Šiemet baigiau devintą klasę. O nuo rugsėjo būtinai eisiu į 10 klasę, bet užaugusi svajoju tapti vizažiste. Gyventi norėčiau Klaipėdoje, ten yra giminaičių, tiesa, su jais nelabai bendrauju.“

Dėl ateitiesabejonės...

Jaunai merginai teko patirti tiek šilto, tiek šalto. Todėl po to, kai ji atsidūrė saugioje aplinkoje, viską dėlioja iš lėto. Greičiausia todėl Ugnė šiek tiek sutrinka išgirdusi klausimą, ar įsivaizduoja, jog kada nors galėtų sukurti šeimą ir viską pamiršti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne, tikriausiai, kad ne. Bendrauti ir susikalbėti su žmonėmis tapo sunkiau. Bent jau taip, kaip anksčiau pavykdavo. Čia, suprantama, kalbu apie vyrus. Šiuo metu svarbiausia užbaigti mokslus. Po kurio laiko gal viskas pasikeis. Pakeisiu aplinką ir matysim“, – svarstė Balsas.lt pašnekovė.

Mergina taip pat prisiminė, kad vos tik sugrįžo pas seserį, kilo tam tikrų problemų. „Sesuo pyko ir nesuprato, kas man nutiko. Tačiau vos tik suvokė, tada priėmė atgal į savo širdį. Vėliau mėgino padėti, norėjo, kad nekaltinčiau savęs. Vėliau, kai susibendravau su sese, nebesijaučiau tokia prislėgta. Ryšys su ja tapo geresnis. O minčių, kad vėl galėčiau bėgti iš namų, nebeliko“, – užtikrino Ugnė.

REKLAMA

Apie pavojų vaikams, kurie nusprendžia sprukti iš namų, nepilnametė kalba tarsi viską patyrusi suaugusioji. „Didelis pavojus. Tave gali nužudyti arba išvežti į užsienį. Supratau, kad bėgti iš namų yra labai nesaugu. Tada sutrinki ir nebežinai, kur dėtis. Pamenu, kad kai pabėgau iš namų, nuotaika buvo gera. Bet kai atsidūriau prostitucijoje, pasijutau blogai. Norėjosi pabėgti ir pasislėpti. Bijojau, kad kas nors sužinos. Bijojau grįžti namo, nes maniau, kad niekas nesupras manęs“, – tvirtino Ugnė.

Grasinantis skambutis

Ištrūkusi iš prostitucijos mergina taip pat nesijautė itin saugi. „Tokių grasinimų nebuvo. Mane baugino patys įvykiai. Ir svarstydama bėgti, pagalvodavau apie tai, kas gali nutikti, todėl nedrįsdavau“, – pasakojo 17-metė.

REKLAMA

Mergina prasitarė, kad netrukus, kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas (kur ji buvo pripažinta nukentėjusiąja) sulaukė skambučio. Paskambinęs vyriškis grasino merginai ir liepė nieko nepasakoti: „Sakė, kad jei prasitarsiu, tada pati žinau, kas gali nutikti. Išsigandau ir padėjau ragelį. Daugiau jis nebeskambino.“

Problema iš šalies...

Lietuvos „Caritas“ projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“ Klaipėdos skyriaus koordinatorė Renata Karaliūnaitė portalui Balsas.lt pasakojo, kad Ugnei labai sunku kalbėti apie savo praeitį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viskas vyko pakankamai neseniai, todėl užsimiršti jai pavyks dar negreit. Jeigu apskritai pavyks viską ištrinti iš atminties. Ji bijo, kad apie ją kažkas sužinos“, – pasakojo R. Karaliūnaitė.

Anot jos, suteneriai puikiai išmano pažeidžiamų moterų, merginų psichologiją, todėl geba jas įtraukti ir išnaudoti prostitucijai. Dažniausiai prostitucijos aukomis tampa merginos iš skurdžios, nepasiturinčios aplinkos, patiriančios tėvų nepriežiūrą, smurtą. Merginos nelanko mokyklos, turi daugybę psichologinių problemų, nes vaikystėje ar paauglystėje buvo patyrusios seksualinę prievartą. Su artimaisiais jų tarpusavio ryšiai silpni, nėra artumo, meilės jausmo.

REKLAMA

Įprastas šantažas

R. Karaliūnaitė pasakojo, kad praktikoje susiduriama su įvairiais nepilnamečių įtraukimo į prostituciją atvejais. Bet pasprukti iš to liūno pavyksta toli gražu ne visoms: „Dažniausiai jos būna įbaugintos sąvadautojų. Prieš merginas naudojamas šantažas, grasinimai, smurtas. Jie gali sakyti, kad mes tave filmavome, fotografavome, todėl jei nepaklusi, paviešinsime visą šią informaciją. Arba papasakosime tavo artimiesiems, kur tu esi, ką tu veikti, kuo užsiimi... Mergaitės to labai išsigąsta, nes kaip įprasta jų ryšiai su artimaisiais ir taip būna silpni, todėl bijo, kad jie gali apskritai nutrūkti.“

REKLAMA

Anot R. Karaliūnaitės, klientų smurtas prieš merginas, įvairių paslaugų reikalavimas, žeminimas yra toks akivaizdus, kad tampa nesuvokiama, kaip pareigūnai taip ramia sąžine baudžia nepilnametes, užuot pasistengę išsiaiškinti visas aplinkybes.

Balsas.lt pateikia Kaune įsikūrusio Psichoterapijos konsultacijų centro psichiatrėspsichoterapeutės Živilės Paulauskienės komentarą:

Nesirenka savo noru

Pradėsiu nuo to, kad retai pasirenkama tapti prostitute. Dažniausiai ja tampama susiklosčius nepalankioms aplinkybėms ir esant sudėtingai asmeninio gyvenimo istorijai. Kartais dėl to, kad jos nemato kitos įmanomos išeities.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Net tuomet reta įsivaizduoja, ką tai realiai reiškia, kad seksas su nepasirenkamais partneriais neretai suteiks jausmą, jog kūnas yra žalojamas, pažeidžiamos kūno ir asmenybės ribos, lyg leistų už pinigus badoma peiliu. Dažnai, mergina sekso metu tarsi atsiriboja nuo savo kūno, ilgainiui ima nemėgti savo kūno ir savęs.

Kai kalbame apie 16–18 metų merginas, manau, išvis negalime net minėti apie laisvą pasirinkimą. Jų dar galutinai nesusiformavusios nei vertybinės sistemos, nei asmenybės struktūra. Jos dar yra paauglės ir problemoms spręsti dar gali rinktis situacijai labai neadekvačius būdus.

REKLAMA

Maža to, dažniausiai jos ateina iš šeimų, kuriose neturėjo galimybių įgyti normalių įgūdžių tvarkytis su savo sunkiais jausmais, realiai susivokti situacijoje (pvz., mama geria alkoholį, o ne ieško pagalbos ir paguodos mirus vyrui, negedi kartu su dukra). Dažniausiai jos jaučiasi labai nesaugiai šiame pasaulyje, dėl to dažnai pasitiki tais, kurie gražiau pakalba, lyg „supranta“ jų norus ir poreikius, žada „užtikrinti“ bent minimalų „saugumą“.

Nesaugi aplinka

Deja, jos patenka į visiškai nesaugią aplinką. Saugumas yra vienas iš bazinių žmonių poreikių. Vaikystėje jį užtikrina tėvai. Normaliai mes susiformuojame jausmą, kad pasaulis yra pakankamai saugus gyventi, mes nežūsim, yra žmonių kuriais galime pasitikėti, sulauksime pagalbos, jei reikės, galėsim savim pasirūpinti, galėsim „sukontroliuoti“ situaciją.

REKLAMA

Tai yra lyg tam tikras psichologinis stuburas. Kai susiduria su sąvadautojų grasinimais, sulaužomi saugumo pamatai, tarsi sulaužomas tas stuburas, gyvenimas nebėra jos rankose,  neaišku kuo gali pasitikėti ir kiek turėsi „sumokėti“ už tai, kad galėtum gyventi.

Tai labai gąsdina, nes jos kūnas jai taip pat, atrodo, nebepriklauso. Jų savęs vertinimo kartelė ir taip būna žema, o atsidūrus tokioje situacijoje pastoviai jaučia pažeminimą. Tikriausiai tas ir yra sunkiausia, kad jaučiasi nebegalinčios „sukontroliuoti“ savo gyvenimo, jaučia grėsmę gyvybei, pasišlykštėjimą savim ir pasauliu, ir jaučiasi negalinčios niekuo pasitikėti.

REKLAMA
REKLAMA

Potrauminis stresas

Dažniausiai iš prostitucijos ištrūkusioms merginoms būna potrauminio streso sutrikimas. Kuo jis pasireiškia? Visų pirma netikėtai grįžtančiais sunkios patirties prisiminimais. Jie gali užplūsti tiek išgirdus griežtesnį vyro balsą, tiek pamačius kažką primenančio buvusią patirtį, tiek šiaip prisiminus ar miegant, sapnuose.

Tie prisiminimai yra labai nemalonūs, vėl jaučia tą pažeminimo jausmą, skausmą, baimę. Jie gąsdina ir vargina. Jei tenka pasakoti, tai pasakoja neretai tarsi be jausmų, lyg kalbėtų ne apie save, o apie kažką kitą. Labai dažnai jaučia gėdą ir varginantį bejėgišką pyktį, kurį joms kartais suku sukontroliuoti.

Nuo pykčio protrūkių kenčia artimieji. Lengvesniais atvejais vyrauja prislėgta nuotaika, nerimas, neviltis. Sakyčiau visas vargina grįžtantis pažeminimo jausmas ir gėda. Tai lemia, kad ima vengti žmonių, kad nenori pasakoti apie savo patirtį – tiek dėl skausmingų prisiminimų, tiek dėl baimės likti nesuprastai ir pasmerktai.

Ir kodėl gi jos vėl turėtų kažkuo pasitikėti? Tai ir trukdo tiek užmegzti naujas pažintis, tiek susirasti darbą, tiek kurti šeimą. Sunkiausia padėti išmokti vėl pasitikėti ir atskirti, kuo galima pasitikėti ir kuo negalima.

REKLAMA

Sulaukia pašaipų

Yra merginų, kurios sugeba šią savo patirtį priimti, su ja susitaikyti ir toliau kurti normalų gyvenimą, tačiau ir jos pasakoja, kad neretai susiduria su aplinkinių smerkimu, pašaipomis, jei sužino, kad jų gyvenime buvusi prostitucija, kad ir ne laisva valia.

Daugeliui sunku suprasti, kodėl joms tai atsitiko, vis tiek laiko jas laisvo elgesio, „suteptomis“. Tokie stereotipai gajūs. Visuomenei būdinga jas pačias kaltinti, sakysim, pati kalta, nes pabėgo iš namų ir panašiai. Žmonėms per sudėtinga įsigilinti, kodėl pabėgo, kas jos širdyje dėjosi.

Na ir tuos smerkiančius gali suprasti, kai apgalvoji situaciją. Pavyzdžiui, sūnus draugauja su labai šaunia, universitete studijuojančia mergina, jie ruošiasi tuoktis ir ji pasipasakoja, kad kažkada teko verstis prostitucija... kaip jaustumėtės?

Partnerio supratimas

Šeiminius santykius kurti tokioms merginoms nelengva, nes būdingas pasišlykštėjimas vyrais ir intymiais santykiais. Būna svarbus principas, kad intymumas būtų tik pačios merginos iniciatyva. Jei gyvenimo partneris žino apie buvusią patirtį ir gali tai suprasti, intymus gyvenimas susiklosto sėkmingai.

REKLAMA

Dažnai šios merginos pergyvena ir dėl to, kas bus, jei apie jų patirtį ilgainiui sužinos jų vaikai. Man nepasitaikė sutikti nei vienos, kuri manytų, kad galėtų apie tai kažkada papasakoti net jau suaugusiems savo vaikams.

Gėdos, pažeminimo jausmai ir, vis tiek esantis, kad ir neadekvačios kaltės jausmas, nenoras susidurti su sunkiais pergyvenimais vėl, o kartu aplinkinių nesupratimas, o kartais ir nenoras klausytis „šlykščių“ skausmingų istorijų ir verčia jas atsitverti tylos siena.

Pats pasakojimas joms būna labai sunkus, o jei dar nesulaukia supratingo atsako, tai renkasi viską „užkasti“.  Išsipasakoja tiems, kas jų klauso ir supranta, nekritikuoja ir gali ramiai klausyti. Kartais nepasakoja tiems, ką labiausiai brangina, kad jų neskaudintų.

Sudėtingi santykiai

Į prostituciją dažniau patenka tos, kurių santykiai su artimaisiais ir draugais yra sudėtingi. Jei mergina turi draugų, tai jau vien tai, kad jie liks šalia bus tikra pagalba. Nukentėjusiai merginai svarbu, kad ją išklausytų ir pakęstų jos nuotaikos svyravimus.

Viena iš trauminės patirties pasekmių yra ta, kad merginos nustoja kurti ilgalaikius planus, mažai tikisi iš gyvenimo. Artimieji ir draugai, jei tokių yra ir su jais verti pasitikėjimo santykiai, galėtų padėti kurti realius gyvenimo planus ir juos realizuoti. Jie galėtų padėti mokytis, būti šalia, kai sunku ir padrąsinti, jei kas nesiseka.

REKLAMA

Aš dirbu psichoterapeute ir dažniau susiduriu su sudėtingesniais atvejais. Man tekę kalbėtis tik su viena, kuri pati buvo pasirinkusi verstis prostitucija. Dirbo legaliai užsienio šaly, realios prievartos nepatyrė.

Dabartinėje jos aplinkoje niekas nežinojo kuo ji dirbo, bet ji vargo nuo to, kad turi gėdingą paslaptį, naktimis prabusdavo išpilta prakaito iš nepaaiškinamos baimės. Lyg ir nepatyrė realaus smurto, bet vis tiek jautėsi labai sužalota.

Lietuvos „Caritas“ projektas „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ skyrių kontaktai:

Kauno Arkivyskupija:

Papilio g. 5, Kaunas  Tel.  (8 37) 32 33 00, 8  672-17335,

el.p. [email protected]

Panevėžio vyskupija:

Topolių al. 12, 60 kab., Panevėžys Tel. 8 634 79523,

el.p. [email protected]

Telšių vyskupija:

(Klaipėdos skyrius)

Taikos pr. 29a, Klaipėda, Tel, 8 678 18791,

el.p. [email protected]

Šiaulių vyskupija:

Kražių 15, Šiauliai, Tel. 8 653 74459,

el.p. [email protected]

Vilkaviškio vyskupija:

Bendoriaus g. 2, Marijampolė, Tel. 8 631 53173,

el.p. [email protected]

Daugiau informacijos: www.anti-trafficking.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų