REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos uoste statomas pirmasis specializuotas keleivių ir krovinių jūrinis terminalas.

Šį ketvirtadienį į naujojo terminalo pamatus bus įleista atminimo kapsulė, o pirmuosius keleivius planuojama aptarnauti kitų metų vasarą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Klaipėdos keleivių ir krovinių terminalo“ generalinio direktoriaus Benedikto Petrausko, terminalo suprastruktūros statybos darbai pradėti balandžio mėnesį, kai buvo gautas statybos leidimas - buvo griaunami seni statiniai, atliekami inžineriniai žemės darbai. Dabar statybos jau pasiekė tokį etapą, kai pradeda kilti terminalo pastatas, sandėlis ir kiti numatyti statiniai.

REKLAMA

„Iki šiol vykdyta skystų krovinių krova mūsų įmonėje visiškai stabdoma, vakar pakrovėme paskutinį melasos laivą ir visą terminalą atiduodame statybininkų žiniai“, - sako jis.

Anot jo, per metus laiko maždaug 20 hektarų plote operatorius planuoja įrengti visiškai naują terminalą, kuris bus pajėgus aptarnauti apie 5 mln. tonų krovinių ir apie 1 mln. keleivių per metus. Terminalo pastato su keleivių galerija ir laukimo salėmis plotas sieks beveik 5 tūkst. kvadratinių metrų.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniais statybos partneriais pasiriktos bendrovės „Inkomsta“, „Klaipėdos monolitas“, „Ruukki Lietuva“.

Terminalo krantines Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos užsakymu jau antri metai stato bendrovė „Latvijas tilti“. Krantinėms įrengti naudojamos valstybės ir Europos Sąjungos lėšos. Taip pat jau pradedamas privažiuojamųjų kelių tiesimas, sprendžiamas įvažiavimo į terminalą sankryžos rekonstrukcijos klausimas.

„Tai bus tikrai modernus ir pažangus terminalas, pastatytas atsižvelgiant į panašių terminalų Baltijos jūroje veiklos patirtį ir laivybos linijų reikalavimus“, - sako B. Petrauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, apie keltų linijas, kurios dirbs naujajame terminale, šiandien galima pasakyti tiek, kad yra pasirašyti ketinimų protokolai, vyksta derybos, o konkretūs maršrutai ir linijų operatoriai turėtų būti paskelbti likus keliems mėnesiams iki jų veiklos pradžios.

Terminalas yra išskirtinis Klaipėdos uoste ir tuo, kad pirmą kartą buvo panaudota tokia didelė rezervinė uosto teritorija, išspręsta daug gyventojų iškeldinimo ir nuosavybės išpirkimo klausimų.

Terminalo statybai, be privažiuojamųjų kelių ir sankryžų rekonstrukcijos, bus skirta apie 200 mln. litų valstybės, ES ir privačių lėšų.

Eltos korespondentė Diana Garmašaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų