REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų globos namų kasdienybė – po skandalų skraiste

Vaikų globos namų auklėtinis – potencialus nusikaltėlis, kenkėjas. Tokia nuomonė vyrauja nuo seno. Ir nors vaikų globos namų darbuotojai visaip stengiasi tokią nuomonę paneigti, tačiau patys globotiniai tampa vis naujų, neretai – vis šiurpesnių, skandalų herojais, „madingai“ nuomonei leisdami toliau gyvuoti.

REKLAMA
REKLAMA

Jauniausias žudikas

Apie tai, kad dauguma skaudžių problemų vaikų globos įstaigose kyla dėl to, jog jose dirba vaikų ir savo darbo nemylintys suaugusieji, 2008-ųjų rudenį drąsiai prabilo tuometė Lietuvos vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė. Tuokart daugiau akcentuota ir į viešumą iškelta globos namų auklėtinių lytinio išnaudojimo problema. R. Šalaševičiūtė, visoje Lietuvoje suorganizavusi tokių vaikų anoniminę apklausą specialių anketų pagalba ir netrukus paskelbusi, kad daugiau negu 150 valstybės globojamų vaikų tuo metu buvo seksualiai išnaudoti, buvo tapusi didžiausiu globos namų darbuotojų priešu.

REKLAMA

Be to, R. Šalaševičiūtė, remdamasi psichologų žiniomis, tuokart įžvalgiai skelbė pavojų dėl ir toliau nemažėsiančio nusikalstamumo globos įstaigose. Ne tik dėl to, kad lytinės prievartos „dirigentai“ – dažniausiai tų pačių globos įstaigų auklėtiniai, neretai likę nenubausti ir taip tarsi palaiminti naujiems žygiams, bet ir dėl to, kad nukentėjusieji – keršto ir neapykantos sėklą gavę vaikai, žaibiškai užnuodyti minties „atsiskaityti“, „kam nors padaryti tą patį“.

REKLAMA
REKLAMA

„Turi palikti darbą tie vaikų globos namų darbuotojai, kurie nemyli vaikų“, – tuokart viešai vis kartojo R. Šalaševičiūtė, tarsi teigdama, kad tokie darbuotojai tik daugina blogį.

Apie darbuotojų nemeilę, nenorą ar nesugebėjimą dirbti taip, kad savo tėvų dėmesio ir meilės stokoję vaikai globos įstaigose tą meilę patirtų, vėl sukrusta garsiai kalbėti ir dabar, kai paaiškėjo, kad Vėliučionių vaikų socializacijos centro (Vilniaus r.) keli auklėtiniai, pabėgę iš centro, liepos pradžioje smėlio karjere žiauriai nužudė 15-metį savo likimo draugą. Nužudė būdami girti ir įtūžę – užmėtė akmenimis ir paliko. Visi keturi įtariamieji – nepilnamečiai. Vienas jų – vos 12 metų. Jis dėl jauno amžiaus net negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, nes Lietuvoje dėl nužudymo atsako tik 14 metų sulaukę asmenys. Tačiau jaunasis nusikaltėlis buitiniuose pokalbiuose jau linksniuojamas kaip bene jauniausias žudikas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiurpino kaimus

Tas pats centras Vėliučionyse turi ir dar vieną neseną skaudulį. 15 metų auklėtinis, kilęs iš Trakų rajono, įtariamas birželio pradžioje nužudęs Liepynų kaime (Paluknio sen.) gyvenusią Vaclavą K. (55 m.).

Prieš šį nusikaltimą paauglys, viešėdamas pas motiną Trakų krašte, kelias dienas šlaistėsi po kaimyninius Žvėryno ir Liepynų kaimus. Anot gyventojų, su savo motina gėrė. Žmonės stebėjosi, kodėl paauglio kasdienybės nekontroliuoja socializacijos centro darbuotojai.

Vieną dieną kaime sudegė negyvenamas namas, kurio šeimininkai, vilniečiai, leisdavo jame prisiglausti minėto 15-mečio motinai, kai ji norėdavo pasislėpti nuo smurtaujančio sugyventinio. Dabar dar tiriama, ar gaisro nesukėlė tas pats paauglys.

REKLAMA

O kitą dieną 15-metis kaime siautėjo lyg išprotėjęs. Jis sutiktiems žmonėms grasino smurtu, žadėjo visus išžudyti, o namus sudeginti. Maža to, lakstydamas vakare užsuko į 81 metų pensininkės sodybą, norėdamas ją apiplėšti, tačiau moteriškė, išvydusi atkištą peilį, pradėjo garsiai šauktis kaimynų pagalbos, ir chuliganas paspruko.

Tačiau kitai šio plėšiko nusižiūrėtai aukai tą vakarą baigėsi tragiškai: netolimame miške malkavęs ir namo grįžęs Vaclavos K. sutuoktinis rado išdaužtą namo langą, atkabintas duris ir negyvą savo žmoną lovoje. Moteris buvo nudurta. Trakų pareigūnų teigimu, tai – 15-mečio Vėliučionių vaikų socializacijos centro auklėtinio darbas.

REKLAMA

Suprantama, daugiau kaltės dėl paauglio poelgio tenka jo gimdytojams (vieniša mama nuolat girtavo, vagiliavo kartu su sūnumi, nerodė gero pavyzdžio), tačiau ne be kaltės šešėlio – ir globos įstaiga, kurioje pastaruoju metu paauglys gyveno. Jos darbuotojai nesugebėjo sudominti paauglio teigiama veikla, užkrėsti noru daryti tik gražius darbus, užjausti kitus, gailėtis.

Teis direktorių

Neabejojama, kad po tokių kelių jaunųjų žudikų išpuolių Vėliučionių centras sulauks jo veiklos tikrintojų būrio. Ar neišlįs daugiau problemų? Ar įstaigos neištiks Domeikavoje (Kauno r.) esančios „Vaiko tėviškės šeimynos vaikų“ likimas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelias dienas Kauno rajono prokurorai perdavė teismui baigtą tirti bylą, kurioje kaltinimai piktnaudžiavus globėjo teisėmis pateikti minėtos įstaigos direktoriui Vladui Prėnui. Direktorius bus teisiamas.

Skandalas kilo, kai pernai vienoje parduotuvėje Kaune buvo sučiupta vagiant viena Domeikavos globos namų auklėtinė. Ji aiškino, kad vogti privertė badas, nes globos namuose esą trūksta maisto. Netrukus globotiniai iš Domeikavos buvo nuvežti į kitus globos namus. Esą vaikai buvo labai apleisti – nešvarūs, apskurę, alkani. Tada prasidėjo tikrinimai...

REKLAMA

Prokurorai paskelbė nustatę, kad direktorius V. Prėnas „fiziškai ir psichiškai gniuždė septynis globojamus nepilnamečius“. Esą vaikai dažnai būdavę palikti be priežiūros, jiems tekę nakvoti policijoje, kai įkliūdavo nusikaltę, o darbuotojai neatvykdavę naktį pasiimti, nepakankamai rūpintasi vaikų sveikata ir mokymusi, laisvalaikiu, nereaguota į vaikų poreikius.

Kartu tirta ir V. Prėno ūkinė finansinė veikla. Anot prokurorų, manoma, kad V. Prėnas apgaulingai ir aplaidžiai tvarkė apskaitą. Tai dar tiriama.

Jeigu teismas įrodys direktoriaus kaltę, V. Prėnas net gali būti įkalintas.

Pats V. Prėnas tikina, kad jis ir jo vadovaujama įstaiga yra apšmeižta Kauno rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus. „Tikiu, kad tikroji tiesa tuoj paaiškės“, – sakė jis. Direktoriaus užtarėjai „Akistatą“ tikino, kad globos namai Domeikavoje užpulti tik dėl to, jog jie yra katalikiški, įsteigti ne valstybės, o katalikiško labdaros ir paramos fondo.

REKLAMA

Jaunieji pedofilai

Antra vertus, jeigu teisme būtų įrodyta direktoriaus V. Prėno kaltė, po įtarumo skraiste greičiausiai atsidurtų ir kitų šalies globos įstaigų vadovai, darbuotojai ir turbūt nereikėtų stebėtis, kodėl globos namuose gyvenama vis naujų skandalų ritmu. Juk, pavyzdžiui, tik globotinių nepriežiūra reikėtų kaltinti vienų globos namų Kaune darbuotojus, kurie buvo tokie „dėmesingi“, kad net nepastebėjo, jog po įstaigos stogu trys augesni nepilnamečiai globotiniai nuolat seksualiai išnaudoja vieną tos pačios įstaigos mažametę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai ką tik paskelbė Kauno apygardos teismas. Nustatyta, kad apie pusę metų 2010-aisiais Audrius M. (dabar 16 m.), Renaldas S. (dabar 16 m.) ir Evaldas R. (dabar 17 m.) žagino ir seksualiai prievartavo tuo metu nė 12 metų neturėjusią likimo draugę, savo tikslo siekdami fiziniu ir psichiniu smurtu, terorizavimu.

Tokios sekso „pamokos“ vykdavusios Kaune, Panemunės šile, ir globos namų tualete. Mergaitė niekinta mažiausiai 11 kartų – tiek pavyko įrodyti teismui. Beveik visais atvejais mažametė turėdavo paklusti iškart dviejų bendrininkų „įsakymams“.

REKLAMA

Ciniški kaltinamieji teisme neneigė intymiai bendravę su mergaite, tačiau tvirtino, kad mažametė pati (!) labai norėdavusi lytinių santykių, ir jie vykdavę be jokio smurto. Mažametė glostydavusi apsinuoginusius paauglius, jai į intymiausią kūno vietą kištas net ir šepečio kotas. Visa tai, anot žagintojų, – dėl malonumo, įdomumo, o kartais – dėl duotų cigarečių.

Aktyviausias buvo „sekso galiūnas“ Renaldas S. – už tai jis dabar nuteistas 6 metus kalėti. Audriui M. už grotų teks pagyventi pusmečiu trumpiau, o Evaldas R. nuteistas 4 metų ir 6 mėnesių nelaisvės bausme. Visi, paskelbus nuosprendį, suimti. Kol jie nepilnamečiai, kalės nepilnamečių pataisos namuose, vėliau turėtų būti perkelti į suaugusiųjų „zoną“.

REKLAMA

Jaunųjų pedofilų nepriežiūra atsirūgs ir pačiai globos įstaigai. Teismas paskelbė, kad iš visų trijų nuteistųjų priteisiama 20 000 litų neturtinės žalos atlyginimo nukentėjusiajai. Nuteistiesiems tiek pinigų neturint, ši suma priteisiama iš jų globėjo – vaikų globos namų. Išieškojimas vykdytinas iki tol, kol nuteistiesiems sukaks 18 metų.

Tik faktai

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 120 vaikų globos įstaigų ir per 11 000 tėvų globos netekusių vaikų; iš jų per 4 000 vaikų auga globos namuose, per 300 – šeimynose, o per 6 000 – globojami svetimose šeimose.

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai Lietuvos apeliacinio teismo užuojautos sulaukė Kauno vaikų socializacijos centro auklėtinis Edvinas S. (19 m.) – Kauno apygardos teismo anksčiau paskirta 5 metų laisvės atėmimo bausmė jam sumažinta 9 mėnesiais. Vaikinas nuteistas už tai, kad, būdamas nepilnametis, seksualiai išnaudojo mažametį tos pačios globos įstaigos auklėtinį.

Vilniaus pareigūnai dar nebaigė tyrimo dėl neįgalios 3 metukų mergytės, Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namų globotinės, sumušimo. Įtariama, kad šią mažylę šiemet, per Velykas, sumušė ne kas kitas, o kūdikių namų darbuotoja – auklėtojos padėjėja. Kilus skandalui, moteris išėjo iš darbo, tačiau teismo bausmė jai tebegresia.

KOMENTARAS

Virginijus KELERTAS, Šakių vaikų globos namų direktorius:

Negatyvi visuomenės nuomonė apie vaikų globos namus, jų darbuotojus ir auklėtinius yra nepelnytai eskaluojama. Tokiose įstaigose tikrai yra daugiau gėrio, negu blogio, tačiau, kaip ir kitose gyvenimo srityse, vienas skandalingas įvykis visada tarsi nubraukia viską, kas buvo gerai. Kai taip nutinka, reikėtų labiau įsigilinti ir neskubėti švaistytis nepelnytais kaltinimais.

Pavyzdžiui, globos namuose paauglys gyvena apie pusmetį ir tuo metu nusikalsta, tačiau dėl to kaltinami globos namai, o ne iki tol buvusi paauglio aplinka, suformavusi paauglį, tėvai. O juk vaikai į globos namus neretai patenka apleisti, nepastebėti, neįvertinti, pikti, paauglių nuostatos būna jau tvirtos. Be to, žmogaus elgesys priklauso ne tik nuo auklėjimo, bet ir nuo genų. Ir nors globos namuose gyvena prieš tai buvę nelaimingi vaikai, tai nereiškia, kad jie tokie bus visą gyvenimą. Turime nemažai pavyzdžių, kai mūsų globotiniai susikuria gražią, tvarkingą ateitį. Štai šiuo metu mūsų viena auklėtinė studijuoja teisę, kita – socialinius mokslus. Per mūsų įstaigos gyvavimo metus čia pabuvojo apie 240 vaikų, tačiau problemų su teisėsauga turėjęs tik vienas kitas – sakyčiau, tai išimtys. Nors išties niekas neapsaugotas nuo tokių liūdnų įvykių.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų