REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Braškėmis kvepianti vasara

Štai ir atėjo metas, kai vitaminus galime valgyti saujomis ir pasigardžiuodami – noksta šviežios uogos, stalą puošia pirmosios daržovės. Ir, žinoma, nei maži, nei dideli negali atsispirti aromatingiems sodų karalienių – braškių – kerams. Šios uogos – ne tik skanėstas, bet ir tikrų tikriausias vitaminų lobynas bei vaistas.

REKLAMA
REKLAMA

Braškių nauda

Visų pirma braškės – nuostabus desertas. Tačiau jos naudojamos ir kosmetikai ar vaistams gaminti. Braškės teisėtai laikomos vienu svarbiausių ankstyvos vasaros vitaminų ir mineralų šaltiniu. Jose gausu vitamino C, taip pat B grupės vitaminų, folio rūgšties, geležies, vario, jodo, cinko.

REKLAMA

Braškėse esančios medžiagos teigiamai veikia žmogaus organizmo virškinamąjį traktą, gerina apetitą, skatina šlapimo išsiskyrimą. Braškių cheminėje sudėtyje pakanka mineralų, o jose esantys antioksidantai padeda apsivalyti organizmui, lėtina senėjimo procesus. Liaudies medicinoje braškės naudotos mažakraujystei, hipertonijai, aterosklerozei gydyti.

Sergant avitaminoze braškės – apskritai nepakeičiamos. Taip pat jos padės įveikti įvairias žarnyno infekcijas, pneumokokines ir stafilokokines bakterijas, net gripo virusą. Viena aminorūgščių, esančių braškių uogose, neutralizuoja rūkymo sukeltus vėžio ląstelių vystymąsi skatinančius procesus. Braškėse yra ir salicilo rūgšties – kaip tik jos pagrindu gaminamas aspirinas. Todėl uogos idealiai tinka karščiuojantiems ligoniams – natūraliai stiprina organizmą, aktyvina imuninę sistemą ir mažina karščiavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo seno braškės laikomos veiksmingu antidepresantu (tobula uogos skonio ir gerą nuotaiką skatinančio aromato harmonija nepalieka abejingų) ir afrodiziaku (koks gi romantiškas vakaras be braškių su plakta grietinėle ar šokoladu?!) – braškėse esantis cinkas stiprina tiek vyrų, tiek moterų libido. Mokslininkai kartais šią uogą pavadina net natūraliąja viagra.

Braškės ypač tinka laikantis dietos, nes ne tik pasotina, bet ir spartina medžiagų apykaitą. Braškėse, palyginti su kitomis uogomis ir vaisiais, mažiau polisacharidų, vadinasi, jos palaiko energiją neapkraudamos organizmo dideliu kalorijų kiekiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip laikyti braškes?

Šviežias, ką tik nuskintas uogas geriausia dėti ant popierinio rankšluosčio, viena eile, kad jos nesileistų viena su kita.

Šviežiai nuskintas braškes patariama suvalgyti per dvi paras. Šaldytuve jų geriau nelaikyti, nors jei vis dėlto įkišite kelioms valandoms – tik neplautas, priešingu atveju jos greičiau pradės rūgti, praras daug vitaminų. Braškes plaukite prieš pat vartojimą.

Greitos atsargos

* Jei namuose apstu šviežių braškių, nepraleiskite progos pasigaminti braškinių ledukų – į ledukams skirtas formeles įdėkite po braškę, užpilkite vandeniu ir užšaldykite. Kai užšals, išimkite ledo kubelius, sudėkite į maišelį, laikykite jį šaldymo kameroje, o į likusias tuščias formeles galite šaldyti naujų ledukų. Jie taps tikra kokteilių ir sulčių puošmena, idealiai tiks pagardinti paprasto vandens stiklinę.

REKLAMA

* Pertrintas braškes taip pat galite užšaldyti ledo kubelių formelėse. Tokiais ledukais gardinama arbata, juos atšildžius galima naudoti kepiniams, kompotams, ledams. Ir, žinoma, veido kaukei – žiemą lepindamiesi šiltoje vonioje galėsite išsitrinti veidą tokiu braškiniu leduku ir pagulėti 10–15minučių. Užburiantis aromatas ir efektyviai sudrėkinta oda!

* Galite užšaldyti ir pačių uogų. Kad jos užimtų mažiau vietos ir nesuliptų, dėkite pusiau perpjautas braškes į dėžutes lygiais sluoksniais, kiekvieną sluoksnį pabarstykite cukrumi. Vėliau tokiomis šaldytomis braškėmis galėsite gardinti kepinius, varškės, jogurto desertus, jos puikiai tiks ir pieno kokteiliams.

REKLAMA

Kas vasarą lieka be braškių?

Žmonėms, sergantiems skrandžio opalige ar gastritu, braškių valgyti nepatariama – jos gali pernelyg stipriai dirginti žarnyno gleivinę.

Sergantiesiems sąnarių ligomis užvalgius braškių gali sustiprėti podagros skausmai.

Atsargiau skanauti braškių turėtų ir žmonės, vartojantys enaprilo pagrindu pagamintus preparatus nuo aukšto kraujospūdžio. Braškės su enaprilu – didelis krūvis inkstams.

Šios uogos gana dažnai sukelia alergijas. Porėta uogos struktūra leidžia joms kaupti žiedadulkes – paprastai būtent jos tampa pagrindiniu alergenu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikams iki 6–7 metų nepatariama duoti ankstyvųjų pirktinių braškių – manoma, kad jose gali būti susikaupę dideli nitratų kiekiai. Savo sode užaugintomis braškėmis galite vaišinti, bet ne per daug – mažiesiems užteks 100 gramų per dieną, daugiau gali sukelti alergines reakcijas ar skrandžio skausmus.

Braškių vaistinėlė

1. Į termosą įdėkite 2 šaukštus pertrintų prinokusių braškių, užplikykite stikline verdančio vandens. Užsukite ir palaikykite 30 minučių, tada perkoškite. Toks vanduo vartojamas kaip prakaitavimą skatinanti priemonė karščiuojant (gerti prieš valgį). Sergant angina jis puikiai tinka gerklei skalauti.

REKLAMA

2. 1–2 šaukštus smulkintų braškių lapų užplikykite verdančiu vandeniu, palaikykite termose 40 minučių, perkoškite. Vartojama kaip kraujavimą stabdanti priemonė sergant hemorojumi.

Braškių kosmetinė

Drėkinamoji braškių kaukė. Pertrinkite 5 braškes, sumaišykite jas su šaukštu grietinėlės ir šaukšteliu medaus. Kad kaukė būtų stangresnė, galite įmaišyti truputį miltų. Tepkite ant veido ir iškirptės srities, laikykite 15–20 minučių.

Lūpų šveitiklis. Atsikąskite didelės braškės. Ant jos minkštimo užberkite šiek tiek rudojo cukraus. Dabar pamasažuokite šia braškės pusele lūpas – cukraus kristalai ir braškėse esanti vaisių rūgštis švelniai pašalins negyvų odos ląstelių sluoksnį nuo lūpų, jas suminkštins ir sudrėkins. Po procedūros lūpas patepkite vazelinu.

Laura MUREIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų