REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybėje penktadienį pristatyti strateginiai tikslai, kaip padidinti gyventojų pajamas, kad vidutinis atlyginimas siektų 6400 litų. Tyrimą atlikusios bendrovės „Ernst & Young“ partneris  Linas Dičpetris teigė, kad tyrime prognozuojamas laikotarpis nuo 2012 metų pradžios iki 2020 pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

„Prognozės yra slidus dalykas, todėl gali ne visada išsipildyti, tačiau šiuo atveju buvo pasitelktos labiausiai pagrįstos prielaidos“, – atkreipė dėmesį jis ir pristatė pagrindinius tyrimo skaičius. 2011 metų pabaigoje vidutinis bruto darbo  užmokestis buvo 2 512 litų. Keliama prielaida, kad apie 23 proc. darbo užmokesčio buvo gaunama šešėlyje, todėl manoma, kad realus vidutinis darbo užmokestis Vilniuje siekė apie 3132 litus.

REKLAMA

„Žvelgiant į ateitį minimalios algos kėlimo dydis lems labai daug, tai yra išorinis veiksnys savivaldybei, bet ji gali jam daryti įtaką politiškai, – sakė L. Dičpetris. – Kitas išorinis veiksnys – vidutinis kainų lygio augimas. Šiuos abu veiksnius į savo modelį inkorporavome“.

Keturi tikslai

Siekiant kelti vidutinį darbo užmokestį, Vilniaus miesto savivaldybei yra numatomi keturi tikslai: pritraukti dideles bendroves ir tarptautines institucijas į Vilnių; didinti atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimą; skatinti smulkiojo ir vidutinio verslo plėtrą; didinti Vilniaus miesto savivaldybei pavaldžių biudžetinių įstaigų bei kontroliuojamų įmonių efektyvumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Per pastaruosius keletą metų nemažai tarptautinių bendrovių atidarė Vilniuje savo paslaugų centrus arba kitokio tipo atstovybes. Šitas veiksnys gali pakankamai ženkliai padidinti darbo užmokestį ir pritraukti BVP į Vilnių. Dažnai ateinantys užsienio žaidėjai yra linkę mokėti kartais net iki 20 proc. didesnius atlyginimus mūsų žmonėms. Kuo daugiau jų (kompanijų) pritrauksime, tuo didesnė  įtaka gali būti“, – sakė „Ernst & Young“ partneris.

Pristatydamas smulkiojo ir vidutinio verslo skatinimą, jis teigė, kad tokių įmonių Vilniuje gali būti daug, sudarius joms sąlygas,  greitai ir be didelių pastangų jos gali kurti pridėtinę vertę ir kelti vidutinį darbo užmokestį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu iki 2020 metų pabaigos iki 70 proc. kuro, kuris yra naudojamas Vilniuje, būtų atsinaujinantis, ir tos lėšos keliautų ne į Rytus, o liktų Lietuvoje, tai stipriai prisidėtų prie BVP, darbo užmokesčiui čia įtaka yra šiek tiek mažesnė, tačiau tam tikra vis tiek yra“, – sakė L. Dičpertis ir pridūrė, kad prie tikslo didinti atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimą ženkliai prisidėtų ir šilumos ūkio modernizavimas bei pastatų renovacija.

L. Dičpetrio teigimu, sritis, kur miesto savivaldybė galėtų nuveikti daugiausiai, – jai pavaldžių įstaigų efektyvumo didinimas.

REKLAMA

„Darant prielaidą, kad didinant efektyvumą lėšos nėra taupomos, o panaudojamos labiau skatinti darbuotojus ir užtikrinti, kad yra gaunamos aukštesnio lygio paslaugos, įtaka tokių pokyčių vidutinio darbo užmokesčio kilimui būtų gana ženkli“, – sakė ekspertas.

Sieks 6 400, bet labiau tikėtinas 5 tūkst. vidutinis atlyginimas

„2002 metais patvirtintame Vilniaus miesto strateginiame plane buvo numatyta, kad 2020 metais vidutinis vilniečio atlyginimas sieks 6 400 litų, tačiau atsižvelgiant į ekspertų skaičiavimus, labiau tikėtina, kad dėl ekonominės krizės įtakos atlyginimas gali siekti 5 tūkst. litų. Ekspertai numatė du scenarijus – bazinį, kai vidutinis darbo užmokestis Vilniuje sieks 3 594, ir optimistinį – 4 928 litus“, – pristatydamas atliktą tyrimą spaudos konferencijoje sakė Vilniaus miesto meras  Artūras Zuokas.

REKLAMA

Jis tikino, kad  tyrime buvo atsižvelgta į galimą infliaciją, šilumos, butų kainas, tačiau teigė, kad jeigu nedidės lietuvių pajamos, visos sąskaitos ir toliau atrodys didelės.

Atliktas tyrimas savivaldybei, anot miesto mero, nieko nekainavo, nes su tyrimą atlikusia kompanija bendradarbiaujama  seniai ir ji sutiko jį atlikti nemokamai.

Ilgai diskutavo dėl MMA kėlimo

Balsas.lt primena, kad Statistikos departamento duomenimis, 2012 m. I ketvirtį vidutinis darbo užmokestis šalies ūkyje (neatskaičius mokesčių) siekė 2138,1 lito. Tai reiškia, kad „į rankas“ šalies gyventojas vidutiniškai gavo 1655,31 litą. Palyginti su  ketvirtuoju 2011 m. ketvirčiu, vidutinis atlyginimas sumažėjo 1,7 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės skaičiavimais, vidutinis mėnesinis vilniečių darbo užmokestis šiuo metu siekia 2512,3 lito, arba 1928, 48 lito atskaičius mokesčius.

Kalbų, kad vidutinis šalies atlyginimas ženkliai kils, Vilniaus miesto meras negailėjo ir prieš rinkimus į savivaldybę. Tuo metu jis žadėjo, kad jį išrinkus miesto meru, iki 2016 metų vidutinis Lietuvos gyventojo atlyginimas pakils iki 1000 eurų, t.y. 3,5 tūkst. litų.

Savo ruožtu minimali mėnesinė alga (MMA) nuo 2008 metų 50 litų (iki 850 litų) pakelta tik šiemet. Iki tol vyko ilgos diskusijos, kiek galima būtų ją kelti, nes šalies vyriausybė išreiškė susirūpinimą, kad MMA kėlimas bus per sunki našta šalies biudžetui. Šalies ekonomistai ne kartą išreiškė savo poziciją, kad MMA kelti buvo galima ir daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų