REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jaunas režisierius Romas Zabarauskas ėmėsi skatinti lietuvių toleranciją homoseksualams. Sukurti specialūs lipdukai buvo išklijuoti prie 16 kavinių ir barų įėjimų. Tačiau toks homoseksualumo neslepiančio 22 metų jaunuolio poelgis patiko toli gražu ne visiems. Iš pradžių jaunam režisieriui pažerta kritikos socialiniame tinklalapyje „Facebook“, savo nuomonę išsakė ir Seimo narys Petras Gražulis, kuris pažadėjo tokių vietų vengti iš tolo.

REKLAMA
REKLAMA

Abejonės dėl poveikio

„Facebook“ buvo rašoma, kad už gėjų teises nepaliaujamai kovojantis jaunasis režisierius R. Zabarauskas vilniečiams ruošia intriguojančią akciją – ant populiarių jaunimo užeigų ir klubų durų režisierius užsimojo klijuoti lipdukus su užrašu „LGBT Friendly“ („Draugiškas lesbietėms, gėjams, biseksualams ir transseksualams“).

REKLAMA

Toleranciją skatinanti iniciatyva (Archyvo nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Toleranciją skatinanti iniciatyva (Archyvo nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Anot socialiniame tinkle savo nuomonę išsakiusio asmens, R. Zabarauskas tvirtina, kad tokia iniciatyva nori mieste skatinti toleranciją bei tikisi, jog akcija padės minėtiems asmenims socializuotis ir integruotis į heteroseksualų gretas: „Žmogelis ketina klijuoti kažkokius reklaminius lipdukus ant svetimos nuosavybės ir dar grasina jos valdytojams, jei tie išdrįs tą lipnų šlamštą nukrapštyti. Girdi, tokiu keistu būdu bus paskatinta tolerancija gėjams.“

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad Lietuvos sostinėje Vilniuje trūksta tolerancijos gėjams, todėl nusprendžiau atspausdinti lipdukus „Gay friendly“ („Draugiškas gėjams“, – aut. past.) ir priklijuoti juos visur, kur pats einu. Jei juos nuklijuosite, viešai jus apkaltinsiu homofobija ir paimsiu iš jūsų interviu su savo „iPhone“. Ruoškitės!“ – savo prieigoje anglų kalba rašė Niujorke kino meno besimokantis režisierius.

„Nuoširdžiai manau, kad jeigu tas veikėjas rimtai pradės tokią keistą veiklą, tai tolerancijos gėjams tikrai nepadaugės. Bent jau iš kavinių ir barų personalo ir savininkų tai tikrai. Ką aiškiai įvardijo net Vilniaus gėjų lyderis V. Simonko, nepritaręs tokiai kvailai tolerancijos žlugdymo priemonei ir pavadinęs ją terorizmu“, – piktinosi „Facebook“ vartotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kavinės pasisakė „už“

Tačiau tinkle „Facebook“ nuomonę išsakiusio asmens nuogąstavimai, kad sostinės kavinės R. Zabarausko iniciatyvai užtrenks duris – nepasitvirtino. Kavinės „Vasaros terasa“ administratorė Dalia Ramančauskaitė portalui Balsas.lt pasakojo, kad toleranciją skatinti yra kiekvieno piliečio reikalas.

„Lietuviams labai stipriai trūksta tolerancijos, o tokiomis akcijomis siekiama išlaisvinti sukaustytą žmonių mąstymą. Tenka pripažinti, kad lietuvių tauta yra homofobiška. Aišku, nenorėtume, kad konfliktuotų homoseksualai ir priešiškai jiems nusiteikę asmenys. Tikimės, kad tokių ir nebus. Bet galiu pasakyti, kad tarp jaunimo, kuris ateina į koncertus, ta tolerancija labiau jaučiama. Pas mus lankosi išsilavinę žmonės, o tai pats svarbiausias dalykas. Jei asmuo neišsilavinęs, jam trūksta žinių, tada galima laukti priešiškos reakcijos“, – savo nuomonę pateikė D. Ramančauskaitė.

REKLAMA

Balsas.lt pašnekovei antrino menų fabriko „Loftas“ atstovė Inga Norkė: „Iš tikrųjų, jei šioje šalyje būtų viskas tvarkoje, tada nereikėtų tokių lipdukų. Kadangi Lietuvoje daug homofobiškų problemų, tai stengiamės prisidėti prie tokių iniciatyvų. Konfliktų tarp priešiškai nusiteikusių asmenų nebijome. Pas mus yra laukiami visi. Jei kažkas nori paskatinti, tuo geriau visiems. Niekaip kitaip homofobijos problemų neišspręsime.“

Vilnius pasiruošęs tolerancijai?

Vos prieš savaitę iš studijų užsienyje grįžęs R. Zabarauskas portalui Balsas.lt pasakojo, kad sostinės gatvėse pasigedo matomų ir drąsių žmonių. „Todėl pamaniau, kad tokia spontaniška akcija padėtų sukurti draugiškesnę atmosferą. Džiaugiuosi, kad nemažai Vilniaus vietų sutiko užsiklijuoti tą lipduką. Iš viso 18 kavinių ir barų, tačiau dar ne ant visų užklijavome. Be to, susidūrėme su problema. Vienas sostinės valdžios atstovas pasakė, kad jei lipdukai bus klijuojami išorėje, tai grės baudos. Nuoširdžiai sakau, to nežinojau, todėl perdarysime lipdukus, kad jie užsiklijuotų iš vidaus“, – sakė R. Zabarauskas.

REKLAMA

Jaunas režisierius tikino, kad iš kavinių atstovų nesulaukė pasipriešinimo: „Visur, kur skambinau, sutiko palankiai. Tik vienoje vietoje iki šiol nedavė atsakymo. Sakė, jei klijuos, tai pagal savo standartus padarytus lipdukus.“

R. Zabarauskas pridūrė, kad Lietuvoje neteko patirti homofobiškų išpuolių. „Tiesa pasakius, kartą gatvėje kažkas sušuko negražiai. Bet iš esmės nebuvau užpultas. Šiuolaikinis jaunimas yra gana tolerantiškus. Vilnius pasiruošęs tolerancijai“, – pabrėžė R. Zabarauskas.

P. Gražulis vengs tokių kavinių

Tuo tarpu Seimo narys P. Gražulis, paklaustas, kaip vertina tokias iniciatyvas, sakė, kad tai vienas didžiausių absurdų. „Atėjo tokie laikai, kai atvirai skatiname blogį. Ir bandome, kad to blogio Lietuvoje būtų kuo daugiau. Bet tokia valstybė, kurioje nusikaltimai ginami įstatymais, tokia valstybė neturi ateities. Siekiama pripratinti visuomenę, kad tolerantiškai žiūrėtų į homoseksualius santykius. Blogiausia, kad jaunimas jau paveiktas, o  vyresni žmonės dar blogį laiko blogiu. Todėl apmaudžiausia dėl liberalias pažiūras išsakančių jaunuolių“, – piktinosi P. Gražulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Seimo nario, jei jau esi „toks“, tai nesirodyk ir nepropaguok: „Nesmerkiu nei narkomano, nei alkoholiko – tai taip pat blogis, tačiau su tuo bent jau bandoma kovoti. Neteko matyti žmogaus, kuris eitų miesto gatvėmis ir garsiai šauktų, kad yra alkoholikas arba narkomanas.“

Pabaigoje pasiteiravus, ar P. Gražulis užeitų į tokią kavinę, kur prie durų būtų priklijuotas tolerantiškumą skatinantis lipdukas, šis atsakė, kad tikrai ne: „Vilniuje yra iš ko rinktis, todėl tokių kavinių vengčiau. Rasčiau, kur pavalgyti ir be tokių vietų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų