REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimas, kuriuo metu analizuota daugiau nei 750 tūkst. per pastaruosius 50 metų JAV publikuotų knygų, atskleidė, jog Amerikos kultūra tampa vis labiau individualistinė.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrėjai pastebėjo, jog individualumą pabrėžiantys žodžiai, pavyzdžiui, „aš“, JAV autorių yra vartojami dažniau nei „mes“ ir kitus panašią kolektyvinę reikšmę turinčius žodžius.

REKLAMA

Kaip rašo tyrimą pristatanti svetainė „USA Today“, individualizmas Amerikoje pradėjo stiprėti kartu su XX a. 7-ajame dešimtmetyje suaktyvėjusiais judėjimais už pilietines teises.

„Šie pokyčiai rodo, jog Amerikos kultūroje žengiama link dar didesnio individualizmo“, – tyrimo rezultatus komentuoja psichologas Jeanas Twenge'as iš San Diego valstijos universiteto.

„Tai gali lemti ir blogą, gerą. Anksčiau buvo teigta, jog individualizmas Vakarų kultūrose stiprėja šimtmečius, tačiau itin dideli pokyčiai šia kryptimi prasidėjo nuo 1960-ųjų. Tyrimas tai tik patvirtina“, – priduria mokslininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pastebi, jog tyrimas atskleidė tam tikrus individualizmo niuansus: linkstama pabrėžti savo unikalumą ir puikybę, tačiau daug rečiau akcentuojamas nepriklausomas gyvenimas. Tai esą patvirtina dažnai vartojami žodžiai „unikalus“ ar frazės „aš myliu save“.

Kita vertus, su tyrimo išvadomis sutinka ne visi tyrėjai. Dennisas Baronas, lingvistikos profesorius iš Ilinojaus universiteto, teigia, kad jo kolegų tyrimui parinkti žodžiai yra perdėm subjektyvūs.

„Žmonės dažniau save įvardija vienaskaitoje nei daugiskaitoje ir tai nebūtinai reiškia, kad visi esame individualistai ar egoistai. Tai tik reiškia, kad mes turime daug daugiau progų vartoti vienas žodžio formas nei kitas“, – sako prof. D. Baronas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų