REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemokama šiluma galime pasidžiaugti vasarą, o ruduo žada nemalonių staigmenų – vėl brangs kuras ir šildymas. Nuo liepos 1 d. gamtinės dujos gyventojams pabrango iki 20 proc. Kokios gali būti gamtinių dujų kainos ateityje, „Lietuvos dujų“ vadovai prognozuoti nesiryžta. Ruduo grasina paploninti pinigines ir tiems, kurie namus šildo populiariausiu alternatyviu kuru – malkomis.

REKLAMA
REKLAMA

Dujininkų „labdara“ vartotojams

Iki 500 kubinių metrų dujų per metus sunaudojantiems gyventojams dujos nuo liepos pabrango

28 centais ir dabar kainuoja 2,15 Lt už kubinį metrą. Birželį tokie vartotojai mokėjo 1,87 Lt už kubinį metrą. Skaičiuojama, kad kas mėnesį sąskaitos už dujas tokiems gyventojams vidutiniškai padidės maždaug 2 Lt. Gyventojams, kurie per metus sunaudoja 500–20 000 kubinių metrų dujų, kubas pabrango nuo 1,29 iki 1,56 Lt. Daugiau kaip 20 000 kubinių metrų dujų per metus sunaudojantiems gyventojams nuo liepos 1 d. kubas jau kainuos 1,56 Lt.

REKLAMA

Anksčiau tokie vartotojai už kubinį metrą dujų mokėdavo 1,28 Lt.

Bendrovės „Lietuvos dujos“ Strateginio vystymo skyriaus viršininkas Saulius Bilys teigė, kad dujų brangimą gyventojams lėmė naftos kainų augimas ir euro kurso kritimas dolerio atžvilgiu. Pagal galiojantį Gamtinių dujų įstatymą dujų kaina gyventojams perskaičiuojama du kartus per metus. Pasirodo, „Lietuvos dujos“ Kainų ir energetikos kontrolės komisijos galėjo prašyti dujų kainą kelti dar daugiau. Prognozuojama, kad „Lietuvos dujos“ pirmą metų pusmetį iš vartotojų surinks maždaug 9 mln. Lt mažiau nei sumokės už dujų tiekimą. Bendrovė galėjo prašyti, kad šis skirtumas taip pat būtų įskaičiuotas į naujus tarifus. Vis dėlto, pasak S.Bilio, buvo nuspręsta kol kas šio klausimo nekelti. „Įvertindami sunkią mūsų vartotojų situaciją, mes nusprendėme dabar į skaičiavimus šios sumos neįtraukti. Tikimės geresnių laikų ateityje“, – vylėsi „Lietuvos dujų“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Rusai dujas ir vėl brangina tik Lietuvai

Premjeras Andrius Kubilius pripažino, kad neturi realių svertų derėtis su Rusijos koncernu „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų. „Esant monopolistinei dominuojančių tiekimų situacijai, kurioje esame dabar, neturime labai plačių, realių galimybių derėtis su „Gazprom“ dėl kainų sumažinimo ir tam mums reikalingas alternatyvus dujų tiekimas. Ir kaip galima greitesnis, kad galėtume realiai pasiekti mažesnių kainų“, – interviu Lietuvos radijui sakė A.Kubilius. Pasak premjero, pradėjusi Europos Sąjungos reikalaujamą dujų sektoriaus pertvarką, Lietuva sulaukė nemalonių „Gazprom“ reakcijų. „Rusijos dujų koncernas vien todėl, kad mes tokią pertvarką pradėjome, padidino mums dujų kainą“, – sakė A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva iki 2014 m. pabaigos Klaipėdoje ketina pastatyti terminalą, per kurį tiekiamos dujos bus alternatyva rusiškoms „Gazprom“ dujoms ir, kaip tikimasi, įgalins atpiginti pastaruoju metu ypač brangstančias gamtines dujas, kurių Lietuva daug naudoja šilumos ūkyje.

Malkų kaina tik kils

Smarkiai didėjant dujų kainoms, vis daugiau individualių namų savininkų bei įmonių vietoje dujinio šildymo renkasi pigesnį – šildymą malkomis. Žiemą vos spėję tenkinti išaugusią malkų paklausą, verslininkai jau pavasarį prakalbo apie per mažas jų kainas, todėl rudenį žada 5–10 proc. branginti produkciją. „Viską diktuoja rinka ir jei gyventojai atsisakys dujinio šildymo, suprantama, kad malkų paklausa išaugs. Be to, kyla degalų kainos, maistas irgi brangsta, todėl nežinau, kodėl neturėtų brangti malkos?“ – retoriškai klausė miškuose malkas ruošiančios ir turinčios savo miško kirtėjų brigadas įmonės „Vizon“ direktorius Gediminas Sakalauskas. Jis mano, kad malkų brangymečio šiais metais dar nebus, tačiau kitais metais medienos kainos tikrai išaugs. Jis taip pat patvirtino, kad, priešingai nei kitų kuro rūšių, malkų kaina ateityje tik kils.

REKLAMA

O kitų įmonių atstovai teigė, kad jau po kelių mėnesių malkos pabrangs 5–10 proc., nes šis kuras, vis labiau kylant dujų kainai, yra tikras išsigelbėjimas gyventojams. Pasak miško savininkų kooperatyvo „Aukštaitijos šilas“ direktoriaus Sauliaus Tirevičiaus, medienos kirtimo ir traukimo iš miško kaina – apie 45 Lt už kubinį metrą, transportavimas – 20–25 Lt. „Uždirbti nori ir tie, kas viską organizuoja, pasilikdami sau apie 15 Lt nuo kubinio metro. Malkos dabar kainuoja nebrangiai, todėl neabejoju, kad artimiausiu metu jos brangs“, – įsitikinęs S.Tirevičius.

REKLAMA

Juodupio kaime (Klaipėdos r.) veiklą plėtojančios UAB „Malkos kurui“ vadovas Dalius Zambrinas pritarė „Aukštaitijos šilo“ direktoriaus žodžiams ir malkų brangymetį taip pat prognozuoja dar šiemet. Jis, be kita ko, prasitarė ir apie kitą legaliai miško kirtimą organizuojančių įmonių opią problemą. „Su legaliai veikiančiomis malkų tiekimo įmonėmis konkuruoja nelegalūs miško kirtėjai, kurie numuša kainą apie 10–15 Lt už kubinį metrą ir kerta tokį mišką, kokio pagal visus reikalavimus net negalima kirsti“, – tikino D.Zambrinas.

Rietave įsikūrusi Miško birža birželio 15 d. užfiksavo tokias žaliavinės medienos kainas: minkštųjų lapuočių malkos – 75–90 Lt, kietųjų lapuočių malkos – 75–100 Lt, spygliuočių malkos – 75–105 Lt, skiedros – 70–100 Lt, pjuvenos – 65–115 Lt.

V. Žuklevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų