REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės pašvaistės Žemėje – ne tik nuostabus šviesų reginys. Jos skleidžia ir keistus garsus, rodo naujas tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Tos pačios dalelės, kurios sukuria šokančias Šiaurės pašvaistes Žemės atmosferoje, gali sukurti ir keistus pliaukšėjimą primenančius garsus vos 70 metrų aukštyje nuo žemės, teigia tyrėjai.

REKLAMA

Šie rezultatai patvirtina liaudies pasakojimus ir keliautojų pranešimus, kurie jau seniai pasakoja apie garsus, susijusius su Šiaurės pašvaistėmis, rašo SPACE.com.

„Praeityje tyrėjai manė, kad pašvaistės yra per toli, kad žmonės galėtų girdėti jų skleidžiamus garsus“, – teigia Unto Laine iš Aalto universiteto Suomijoje.

„Tai tiesa. Tačiau mūsų tyrimas įrodo, kad garsų, siejamų su pašvaistėmis, kurias matome, šaltinis greičiausiai yra tos pačios didelės energijos dalelės iš Saulės, kurios aukštai danguje sukuria Šiaurės pašvaistes. Šios dalelės ar jų sukeliami geomagnetiniai trukdžiai, atrodo, sukuria garsus daug arčiau žemės“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

U. Laine jo kolegomis pliaukšėjimą primenančio garso vietą nustatė lygindami garsus, kuriuos užfiksavo trys mikrofonai, išdėstyti vietovėje, kur pašvaistės – dažnas reiškinys. Tuo pat metu Suomijos meteorologijos instituto atlikti matavimai užfiksavo tipiškus pašvaisčių epizodus, teigia turėjai.

Garsai lydi ne kiekvieną šiaurės pašvaisčių protrūkį, o jie dažniausiai yra trumpi ir silpni, tad reikia labai gerai įsiklausyti, kad juos išgirstum, o foninis triukšmas turi būti minimalus.

Mokslininkai vis dar nėra tikri, kaip šie pašvaisčių garsai sukuriami. Jie gali būti gana skirtingi – nuo pliaukšėjimo, traškėjimo iki prislopintų trinksėjimų ar spragsėjimų. Dėl tokios garsinės įvairovės tyrėjai mano, kad čia gali veikti keletas skirtingų mechanizmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašvaistės dangaus stebėtojus keri jau tūkstančius metų. Jos susidaro tuomet, kai krūvį turinčios dalelės, atkeliavusios iš Saulės, susiduria su molekulėmis Žemės atmosferoje, sukurdamos švytėjimą. Žemės magnetinio lauko linijos nukreipia šias daleles virš planetos ašigalių, taigi Šiaurės pašvaistės matomos šiauriniame pusrutulyje, o Pietų pašvaistės – pietiniame.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų