REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos federalinė kosmoso agentūra „Roskosmos“ oficialiai nurodė sąlygą, būtiną Rusijos kosmonautams išsilaipinti Mėnulyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Roskosmos“ vadovas Vladimiras Popovkinas Maskvoje surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, kad pilotuojamas Rusijos kosmonautų skrydis į Mėnulį įvyktų tik tokiu atveju, jei būtų patvirtinta, kad Mėnulyje yra vandens. Apie tai paskelbė Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS.

REKLAMA

Įdomu, kad toks pareiškimas liudija akivaizdžiai koreguojamus „Roskosmos“ planus dėl skrydžio į Mėnulį: dar šį pavasarį „Roskosmos“ patvirtintoje „Kosminės veiklos plėtros strategijoje iki 2030 metų“ Rusijos kosmonautų išsilaipinimas Mėnulyje buvo įvardintas kaip privalomas šios strategijos elementas.

Naujausiame „Roskosmos“ vadovo pareiškime šis vos prieš kelis mėnesius patvirtintame dokumente suformuluotas Rusijos kosmonautikos tikslas ignoruojamas. Nors V. Popovkinas spaudos konferencijoje pabrėžė, kad žmonių dalyvavimas Mėnulio tyrimuose yra būtinas vardan mokslo raidos, jis nė žodeliu neužsiminė apie privalomą rusų išsilaipinimą Mėnulio paviršiuje iki 2030 metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kosminės veiklos plėtros strategijoje iki 2030 metų“  buvo numatyta sukurti aplink Mėnulį nuolat skriejančią Rusijos kosminę stotį, kurioje galėtų dirbti atvykę kosmonautai. Įdomu, kad šiame dokumente buvo iškelti ir kur kas ambicingesni Rusijos kosmonautikos uždaviniai, pavyzdžiui, mokslinių stočių tinklo įrengimas Marse.

Gali būti, kad su rimtomis kosminės technikos problemomis susiduriantis „Roskosmos“ oficialiai patvirtintus kosmoso tyrimų planus ir toliau sies su įvairiomis išlygomis, nes pastaraisiais metais Rusijos kosmonautika susidūrė su visa eile rimtų problemų, tarp kurių – daug nesėkmingų palydovų iškėlimo į orbitą atvejų ir kosminio aparato „Phobos-Grunt“ praradimas.

Pirmieji Mėnulyje išsilaipinę žmonės buvo JAV astronautai Neilas Armstrongas ir Buzzas Aldrinas. Tai įvyko 1969 m. liepos 21 d. Aktyvias Mėnulio tyrimų programas vykdo Kinija, Japonija, Indija, Europos kosmoso agentūra ir NASA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų