REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuo rečiau, tvirtina specialistai, – ir ypač kai kuriais pirktiniais šampūnais.

Kuo rečiau, tvirtina specialistai, – ir ypač kai kuriais pirktiniais šampūnais.

REKLAMA

Specialistai mano, kad apie 90 proc. žmonių plaukus plauna kiekvieną mielą dieną. Prieš šimtą metų mūsų protėviai tą darydavo kartą per mėnesį. O praėjusio amžiaus 6-ajame dešimtmetyje buvo mada moterims kartą per savaitę lankytis grožio salone, kur joms ištrinkdavo galvą ir padarydavo šukuoseną. Papročiai, įpročiai ir mados keičiasi... Bet nors švarūs plaukai maloniai kvepia ir suteikia gaivumo pojūtį, pernelyg uoli jų priežiūra gali paversti vešlią sveiką šukuoseną šiaudų kūliu.

REKLAMA
REKLAMA

Vidutinio žmogaus plaukai per mėnesį užauga apie centimetrą arba mažiau, tad dažnai su šampūnu plaunamos (arba kitais chemikalais apdorojamos, plaukų džiovintuvu džiovinamos ir pan.) ilgesnės garbanos labai greitai išsausėja, nublunka, galiukai suskilinėja.

REKLAMA

O štai purvini plaukai, – kad ir kaip šokiruojančiai tai skambėtų, – geriau išlaiko kirpimo stilių.

Kaip dažnai jums reikėtų trinkti galvą, priklauso nuo plaukų tekstūros ir kaip greitai riebaluojasi jūsų skalpas. Riebalai, žinomi sebumo pavadinimu, greičiau „keliauja“ tiesiais ilgais plaukais, todėl jie greičiau susiriebaluoja. Šiaip sebumas labai reikalingas – jis padeda drėkinti ir daro plauko stiebą nepralaidų vandeniui. Kaip tik dėl tos priežasties garbanoti ar stori šiurkštūs plaukai visada būna sausesni.

REKLAMA
REKLAMA

Kai plaunate plaukus kiekvieną dieną, savaime suprantama, nuplaunate nuo jų tą natūralų drėkiklį ir esate priversti drėgmę grąžinti visokiais gamykliniais kondicionieriais – tai yra chemija.

Specialistai sako, kad plauti plaukus su šampūnu visiškai pakanka porą kartų per savaitę. Tiems, kurie negali pakęsti šiek tiek riebaluotų plaukų, jie pataria įtrinti juos apsauginiu kondicionieriumi iki pat šaknų ir plauti tik skalpą. Jeigu sportuojate, dirbate sunkų fizinį darbą, plaukus verčiau išsiplaukite paprastu vandeniu, o paskui dar drėgnus įtrinkite lengvu kondicionieriumi, kad geriau išsišukuotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aišku, galvos trinkimas nėra toks jau ir blogis. Jis stimuliuoja skalpą, skatina kraujotaką, o su krauju į plaukų svogūnėlius patenka maistingosios medžiagos. Tačiau šią procedūrą gali sėkmingai pakeisti kasdienis skalpo masažas arba reguliarus šukavimasis kokybišku šepečiu.

Dažnai trinkti galvą labiau linkę žmonės, kurių skalpas pleiskanoja. Ir neprotingai daro: pasak dermatologų, toks įprotis gali tik dar pasunkinti problemą. Pleiskanoti plaukai nėra nešvarūs – tai skalpo liga, galbūt net psoriazės forma. Todėl naudokite specialų šampūną nuo pleiskanų, tačiau švelniai įtrinkite jį į odą, palikite 20 sekundžių ir išskalaukite. Jokiu būdu nedraskykite galvos odos nagais – tik dar labiau paskatinsite pleiskanojimą.

REKLAMA

Kai renkatės šampūną, būtinai pirkite tokį, kuris specialiai pritaikytas jūsų plaukų tipui – greitai besiriebaluojantiems, sausiems, garbanotiems, dažytiems ir panašiai. Šampūną gaminančios kompanijos išleidžia kalnus pinigų chemikams pasamdyti, kad šie sukurtų skirtingus produktus, kurie iš tiesų yra veiksmingi.

Giliai įsišaknijęs stereotipas, esą kai turi bėdų dėl plaukų ir nežinai kokį šampūną, pirk vaikišką – tikrai nepakenks. Tačiau vaikiški šampūnai nebūtinai yra švelnesni suaugusiųjų plaukams. Jie gaminami specialūs dėl to, kad mažyliai maudomi ir taip muistosi, o jeigu dar į akytes patenka šampūno... Taigi vaikiški šampūnai negraužia akių, tačiau gali labai džiovinti plaukus.

REKLAMA

Jei esate pratę kasdien trinktis galvą, priprasti prie naujo grafiko gali prireikti kelių savaičių. Organizmas tuo metu bandys kompensuoti sebumo stygių plaukuose ir jie greičiausiai žaibiškai riebaluosis. Todėl patogiausia būtų palaipsniui ilginti pertraukas tarp plaukų plovimo. Pamatysite, po kurio laiko plaukai ims atrodyti vis sveikesni ir riebaluosis vis rečiau ir rečiau.

SANDRA MIŠKINIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų