REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patikimas Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) įvaizdis visuomenėje atpažįstamas jau ilgus metus. Nuo pat atkūrimo universitetas alsuoja intelektualia, bet kartu ir kiek pašėlusia artes liberales dvasia, itin aukštais tarptautiškumo rodikliais bei galimybe mokytis net trisdešimt užsienio kalbų, kas žinoma ne tik Lietuvos, bet ir Senojo Žemyno universitetuose. O aukšti įvertinimai tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu tik patvirtina, tinkamai pasirinktą kelią bei aukštus ir tikslingai suformuotus tikslus.

REKLAMA
REKLAMA

Tik vienas iš tokių pripažinimų – Europos universitetų asociacijos (European University association, sutrumpintai EUA) akreditacija, kuri VDU, pirmam iš Lietuvos universitetų, buvo suteikta dar 2005 m. EUA, šiuo metu jungianti daugiau nei 850 narių (tarp jų universitetai, rektorių konferencijos, įvairios aukštųjų mokyklų asociacijos ir tinklai) iš 47 Europos valstybių, yra svarbiausia bei pagrindinė asociacija, vykdanti aukštųjų mokyklinių institucijų vertinimą Europoje bei skatinanti aukštojo mokslo institucijas pasitelkti kokybės vertinimą kaip būdą institucijos veikloms tobulinti. Vėliau ši akreditacija buvo suteikta dar trims Lietuvos universitetams.

REKLAMA

Pasak VDU rektoriaus prof. Zigmo Lydekos, siekiant gauti šią, bene prestižiškiausią Europoje, akreditaciją įvertinami universiteto tarptautiškumo kriterijai, akademinio personalo kvalifikacijos tinkamumas ir jos tobulinimas, materialinių išteklių pakankamumas bei prieinamumas, studijų kokybės užtikrinimo sistemos efektyvumas, teikiamų studijų programų tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis kokybiškumas, taip pat vertinamas ir nuotolinių bei jungtinių studijų programų tinkamumas ir net universiteto infrastruktūra bei jos pritaikymas neįgaliųjų studentų poreikiams.

REKLAMA
REKLAMA

„Vytauto Didžiojo universitetas, jau prieš septynerius metus atitikęs visus EUA kriterijus, šiandien pažengė dar toliau gerindamas studijų kokybę bei ugdydamas visapusiškas, smalsias ir kritiškas asmenybes. Šiandieninis VDU – tai tarsi modernaus gyvenimo ir kūrybos laboratorija, intelektuali erdvė, kurioje yra testuojami ir išbandomi projektai, gimsta naujos idėjos ir formuojasi nauji idėjiniai sąjūdžiai,“ – teigė VDU rektorius.

Be aktyvios veiklos daugelyje kitų tarptautinių aukštojo mokslo asociacijų (Europos tarptautinio švietimo asociacijos (European Association for International Education), Europos nuotolinio ir e-mokymosi tinklo (European Distance and E-learning Network), Baltijos studijų progreso asociacijos (Association for the Advancement of Baltic Studies), VDU taip pat priklauso 19 Senojo žemyno universitetų vienijančiam „Campus Europae“ tinklui) ir gausaus pasirašyto dvišalio bendradarbiavimo sutarčių skaičiaus (universitetas bendradarbiauja su daugiau nei 300 universitetų ir tyrimų centrų visame pasaulyje), vertėtų išskirti pasirašytą memorandumą dėl akademinio bendradarbiavimo tarp VDU ir pasaulinio garso Džuljardo aukštosios muzikos mokyklos (angl. The Juilliard School, JAV).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis, dokumentu įteisintas dviejų aukštųjų mokyklų bendradarbiavimas, suteiks galimybę VDU studentams ir dėstytojams dalyvauti bendruose projektuose. Žymiausi Džuljardo pedagogai vyks vesti meistriškumo kursų į VDU Muzikos Akademiją. Ši partnerystė atvėrė duris VDU Muzikos Akademijos studentų stažuotėms Niujorke.

Pasak Džuljardo muzikos mokyklos doktoranto, pianisto, VDU dėstytojo doc. Edvino Minkštimo, VDU ir Džuljardo muzikos mokyklos bendradarbiavimą galima vadinti ne tik istoriniu, bet ir ypatingai unikaliu įvykiu. „Ši, pasaulinio garso muzikos mokykla, toli gražu nepasižymi dideliu bendradarbiavimo sutarčių skaičiumi. Priešingai, jos partneriais save gali vadinti tik keletas aukštųjų mokyklų visame pasaulyje, tarp kurių Paryžiaus Konservatorija (CNSMDP), Londono Karališkoji Akademija ir kelios kitos. Jau šių metų rudens semestre, dėstyti meistriškumo kursą VDU Muzikos Akademijos vokalo katedros studentams, atvyks Džuljardo vokalinės katedros vedėjas, Metropolitan operos jaunų solistų programos vadovas, Marlboro vasaros festivalio meno direktorius Brian Zeger. Taip pat, kartu su Niujorko muzikos mokykla, vyks diskusijos, siekiant atnaujinti VDU muzikos studijų programą bei stiprinant Akademijos modelį,“ – teigė pianistas.

REKLAMA

Vytauto Didžiojo universiteto patikimumą ir tarptautinį pripažinimą parodo ne tik minėti įvertinimai bei garbūs partneriai, bet ir pirmą kartą Lietuvoje vykdomo išorinio aukštųjų mokyklų vertinimo rezultatai.

Pirmąją vertinimo dalį, kurią atlieka Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA), VDU perėjo nepriekaištingai. „Čia buvo pateikiami aukštosios mokyklos realiųjų išteklių rezultatai: materialiųjų išteklių studijoms pakankamumas ir prieinamumas, pedagoginio ir administracinio personalo sudėtis, struktūra ir kvalifikacija bei valstybės biudžeto lėšų naudojimo veiksmingumas. Nuoširdaus ir kryptingo darbo rezultatas – visose kategorijose surinkti aukščiausi balai, t.y. 100 proc.,“ – džiaugėsi Z. Lydeka.

REKLAMA

Vytauto Didžiojo universitetas itin gerai vertinamas ir lyginant jį su kitais Lietuvos universitetais. Prieš gerą mėnesį žurnalo „Veidas“ paskelbtame 2011 metų universitetų reitinge, VDU užima antrą vietą. Pernai buvęs ketvirtas, šiemet VDU pakilo į antrą vietą ir išlaikė itin aukštas pozicijas kategorijose, vertinusiose studijų programų įvairovę, mokslo ir meno, akademinio personalo ir absolventų veiklą bei studentų nuomonę apie universitetą.

Pasak VDU rektoriaus, aukštą universiteto vertinimą tiek nacionaliniame, tiek tarptautiniame lygmenyje lemia nuoširdus universiteto bendruomenės darbas, skatinamos asmeninės darbuotojų iniciatyvos, studentų pasitikėjimas savo Alma Mater, klasikinė studijų programa bei įvairiapusiškumas. „Itin malonu, kad Vytauto Didžiojo universitetas yra taip gerai vertinamas, tačiau šiuos laimėjimus mes priimame kaip įsipareigojimą, ateityje tik dar labiau stengtis ir dirbti universiteto ir jo bendruomenės labui,“ – teigė rektorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų