REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus pirmosioms mėnesinėms, paauglėms iškyla labai daug klausimų, į kuriuos pasistengsime čia atsakyti: apie jų nerimą, apie galimą nėštumą, apie menstruacijų ciklą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmojo menstruacijų periodo amžius

Paauglėms dažniausiai pirmasis ciklas prasideda 12–14 metų. Kai kurios mergaitės netgi pradeda „sirgti“ devynerių. Tačiau yra ir tokių, kurios taip ir nesulaukia šios dienos būdamos 16-os. Kada prasidės pirmosios menstruacijos priklauso nuo mergaitės vystymosi. Jei pirmosios „mėnesinės“ neprasidėjo turint 16 metų, rekomenduojama kreiptis į gydytoją ir padarius tyrimus išsiaiškinti, kodėl jos užsilaikė. Kai kuriais atvejais, tai yra normalu, nes priklauso nuo brandos.

REKLAMA

Kiek trunka menstruacijos?

Paprastai pačios menstruacijos trunka nuo trijų iki septynių dienų. Paauglės dažniausiai kraujuoja šiek tiek ilgiau: kai kurioms merginoms ciklas tęsiasi iki 10 dienų! Tačiau ilgumas kiekvieną mėnesį gali keistis. Taip pat per trunkančias menstruacijas keisis išskyrų gausumas ir spalva. Normalu, jei pirmosiomis dienomis mergaitė sulaukia gausesnių išskyrų. Tačiau diena po dienos menstruacijų kraujavimas turėtų mažėti.

REKLAMA
REKLAMA

Nereguliarus menstruacijų ciklas ir dingę ciklai yra normalu

Jei pirmaisiais metais prasidėjusios menstruacijos vis dingsta, tai yra normalu. Kai kurios mergaitės turi ciklą dukart per mėnesį, arba išgyvena be menstruacijų 2 arba 3 mėnesius. Vienąkart menstruacijos gali trukti 2-3 dienas, o kitąkart – 6-7 dienas. Ir tai yra normalu paauglystėje. Kadangi organizmas vis dar auga ir bręsta, gamina skirtingą hormonų kiekį, todėl ir menstruacijos kiekvieną mėnesį gali keistis.

Po truputį organizmo branda nusistovės ir menstruacijų ciklas susivienodins, tačiau visa tai trunka porą metų po pirmųjų menstruacijų. Vidutiniškai menstruacijų ciklas trunka 28 dienas, tačiau tai nėra taisyklė. Ciklas gali svyruoti nuo 21 iki 35 dienų, kartais ir ilgiau. Jei paauglė „serga“ vienąkart per tris mėnesius – tai yra normalu, tačiau jei tai neramina jus, kreipkitės į gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada reikėtų sunerimti dėl dingusių menstruacijų?

Nereguliarūs periodai arba dingusios menstruacijos yra normalu paauglei, tačiau tikrai reikia kreiptis į gydytoją, jei jūs jau išaugote iš paauglystės amžiaus. Taigi, jei menstruacijos dingsta daugiau nei trims mėnesiams, verta sunerimti, nes tai gali būti ir rimtesnės problemos.

Įvairūs sutrikimai gali būti susiję su įvairiais dalykais: stresu, sutrikusiais hormonais, organizmo pakitimais ir kt.

Menstruacijų sutrikimo priežastys, jei mergina nėra nėščia

Jei mergina yra seksualiai aktyvi ir pastebi menstruacijų nebuvimą, visuomet yra šansas, kad ji pastojo. Atminkite, kad prezervatyvai suteikia tik 99 proc. apsaugos, kitos kontraceptiniai būdai – netgi dar mažiau. Jei naudojate kontraceptines tabletės, jos efektyvios tik tuomet, jei vartojate reguliariai.

REKLAMA

Kitas menstruacijų sutrikimo priežastis išvardinsime žemiau.

Griežtos treniruotės. Jei nesi atletė, gali pastebėti, kad menstruacijų ciklas keičiasi vos pradedi griežtai treniruotis ir atlikti sunkius fizinius pratimus. Griežtos treniruotės skatina mažesnį kraujavimą menstruacijų metu, tačiau jos gali ir visai sustoti. Dažniausiai menstruacijų ciklas atsistato iškart sumažinus fizinius krūvius. Jei menstruacijos visiškai dingo ir jų nėra daugiau nei 6 mėnesius, tiesiog būtina kreiptis į gydytoją ir išspręsti šią problemą.

REKLAMA

Kontraceptinės tabletės. Kartais kontraceptinės tabletės yra skiriamos sureguliuoti menstruacinį ciklą. Jos gali ir iššaukti menstruacijų dingimą – tai sąlygoja hormonas progesteronas, esantis medikamentuose.

Stresas. Galbūt neišvengei streso mokykloje ar papildomuose užsiėmimuose: didėja krūvis, reikalavimai dėl mokslo, taip pat tėvai nori vis geresnio rezultato. Stresas yra normali gyvenimo būsena, tačiau emociškai stresas gali paveikti menstruacinį ciklą. Per daug streso gyvenime gali iššaukti menstruacijų dingimą arba nereguliarius ciklus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valgymo sutrikimai. Jei turi valgymo sutrikimų, tokių kaip anoreksija ar bulimija, jie kenkia visam organizmui, stabdydami organizmo funkcionavimą, taip pat ir menstruacijų ciklą. Tokiu atveju būtina kreiptis į mitybos specialistus ir spręsti šią problemą ne tik su ginekologu.

PMS simptomai gali būti tokie patys kaip ir nėštumo požymiai

Jei esi seksualiai aktyvi paauglė, turi suprasti, kad visuomet yra šansas pastoti. Dingusios menstruacijos yra vienas iš nėštumo požymių. Tad visų pirma reikia atlikti nėštumo testą, jei iš tikrųjų nerimauji. Jei testas yra neigiamas, o menstruacijos vis neprasideda, po savaitės reiktų atlikti antrąjį nėštumo testą.

Taip pat reikia žinoti, kad PMS simptomai gali būti labai panašūs į nėštumo simptomus. Net ir patyrusios moterys sunkiai atskiria vienus nuo kitų. Pavyzdžiui, pabrinkusios krūtys, konkretaus maisto poreikis yra normalūs PMS simptomai, tačiau tai galima priskirti ir nėštumui. Todėl namų sąlygomis nustatyti nėštumą galima tik atlikus testą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų