REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką da­ry­ti, kai prieš akis įtar­ti­nas pa­ke­tas: nar­ko­ti­kai ar tik­sin­ti bom­ba? Eks­pe­ri­men­to me­tu paaiš­kė­jo, kad dau­gu­ma praei­vių, pa­ste­bė­ję tai, kas ga­li kel­ti grės­mę, dėl pa­vo­jaus ne­su­ka gal­vos. Jud­riau­sio­se Šiau­lių vie­to­se pa­lik­ta nar­ko­ti­nių me­džia­gų imi­ta­ci­ja su­do­mi­no tik po­rą vy­riš­kių. Pa­rei­gū­nai per­spė­ja: apie įtar­ti­nus ra­di­nius rei­kia pra­neš­ti.

REKLAMA
REKLAMA

Ne­tik­ri nar­ko­ti­kai

Pa­si­ruo­ši­mas mū­sų eks­pe­ri­men­tui neužt­ru­ko. Te­rei­kė­jo vais­ti­nė­je nu­pirk­ti du de­šim­ties mi­li­lit­rų me­di­ci­ni­nius švirkš­tus ir nuim­ti ada­tas, nu­pirk­ti gliu­ko­zės su vi­ta­mi­nu C tab­le­čių ir kiek pa­dai­lin­ti jų iš­vaiz­dą.

REKLAMA

Taip pat pra­ver­tė tuš­čias vais­tų bu­te­liu­kas nu­trin­to­mis eti­ke­tė­mis ir po­li­eti­le­ni­nis mai­še­lis su šiek tiek kvie­ti­nių mil­tų.

Vi­sa tai iš­dė­lio­ta ant rau­do­no, dė­me­sį pa­trau­kian­čio mai­še­lio.

Imi­ta­ci­ja at­lik­ta vi­siš­kai ne­kenks­min­gais daik­tais.

Nar­ko­ti­kus var­to­jęs as­muo tur­būt bū­tų at­pa­ži­nęs klas­to­tę, ta­čiau ei­li­niam praei­viui iš pir­mo žvilgs­nio tu­rė­jo kil­ti įta­ri­mų.

REKLAMA
REKLAMA

Abe­jin­gai – pro ša­lį

Eks­pe­ri­men­tą pra­dė­jo­me aikš­tė­je prie Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės. Pi­ke­tuo­to­jams dėl ši­lu­mos punk­tų prie­žiū­ros ta­ri­fų dar ne­spė­jus iš­si­skirs­ty­ti, ant suo­liu­ko pa­dė­jo­me pir­mą­jį ma­sa­lą.

Ak­ty­vūs pi­lie­čiai, ką tik pi­ke­ta­vę, skirs­tė­si ir neatk­rei­pė dė­me­sio į rau­do­ną mai­še­lį su švirkš­tais ir neaiš­kio­mis me­džia­go­mis.

Suo­liu­kas su įtar­ti­no­mis me­džia­go­mis bu­vo prie pat ta­ko, ve­dan­čio į Til­žės gat­vę, pro jį praė­jo ne­ma­žai žmo­nių: ir ko­le­gi­jos ab­sol­ven­tai, nu­ta­rę įsiam­žin­ti prie fon­ta­no aikš­tė­je, ir jau­nos šei­mos, atė­ju­sios pa­si­vaikš­čio­ti su ma­žais vai­kais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su­do­mi­no, bet ne­su­jau­di­no

Dau­gu­ma praei­vių at­kreip­da­vo dė­me­sį į mai­še­lį, at­si­suk­da­vo, kai ku­rie net su­lė­tin­da­vo tem­pą, kad ge­riau įsi­žiū­rė­tų, ta­čiau nie­kas ne­sus­to­jo jų iš­mes­ti į ša­lia esan­čią šiukš­lių dė­žę ar pa­skam­bin­ti po­li­ci­jai.

Aš­tuo­nio­lik­tą eks­pe­ri­men­to mi­nu­tę vy­res­nio am­žiaus mo­te­ris pri­sė­do ant gre­ti­mo suo­liu­ko ir iš­si­trau­ku­si mo­bi­lų­jį te­le­fo­ną ėmė kaž­kam skam­bin­ti. Gal mo­te­ris nu­spren­dė iš­kvies­ti po­li­ci­ją? Ne, pa­šne­kė­ju­si ke­lias mi­nu­tes ji at­si­sto­jo ir, nu­ly­dė­ju­si pa­ke­tą įta­riu žvilgs­niu, nuė­jo.

REKLAMA

Tuo me­tu aikš­tė­je žai­dė ke­li ma­ža­me­čiai vai­kai.

Nusp­ren­dė pa­si­vai­šin­ti

Ke­tu­rias­de­šimt mi­nu­čių pra­bė­go be di­des­nių ne­ti­kė­tu­mų. Žmo­nės ei­da­mi tik nu­žiū­rė­da­vo imi­ta­ci­ją.

Į aikš­tę atė­jo du vy­riš­kiai. Iš­kart pa­su­ko link suo­lo su rau­do­nu mai­še­liu. Pri­sė­dę ša­lia ap­žiū­rė­jo ne­ti­kė­tą ra­di­nį, apieš­ko­jo mai­še­lio vi­dų.

Vie­nas jų kaž­ką įsi­dė­jo į bur­ną ir už­dai­na­vęs nuė­jo. Ki­tas, kiek il­giau pa­sė­dė­jęs, taip pat at­si­sto­jo ir nu­se­kė iš pa­skos.

REKLAMA

Ne­be­li­ko ne tik gliu­ko­zės tab­le­čių – vy­rai nu­si­ne­šė ir kvie­ti­nių mil­tų mai­še­lį.

Vi­siš­kai ig­no­ra­vo

Gliu­ko­zės tab­le­čių dar bu­vo li­kę, to­dėl at­nau­ji­no­me eks­pe­ri­men­tą jud­ria­me pės­čių­jų bul­va­re. Pro pa­ke­tė­lį praė­jo žy­miai dau­giau žmo­nių, bet reak­ci­jos bu­vo daug san­tū­res­nės. Dau­gu­ma praei­vių net neat­si­suk­da­vo.

16 va­lan­dą, nuo lie­taus jau ge­ro­kai su­šla­pu­sį mai­še­lį su nar­ko­ti­kų imi­ta­ci­ja per­kė­lė­me į Kaš­to­nų alė­ją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ta­čiau ir ten – jo­kios reak­ci­jos.

Tu­rė­jo pra­neš­ti

Šiau­lių ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Vie­šų­jų ry­šių po­sky­rio vir­ši­nin­ko Ar­tū­ro Šlia­vo tei­gi­mu, žmo­nės ne­tu­rė­tų lik­ti abe­jin­gi, ra­dę įta­ri­mą ke­lian­čių me­džia­gų.

„Pro­tin­gas ir są­mo­nin­gas žmo­gus tu­ri pra­neš­ti apie to­kį ra­di­nį“, – sa­kė A. Šlia­vas.

Pa­sak pa­rei­gū­no, skam­bin­ti ga­li­ma ne­bū­ti­nai po­li­ci­jai. Ra­dus įtar­ti­ną ra­di­nį ga­li­ma pra­neš­ti gais­ri­nin­kams ar me­di­kams. Vi­sos pa­gal­bos ko­man­dos bend­rau­ja tar­pu­sa­vy­je ir į vie­tą nu­kreips ati­tin­ka­mus spe­cia­lis­tus. Žmo­gui, iš­kvie­tu­siam po­li­ci­ją, net ir paaiš­kė­jus, kad me­džia­gos ne­pa­vo­jin­gos, ne­gre­sia jo­kia at­sa­ko­my­bė.

REKLAMA

„Pa­na­šių pra­ne­ši­mų po­li­ci­ja su­lau­kia ga­na re­tai. Daž­niau­siai tai bū­na po ko­kio įvy­kio ar spro­gi­mo už­sie­ny­je, kar­tais ir mū­sų ša­ly­je. Daž­niau­siai pra­ne­šama įta­riant, kad tai ga­li bū­ti sprogs­ta­mo­sios me­džia­gos“, – paaiš­ki­no A. Šlia­vas.

FAK­TAI

Prieš me­tus pri­sta­ty­to­je ata­skai­to­je „World Drug Re­port 2011“ bu­vo skel­bia­ma, kad vi­sa­me pa­sau­ly­je apie 210 mi­li­jo­nų žmo­nių (4,8 pro­c.) 15-64 me­tų bent kar­tą per pa­sta­ruo­sius 12 mė­ne­sių yra pikt­nau­džia­vę nar­ko­ti­kais ir šis įpro­tis per me­tus su­ke­lia apie 200000 as­me­nų mir­čių.

REKLAMA

Re­mian­tis Eu­ro­pos nar­ko­ti­kų ir nar­ko­ma­ni­jos ste­bė­se­nos cent­ro 2011 me­tų sta­tis­ti­nio biu­le­te­nio duo­me­ni­mis, ka­na­pes bent kar­tą gy­ve­ni­me var­to­jo 23,2 pro­cen­to 15-64 me­tų eu­ro­pie­čių (tai su­da­ro apie 78 mln. Eu­ro­pos gy­ven­to­jų). Per pa­sta­ruo­sius 12 mė­ne­sių ka­na­pes var­to­jo apie 6,7 pro­cen­to, per pa­sku­ti­nią­sias 30 die­nų – apie 3,6 pro­cen­to 15-64 me­tų eu­ro­pie­čių.

Lie­tu­vo­je la­biau­siai tarp nar­ko­ti­nių ir psi­chot­ro­pi­nių me­džia­gų yra pa­pli­tęs ka­na­pių var­to­ji­mas: bent kar­tą gy­ve­ni­me ka­na­pių yra var­to­ję 11,9 pro­cen­to, per pa­sta­ruo­sius 12 mė­ne­sių – 5,6, per pa­sku­ti­nią­sias 30 die­nų – 1,2 pro­cen­to gy­ven­to­jų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nar­ko­ti­kų, ta­ba­ko ir al­ko­ho­lio kont­ro­lės de­par­ta­men­to duo­me­nys

Nar­ko­ti­kų pla­ti­ni­mas ir var­to­ji­mas Šiau­liuo­se

Šiau­lių vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to duo­me­ni­mis, per pen­kis šių me­tų mė­ne­sius Šiau­liuo­se nu­sta­ty­ta 18 su nar­ko­ti­kų var­to­ji­mu ir pla­ti­ni­mu su­si­ju­sių at­ve­jų. Per­nai per tą pa­tį lai­ko­tar­pį nu­sta­ty­ti 25 to­kie at­ve­jai. Ta­čiau šie skai­čiai ne­bū­ti­nai tiks­liai nu­ro­do kvai­ša­lų var­to­ji­mo ar pla­ti­ni­mo ten­den­ci­jų ma­žė­ji­mą, nes tai – la­ten­ti­niai, sun­kiai ma­to­mi ir už­fik­suo­ja­mi nu­si­kal­ti­mai.

Už ne­tei­sė­tą dis­po­na­vi­mą nar­ko­ti­nė­mis me­džia­go­mis su tiks­lu jas pla­tin­ti gre­sia lais­vės atė­mi­mas nuo dve­jų iki pen­kio­li­kos me­tų (pa­gal kvai­ša­lų kie­kį), už nar­ko­ti­nių me­džia­gų lai­ky­mą be tiks­lo pla­tin­ti – bau­da, areš­tas, ar­ba lais­vės atė­mi­mas iki dvie­jų me­tų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų