REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasara – atostogų metas, kai dauguma susirengia savaitei kitai atitrūkti nuo darbų ir pailsėti. Vieni renkasi poilsį kaime, kiti patraukia į Palangą ir kitus pajūrio kurortus. Vis dėlto dažnai nusprendžiama kelti sparnus ir aplankyti kokią nors užsienio šalį. Tuomet ir susiduriama su problema: kaip sutaupyti perkant lėktuvo bilietus?

REKLAMA
REKLAMA

Pabandėme išsiaiškinti, kas svarbiausia planuojant ne tik smagias, bet ir gana pigias atostogas užsienyje.

REKLAMA

„Rinkdamiesi kelionę nežiūrėkite tik į konkrečias oro linijų bendroves. Vertėtų domėtis tomis, kurios tuo metu siūlo pigiausius skrydžius. Esu įsitikinęs, kad visos Europos oro linijų bendrovės nuostabios, nes jų paslaugos yra aukšto lygio. Nebijokite pigių skrydžių bendrovių. Pavyzdžiui, „RyanAir“ turi pačius naujausius lėktuvus Europoje. Sukurtas mitas, kad visi pigių skrydžių bendrovių orlaiviai yra sukriošę. Tai netiesa“, – sakė kelionių portalo Makalius.lt direktorius Rimvydas Širvinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tinkamų bilietų paieškas jis pataria pradėti būtent nuo pigių skrydžių bendrovių interneto tinklalapių. Tiesioginius skrydžius iš Lietuvos šiuo metu siūlo dvi bendrovės – „Ryanair“ ir „Wizz Air“. Sumedžiojus tinkamą pasiūlymą reikia susirasti viešbutį, tačiau tai daryti derėtų tik tada, kai rankose – arba bent jau kompiuteryje – jau yra lėktuvo bilietas. R. Širvinskas perspėja, kad daryti atvirkščiai būtų didžiulė klaida.

Dažnai lietuviai pirkdami bilietus padaro nedovanotinų klaidų, t. y. žymi varneles ten, kur nereikėtų. Rezultatas – kelis kartus išaugusi bilieto kaina. Štai kodėl pildant pirkimo anketą būtina atidžiai viską perskaityti. Daug žmonių papildomų problemų kelia tai, kad informacija pateikiama anglų kalba, tačiau žinant, į ką atkreipti dėmesį, nesklandumų pavyks išvengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia vertėtų atsiminti, kad oro linijų bendrovės turi tik vieną privalomą – administracinį – mokestį. Pavyzdžiui, „Ryanair“ jis siekia 23 Lt į vieną pusę (taigi iš viso 46 Lt). Visų kitų mokesčių galite išvengti, jeigu neprarasite atidumo.

Bilieto pirkimo anketoje klausiama, iš kokios šalies esate. Taip bandoma įpiršti draudimą. Parodomas šalių sąrašas ir žmogus mano, kad tai privaloma. Tačiau yra pasirinkimas „Don't Cover Me“, kurio daugelis nepamato. Paspaudę šį mygtuką išvengsite nereikalingo mokesčio. Vėliau jums bus pasiūlytas naujas „Samsonite“ lagaminas, kuris už 300 ar 400 Lt pristatomas tiesiai į namus. Vėlgi reikėtų paspausti „No“.

REKLAMA

Dar siūloma pirmenybė įlipti į lėktuvą, o tai kainuoja apie 17 Lt. Jeigu nejaučiate poreikio būti laimingaisiais, kurie pirmi pasieks orlaivį, spauskite „No“. Sąrašą galima tęsti.

„Jums bus pasiūlyta net 3,50 Lt kainuojanti trumpoji žinutė, kuria tiesiog padėkojama už nusipirktą bilietą. Be to, siūloma įsigyti vietą registruojamam bagažui. Dabar, vasarą, už 15 kg tektų sumokėti 265 Lt. Galite drąsiai spausti „No“, nes jūsų bagažui priklauso 10 nemokamų kilogramų. Galiausiai reikia atsisakyti valiutos konvertavimo mokesčio. Kai suvedate savo kortelės duomenis, jums parodoma kaina ne litais, o eurais. „Ryanair“ siūlo valiutos kursą, pagal kurį vietoj 3,45 Lt už 1 eurą mokėsite 3,85 Lt. Turite paspausti „More information“, o paskui – „No“. Pažymėkite, kad nenorite konvertuoti valiutos. Tiesa, toks mokestis taikomas ne visoms kortelėms, bet bent jau su „MasterCard“ jis yra“, – oro linijų bendrovių triukus vardijo R. Širvinskas.

REKLAMA

Kaip matome, jų tikrai daug. Taip 207 Lt kainuojantis bilietas į Rodo salą gali pabrangti tris ar net keturis kartus.

Už bilietus paprastai atsiskaitoma kreditinėmis kortelėmis. Problema ta, kad Lietuvoje jos dar nėra labai paplitusios. Kaip išvengti tokios problemos? Gal ją įmanoma kaip nors apeiti? Pasirodo, tai padaryti tikrai galima. Tiesiog kelionę reikia pirkti per agentūrą arba per bet kokią kitą rezervacinę skrydžių sistemą (pavyzdžiui, Makalius.lt). Jų mokestis nėra didelis – nuo 15 iki 20 Lt. Viską jose galite skaityti lietuvių kalba, o atsiskaityti pervesdami pinigus iš bet kurio banko. Iš karto gausite patvirtinimą, o paskui – įlaipinimo kuponą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės dažnai pamiršta, kad nusipirkus bilietą reikia iš karto internetu užsiregistruoti skrydžiui, nes už registraciją oro uoste reikės mokėti baudą – 40 svarų sterlingų. Kad to išvengtumėte, internetu atlikite „Check-in Online“ procedūrą. Ten viskas parašyta anglų kalba, todėl žmonės sutrinka ir pridaro klaidų. Be to, vėl siūloma įsigyti papildomo registruojamo bagažo, pirmenybinio laipinimo leidimą ir t. t. Painiavos tikrai daug“, – dėstė R. Širvinskas.

Galų gale rezervuotis skrydį ir viešbutį per Makalius.lt ar panašų portalą yra ir kur kas greičiau. Jums tik reikėtų pasirinkti skiltį „Aviabilietai“. Čia geltona spalva sužymėtos datos, kada numatyti pigūs skrydžiai. Pateikiamos ir kainos, taip pat yra galimybė užsisakyti viešbutį.

REKLAMA

Jeigu jokio tarpininko nenorite, teks apsišarvuoti kantrybe ir išvardytais patarimais pasinaudoti savarankiškai. Pirmą kartą šis procesas užtrunka ilgai ir kainuoja daug nervų, bet vėliau bus gerokai lengviau. Vis dėlto iš karto turėtumėte susitaikyti su mintimi, kad vasaros sezono metų kelionės būna brangesnės nei žiemą. Patys pigiausi skrydžiai į Europos didmiesčius būna rugsėjį, spalį, lapkritį, vasarį ir kovą. Tokiu metu tikrai nemaža tikimybė gauti pigų bilietą į šiltuosius kraštus, nes sezonas arba baigiasi, arba dar tik prasideda.

REKLAMA

„Šiuo metu patraukliausia yra Maljorka. Neseniai per akciją bilietai į abi puses buvo siūlomi už 450–500 Lt, viešbutis – už 250–300 Lt. Kainos ten nedidelės, daug lankytinų vietų. Sala tinkama ir šeimoms, ir pagyvenusiems žmonėms, ir studentams“, – pavyzdį pateikė R. Širvinskas.

Ką aš sužinojau?

Pigių bilietų paieškas vertėtų pradėti nuo pigių skrydžių kompanijų interneto tinklalapių, tokių kaip „Ryanair“ ir „Wizz Air“

Perkant bilietą patartina nežymėti nereikalingų varnelių, kurios bilieto kainą išaugina net kelis kartus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oro linijų bendrovės turi tik vieną privalomą – administracinį – mokestį. Pavyzdžiui, „Ryanair“ jis siekia 23 Lt į vieną pusę (iš viso 46 Lt)

Galima išvengti visų kitų mokesčių, tokių kaip:

draudimo (nėra privalomas laukas); vertėtų pasirinkti „Don't Cover Me“ ir paspausti šį mygtuką

siūlomos 3,50 Lt kainuojančios trumposios žinutės, kuria padėkojama už nusipirktą bilietą; jos galima atsisakyti spaudžiant „No“

valiutos konvertavimo mokesčio; įvedus savo kortelės duomenis rodoma kaina ne litais, o eurais (pavyzdžiui, „Ryanair“ siūlo valiutos kursą, pagal kurį vietoj 3,45 Lt už 1 eurą teks mokėti 3,85 Lt), todėl vertėtų paspausti „More information“, o paskui – „No“.

„Nuosavų diskų gamybos verslo pradžia nuo pažinties katedros aikštėje“ ir „Motyvuojanti demotyvacijos.lt istorija“ ieškokite „bzn start“ liepos mėnesio žurnalo numeryje.

P. Sabaliauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų