REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien pagrindinės IT saugumo problemos yra ir artimiausioje ateityje bus privataus gyvenimo internete neliečiamybė, interneto pasų neturėjimas, socialiniai tinklai, kurie pritraukia vis daugiau kriminalinio pasaulio atstovo, bei kibernetiniai karai, teigia „Kaspersky Lab“ įkūrėjas Eugenijus Kasperskis savo asmeniniame tinklaraštyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Privataus gyvenimo grėsmė jau perėjo į kokybiškai kitą lygmenį. Vis daugiau vartotojų pradeda suprasti, koks didžiulis duomenų kiekis apie juos yra saugomas interneto platybėse, o daugumoje atvejų visa tai savanoriškai yra perduodama įvairiems šaltiniams internete“, – rašo E. Kasperskis.

REKLAMA

Diskutuodamas apie daugelio IT ekspertų kritikuojamą „internetinę pasportizaciją“, „Kaspersky Lab“ vadovas siūlo naudoti biometrinius interneto pasus tik toms paslaugoms ir tarnyboms internete, kurios ir įprastame pasaulyje reikalauja vartotojo fizinės identifikacijos (pavyzdžiui, bankų paslaugos, viešojo transporto bilietų pardavimas ir t.t.).

„Saugių skaitmeninių ID, arba pasų, kūrimo ir diegimo užduotį šiandien, mano manymu, yra prioritetinė, – pabrėžia E. Kasperskis. – Džiugina tik tai, jog jos techninė realizacija yra netgi labai įmanoma.“

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie socialinius tinklus, E. Kasperskis atkreipia dėmesį į tai, jog jie yra puiki platforma, kuria pasinaudojus galima anonimiškai manipuliuoti masėmis, platinti gandaus, visuomenę provokuoti ir dezinformuoti.

„Problema labai rimta. Kinų naudojamas jos sprendimo metodas, o būtent – visų vartotojų socialiniuose tinkluose registravimas, siekiant identifikuoti asmenį – tai, matyt, jau per daug. Tačiau surasti aukso viduriuką, kuris garantuotų žodžio laisvę, anonimiškumą, o tuo pačiu metu – negalėjimą manipuliuoti masinę sąmone – labai nepaprasta. Tai yra ta pati problema, į kurią atsakymo aš neturi“, – teigia antivirusinės kompanijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutines dvi problemas – kibernetinis nusikalstamumas ir plataus masto karinės arba teroristinės atakos prieš sistemas, kurios yra kritiškai svarbios nacionalinei arba globaliai ekonomikai ir saugumui, „Kaspersky Lab“ įkūrėjas siūlo spręsti taip pat, kaip ir praeityje buvo išspręstos problemos, susijusios su cheminiu, biologiniu ir branduoliniu ginklu.

„Būtinas tarptautinis susitarimas dėl bendradarbiavimo, kibnernetinio ginklo neplatinimo ir nenaudojimo. Atsakomybę už šio projekto realizaciją turėtų prisiimti nepriklausoma tarptautinė organizacija, kuri galbūt veiktų su JTO įgaliojimu“, – reziumuoja E. Kasperskis, pabrėždamas savo įsitikinimą, jog „anksčiau ar vėliau valstybės supras visą panašių įvykių pavojų ir atsisakys jei ne nuo kibernetinio ginklo kūrimo, tai bent jau nuo jo platinimo ir naudojimo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų