REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NASA kosminis zondas „Cassini“ aptiko tvirtą vandenyno, esančio po ledine Saturno palydovo Titano paviršiaus pluta, egzistavimo įrodymą.

REKLAMA
REKLAMA

Nagrinėdami „Cassini“  atliktų Titano tyrimų duomenis, šios NASA programos mokslininkai aptiko Titano paviršių dengiančio vandens ledo deformacijas, kurias galėjo sukelti poledinio vandenyno potvyniai ir atoslūgiai, sakoma NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje pranešime.

REKLAMA

Per „Cassini“ priartėjimus prie Titano darytose nuotaukose aiškiai matomi dideli šio Saturno palydovo paviršiaus įtrūkimų ir sangrūdų plotai. Pasak mokslininkų, jei Titanas būtų sudarytas tik iš kietų uolienų, jo paviršiaus iškilumai ir kitos deformacijos, atsirandančios dėl gravitacinio Saturno poveikio, galėtų būti ne didesnio nei maždaug 90 centimetrų aukščio. Tačiau „Cassini“ užfiksavo net 9 metrų aukščio paviršiaus deformacijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Cassini“ aptiktos didelės „bangos“ Titano paviršiuje beveik neabejotinai leidžia tvirtinti, kad gelmėje egzistuoja  vandenynas“, – pareiškė Sapienza universiteto Romoje (Italija) mokslininkas Luciano Iessas. Pasak jo, skysto vandens paieškos yra labai svarbus Saulės sistemos tyrinėjimų tikslas, o dabar mokslui galiausiai pavyko aptikti dar vieną vietą mūsų sistemoje, kur jo yra apsčiai.

Titanas aplink Saturną apsisuka vos per 16 dienų, todėl „Cassini“ programos mokslininkai galėjo tyrinėti Titano formos pokyčius visais jo orbitos etapais. Nors iš pradžių buvo abejota, ar „Cassini“ galės preciziškai išmatuoti dėl Saturno traukos atsirandančius Titano paviršiaus formos svyravimus ir visus gautus duomenis persiųsti į Žemę, tačiau, pasitelkus NASA Tolimojo kosminio ryšio tinklą DSN (Deep Space Network), su šia užduotimi pavyko susidoroti sėkmingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas matavimų rezultatai neleidžia įvertinti poledinio Titano vandenyno gylio. Kompiuterinis modeliavimas atskleidė, kad jis gali siekti net iki 250 kilometrų, o tai sunkiai įsivaizduojamas dalykas, turint mintyje mūsų Žemę. Remiantis modeliavimo duomenimis, šis vandenynas gali slypėti po 50 kilometrų storio Titano ledo pluta. Jei paaiškėtų, kad taip yra iš tiesų, nežemiškos gyvybės paieškos Titano vandenyne būtų labai sunkios, mano mokslininkai.

Šiame vaizdo siužete – „Cassini“ priartėjimas prie Titano šių metų vasario mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų