REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsiai pateiktas 400 tūkst. litų reikalavimas ir grasinimas priešingu atveju paviešinti kompromituojančią informaciją apie asmeninį Kristinos Navickaitės-Tinos gyvenimą. Tokie skambūs Mindaugo Mickevičiaus-Mino žodžiai dainininkui gali atsirūgti su kaupu.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto prievartavimo. O už tai gresia nei daug, nei mažai – nuo 3 iki 10 metų nelaisvės. Piniginė bauda už šį nusikaltimą Baudžiamajame kodekse nenumatyta. Bet pats atlikėjas pradėto ikiteisminio tyrimo nesureikšmina. „Viską išsiaiškins pareigūnai“, – trumpai nukerta Mino.

REKLAMA

Ikiteisminį tyrimą kuruojanti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros Trečiojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokurorė Ilona Žukaitė kategoriškai nepanoro atsakyti į Balsas.lt žurnalisto klausimus. „Pirmas dalykas, aš jūsų nepažįstu. Antras – su šiuo tyrimu dirbu tik keletą dienų“, – leptelėjo I. Žukaitė.

Todėl prokurorė net nesiteikė atsikirsti į pastabas, kad pareiškimas (pateiktas iš karto po viešų grasinimų) keletą mėnesių tuščiai gulėjo prokuratūros stalčiuose, o tyrimas iš vietos pajudėjo tik ikiteisminio tyrimo teisėjo sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA

Nesirinko žodžių?

Straipsnis, kuriame buvo išspausdinti grasinamo pobūdžio žodžiai viešoje erdvėje išpublikuotas 2012 metų kovo 14 dieną.

„<...> Nebenoriu veltis į šitą istoriją, kiek gi galima, paviešinkite, prašau, pasiūlymą Tinai – iki mano gimtadienio, tai yra balandžio 1-osios, lai ji sumoka 400 tūkstančių litų. Ir tada aš viską pamiršiu. Apsimesiu, kad jos net nepažįstu. O jei karas tęsis, aš dar turiu ginklų. Jei reikės – paviešinsiu informaciją, po kurios ji ne tik jokio verslo Lietuvoje negalės vystyti, bet ir iš Lietuvos privalės bėgti. O gavęs pinigus, aš pamiršiu visas nuoskaudas <...>“, – būtent šie viename naujienų portale Mino lūpomis ištarti žodžiai sulaukė atgarsio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pati Tina nepanoro kalbėti apie savo asmeninį gyvenimą, tačiau Balsas.lt šaltiniai trumpai apibūdino, kas konkrečiai privertė kreiptis į teisėsaugą ir reikalauti iš Mino prisiimti atsakomybę už viešus grasinimus.

„M. Mickevičius akivaizdžiai grasina Kristinai Navickaitei atskleisiąs (paviešinsiąs) „<...> informaciją, po kurios ji ne tik jokio verslo Lietuvoje negalės vystyti, bet ir iš Lietuvos privalės bėgti. O gavęs pinigus aš pamiršiu visas nuoskaudas.“ Reikalavimą sumokėti pinigus, kurį M. Mickevičius įvardija kaip pasiūlymą, nurodo įvykdyti iki balandžio 1-sios“, – akcentavo Balsas.lt šaltiniai.

REKLAMA

Nusikalstama veikla pasireiškė reikalavimu sumokėti 400 tūkst. litų. Anot Balsas.lt šaltinių, Mino siekia gauti turtinės naudos, pažeisdamas Tinos turtines teises ir interesus. „Tokie viešai išsakyti žodžiai yra ne kas kita, kaip psichologinė prievarta, kurią naudojant siekiama gauti turtinės naudos. Grasinimai paviešinti kompromituojančią informaciją gali būti išreikšti tiek žodžiu, tiek raštu, tiek įvairiais kitais būdais. Šiuo konkrečiu atveju grasinimai yra nukreipti į ateitį. Toks šantažas reiškia ne ką kita, o tai, kad Mino siekia sukelti Kristinai atitinkamos informacijos paskelbimo baimę, nesvarbu, ar ta informacija, kuri yra neva kompromituojanti Tiną, yra tikra, ar išgalvota, su tikslu gauti turtinę naudą“, – pabrėžė Balsas.lt šaltiniai.

REKLAMA

Tyčinis spaudimas

Neabejojama, kad tam tikros, net ir galimai išgalvotos ar pakoreguotos informacijos arba privataus gyvenimo aplinkybių paviešinimas, iš Mino pusės, yra visiškai realus.

„Ne paslaptis, kad Mino ir Tina kurį laiką gyveno kartu. Todėl natūraliai tam tikra informacija iš asmeninio Kristinos gyvenimo, kurį M. Mickevičius gali pateikti ir traktuoti įvairiai savo nuožiūra, taip pat tam tikros asmeninės nuotraukos gali būti jo disponuojamos. O grasinimų realumą patvirtina ir pastaruoju metu (nuo 2010 m. gegužės mėnesio) sistemingai bei sąmoningai vykdomi nusikalstamo pobūdžio veiksmai, kuriais Mino per visuomenės informavimo priemones raštu ir žodžiu nuolat šmeižia, įžeidinėja Kristiną bei savinasi jam nepriklausantį turtą“, – atkreipiamas pareigūnų dėmesys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt primena, kad dėl šmeižto ir įžeidimo jau anksčiau buvo pateiktas skundas prieš M. Mickevičių, privataus kaltinimo tvarka.

„Kaip nurodyta straipsnyje cituojant M. Mickevičiaus žodžius, jei bus įvykdytas reikalavimas, t. y. sumokėti pinigai, tai panaikintų visas „nuoskaudas“. Tai tik patvirtina nusikalstamą veiklą, nes pinigų reikalaujama nesant jokio konkretaus teisėto pagrindo“, – atkreipiamas dėmesys.

Pareiškime policijai teigiama, kad tuo atveju, jeigu būtų pripažinta, kad  minėtuose M. Mickevičiaus veiksmuose nėra nusikalstamos veikos – turto prievartavimo – sudėties, turėtų būti svarstoma dėl jo veiksmų atitikimo savavaldžiavimo nusikalstamos veikos sudėčiai.

REKLAMA

Prisidėjo tik pabaigoje

Atkreiptas dėmesys, kad turtas, į kurį Mino viešai deklaruoja turintis nuosavybės teises, priklauso K. Navickaitei.

„Žemės sklypą Tina įsigijo asmeninės nuosavybės teisėmis dar 2006 m. rugpjūčio 24 d. Kuomet buvo įsigytas žemės sklypas, jame jau buvo pradėti gyvenamojo namo statybos darbai. Tuo tarpu su Mindaugu Mickevičiumi draugystė prasidėjo tik 2006 metais, kai minėtą žemės sklypą su pradėta namo statyba ant jo K. Navickaitė jau buvo įsigijusi“, – argumentus, prieštaraujančius Mino pozicijai, vardijo Balsas.lt šaltiniai.

REKLAMA

Anot jų, M. Mickevičius, fiziniu darbu prie namo statybų geranoriškai prisidėjo, tačiau jau statyboms einant į pabaigą: „Tačiau geranoriškas prisidėjimas nesudaro pagrindo nuosavybės teisėms atsirasti į kito žmogaus nuosavybės objektą. Juo labiau, tokiais būdais reikalauti pinigų. Tuo atveju, jeigu M. Mickevičius mano turintis nuosavybės ar kokias nors reikalavimo teises į K. Navickaitei priklausantį turtą, jis turi teisę kreiptis į teismą dėl savo teisių galimo (tariamo) pažeidimo, o ne viešai reikalauti niekuo nepagrįstos sumos grasinant.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apklausos dar nebuvo

Kaip Mino vertina dėl jo paties žodžių pradėtą ikiteisminį tyrimą? Klausimas į kurį atsakydamas dainininkas nebuvo linkęs pernelyg atvirauti: „Viskas bus aišku, kai savo darbą atliks atitinkami žmonės. Jie pasakys, ar tame straipsnyje pateikti mano žodžiai? Ar juos galima traktuoti, kaip grasinimus? Ir taip toliau...“

Nors pareiškimas pareigūnams pateiktas prieš mėnesį, tačiau iki šiol Mino apklausa neįvyko. „Pareigūnai nekvietė į jokią apklausą. Advokatas taip pat nieko nesakė“, - tvirtino Mino. Balsas.lt pastangos išgirsti tiesų atsakymą ar šių metų pavasarį išpublikuoto straipsnio pavadinime „Mino: tegu Tina sumoka 400 tūkst. litų ir aš nepaviešinsiu ją kompromituojančios informacijos“ esančius žodžius pasakė būtent jis, buvo bergždžios.

REKLAMA

„Jie (pareigūnai) atliks tyrimą. Pasikvies žurnalistus, kurie ėmė iš manęs interviu. Perklausys garso įrašus. Tada turės ištirti kiekvieną frazę ir patvirtinti, kas atitinka tikrovę, o kas ne. Tegul vertina tie, kuriems priklauso. Man mestus kaltinimus taip pat galėčiau vertinti kaip įžeidimą“, – svarstė Mino.

Išsisukęs nuo atsakymo, ar per interviu galėjo ištarti minimus žodžius, Mino pro ausis praleido ir pakartotinį klausimą dėl viešai paskelbtos frazės autentiškumo: „Žurnalistai turės atsakyti ir įrodyti, kodėl buvo parašyta ta frazė. Jei „ištrauks“ garso įrašus, tada galės sakyti, kad buvo taip ir taip. Priešingu atveju, patys turės gintis teisme. Jau porą metų tęsiasi namų, kurie priklauso ir man, užrakinimas. Ir aš visada sakau taip, kaip yra.“

REKLAMA

Gavęs pinigų, pamirštų viską

Dainininkas portalui Balsas.lt pasakojo, kad daug kartų yra kvietęs susitikti, bet priešiška pusė vis atsisakydavo. „Specialiai sakau priešiška pusė, kad nereikėtų minėti vardų ir pavardžių, kitaip vėl būsiu kaltinamas asmeninio gyvenimo viešinimu. Siūlau susitikti ir su teisininkų pagalba viską susidėlioti. Nedaryti iš mūsų santykių tokios negražios ir nereikalingos reklamos. Todėl tegul priešiška pusė tyliai ir ramiai atiduoda mano investuotą dalį. Tuomet tą pačią dieną viską nutraukčiau ir pamirščiau“, – pabrėžė Balsas.lt kalbinamas dainų atlikėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Balsas.lt šaltinių teigimu, pasiūlymai susitikti pasipylė labai vėlai, po to, kai pats Mino esą susidūrė su tam tikromis problemomis.

O nutraukti viską, anot Mino, pavyktų labai lengvai: „Gyvenime nenorėčiau sutikti ir matyti tokio žmogaus. Ir pakliūti į tokią situaciją, kurioje atsidūriau. Prieš kurį laiką viską vienaip įsivaizdavau. Tačiau greičiausia tie žmonės turėjo kitų tikslų.“

Į klausimą, kokie šiuo metu yra jo ir Tinos santykiai, dainininkas atsakė trumpa fraze, kad „paskutiniai bendravimai baigdavosi tuo, kad šiam grįžus namo, Tina iškviesdavo apsaugą“. Tačiau gyvenimas teismuose Mino vis dėlto atsibodęs. „Ne toks mano požiūris į gyvenimą ir ne taip norėčiau gyventi, kaip dabar gyvenu. Šiuo metu tik taupau pinigus visokiems teismams. Iš esmės, ne tai, kad pavargau, bet jau nebenoriu to“, – pokalbį užbaigė Mino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų