REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neringa Venckienė ir Co. pagaliau įsivardijo kaip aktyvi politinė jėga, dalyvausianti rinkimuose. Nieko netikėto tame ir nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek apie visą šią istoriją apskritai, tiek apie N.Venckienę konkrečiai jau rašyta iš visokiausių pozicijų – vieni atvirai drabstėsi purvais, kiti puolė garbstyti ir giedoti ditirambus, vieni tą darė objektyviau, kiti tik imituodami objektyvumą. Man belieka pačioje straipsnio pradžioje prisipažinti, kad nebuvau ir nesu abejingas šio vyksmo stebėtojas ir toks išliksiu ir rašydamas šį straipsnį. Taigi, nepretenduoju į nešališką poziciją. Tiesą sakant, netgi manau, kad tokiu metu būti nešališku ir reiškia nusišalinti nuo to, kas svarbu – o gal net ir svarbiausia iš visko, kas šiomis dienomis vyksta Lietuvos visuomeniniame ir politiniame gyvenime. Matyt, ne veltui Dantė – tas „Pragaro“ išmanytojas – rašė, kad karščiausios vietos pragare skirtos ne nusidėjėliams, o abejingiesiems.

REKLAMA

Yra mažiausiai du šiandieninės Lietuvos gyvenimo – gal tiksliau laipsniško mirimo ? – faktai, kurių vienas apsimestinai ignoruojamas, o kitas net neįvardijamas. Pirmasis – tai emigracija, jau kainavęs trečdalį tautos kūrybinių – gamybinių pajėgumų. Oficialiai vaizduojama, kad tai normalu. Tikroji esmė – gimtinėje išgyvenimo šansai pasidarė mažesni, nei būnant imigrantu (skaityk, pačiu žemutiniu socialiniu sluoksniu) svečioje šalyje. Net JAV pasilikę nelegalai atgal neskuba. Nes ten išgyvena, o čia – kažin... Antrasis faktas yra tas, kad Lietuvoje per visą istoriją nebūta jokių pilietinių bruzdėjimų – visos kovos visais laikais vyko tik su išorės priešais bei okupantais, pradedant kryžiuočiais ir baigiant bolševikais. Tačiau niekad iki šiol nebūta jokios pilietinės kovos „tarp savų“ (be kabučių neišeina).

REKLAMA
REKLAMA

Kaip tik tai ir kuriasi dabar. Esame ant pilietinių neramumų slenksčio, kai įtampos šalies viduje yra pasiekusios tą lygį, kai vien išgyventi – apie orumą ir savigarbą nė nekalbu – nepažeidžiant kokių nors draudimų ar įstatymu įtvirtintų normų daugeliui žmonių jau tapo nebeįmanoma. Emigracija yra pasyvi gelbėjosi forma ir ji trunka jau ne vienus metus. Tačiau dabar atsirado ir kitas protesto būdas – politinė kova. Štai tokiame moraliniame ir ekonominiame fone iškilo Garliavos fenomenas. Čia valdžiažmogių savivalė atsiskleidė tokia forma ir tokiu intensyvumu, kad net įpratę prieš ponus (valdžią) lenkti nugaras lietuviai nebeišlaikė ir – vadinkime daiktus tikraisiais vardais – sukilo. Taip, visas vadinamasis „patvorys“ yra dabartiniai Lietuvos sukilėliai ir tą reikia pripažinti. Pridurčiau – su pagarba jiems. Nei Vilniaus, nei Kauno inteligentai to nepadarė – tačiau dalis jų (pavadinčiau – padorieji) pagal išgales ir sąžiningumą rėmė sukilėlius ir tai, žinoma, skaitosi. Tačiau manau, kad yra skirtumas remti išsakant nuomonę žiniasklaidoje ar mitinge, ir stovėti giedant Tautišką giesmę susikibus rankomis, kai prie tavęs artėja 240 ginkluotų smogikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau po spaudos konferencijos ELTA salėje (priminsiu – Seimas dar kartą parodė savo kietakaktiškumą ir šiuos žmones išstatė už durų) neformalus sukilimas baigėsi ir prasideda rinkiminė kova su visomis savo rašytomis ir nerašytomis taisyklėmis. Rašytosios daugmaž aiškios, jos išguldytos Rinkimų įstatyme ir už jų pažeidimą baudžiama adekvačiai arba ne – priklauso, kas prasižengia. Nerašytąsias galima suvesti į vieną žinomą principą – „Kare ir meilėje visos priemonės geros“. Žinoma, jei būsi pagautas – ar bent jau įtikinamai apšmeižtas - naudojant tokias priemones, gero rezultato irgi nelauk. Todėl rašyti apie kokias nors dėmes (esamas ar tik galimas) violetinėje vėliavoje aš neketinu (žr. teksto pradžią).

REKLAMA

Jei norime permainų, be kurių net ir valdžiažmogių Lietuvos nebeliks, nes nebebus ko valdyti, tenka rinktis puses ir daryti tai pakankamai aktyviai. Priešingu atveju liks tos abejingiesiems skirtos karščiausios vietos pragare.

Baigdamas pridursiu, kad jei kalbama apie visos Lietuvos gerovę, reikėtų perlipti per bet kokias ambicijas ir dėlioti kuo platesnę pažangiųjų jėgų koaliciją, išplečiant ją gerokai už „Drąsos kelio“ partinių ribų bei sustiprinant tomis partijomis, kurios turi ir aiškią kryptį, ir pakankamą struktūrą tų permainų įgyvendinimui. Neatmesčiau ir pavienių asmenų, galinčių ir galimai sutiksiančių prisidėti. Žinoma, tą daryti reikia dar iki rinkimų, neužmiegant ant šios dienos laurų ir nepamirštant, kas stovi kitoje barikadų pusėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų