REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijai, planuojančiai vystyti savo branduolinę energetiką, būtų naudingas dalyvavimas Visagino atominės elektrinės (AE) projekte, sako Premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienio rytą interviu „Žinių radijui“ A. Kubilius priminė, kad lenkai kartu su Latvijos ir Estijos kompanijomis - Visagino AE partnerėmis buvo, kai Premjero pareigas dar ėjo Gediminas Kirkilas. Lenkai dalyvavimą Visagino AE projekte sustabdė pernai gruodį. Ministras Pirmininkas sako, kad Lenkija nėra branduolinė valstybė, tačiau planuoja statyti bent tris branduolines jėgaines, dėl to jai būtų naudinga semtis patirties iš Visagino AE.

REKLAMA

„Lenkijos dalyvavimas Visagino AE projekte būtų taip pat visiškai natūralus ir logiškas. (...) Jiems dalyvavimas Visagino AE būtų tam tikra galimybė susipažinti su tokių projektų realizavimu, branduolinės sagos reikalavimais, su visa branduolinės saugos priežiūra, ką mes turime, esame išvystę. Ir tuo esame vertingas partneris toms šalims, kurios norėtų pradėti branduolinės energetikos vystymą pas save“, - komentavo A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

ELTA primena, kad birželio 21 d. Seimas po balsavimo priėmė Atominės elektrinės įstatymo pakeitimo projektą ir pasisakė už Koncesijos sutartį su strateginiu investuotoju „Hitachi“, taip uždegdamas žalią šviesą VAE projekto vykdymui.

VAE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų. Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Skaičiuojama, kad elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos „Hitachi“.

Numatoma, kad „Hitachi“ priklausys 20 proc. VAE akcijų. Latvijai teks taip pat 20 proc. akcijų, Estijai - 22 proc., Lietuvai - 38 proc.

Prognozuojama, kad statant Visagino AE Lietuvos įmonės gali sulaukti užsakymų, kurių vertė siektų iki 5 mlrd. litų, planuojama sukurti apie 6 tūkst. naujų darbo vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų