REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės dieną karaliaus Mindaugo bendražygė, Lietuvos karalienė Morta, pamirštama, nors ji – pirma ryški moteris valstybės istorijoje: šauni pilių šeimininkė, politinių įvykių dalyvė, mylinti žmona, motina, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak istorikės D. Gruzdienės, karalienė atkakliai priekaištavo Mindaugui dėl jo bendradarbiavimo su pagonybės šalininku ir karaliaus priešininku Treniota, prašydama pakeisti nuomonę apie šį kunigaikštį. Įvykiai parodys, kad ji buvo teisi ir įžvalgi ne tik šioje situacijoje.

REKLAMA

„Karališkąją porą – Mindaugą su Morta – nutapiau 2003-aisiais, kai buvo pažymima karaliau Mindaugo karūnavimo 750 metų sukaktis. Prieš tapydama perskaičiau daug literatūros apie Mindaugo epochą, analizavau archeologinių tyrimų medžiagą, domėjausi, kuo vilkėjo Lietuvos kaimynų valdovai, kiti didikai“, – sakė garsi scenografė ir dailininkė kaunietė Janina Malinauskaitė.

Mortos ir Mindaugo veidai – J. Malinauskaitės vaizduotės vaisius, nes išlikusiuose istoriniuose šaltiniuose valdovų veidai neaprašomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų