REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 6-ajai, Valstybės dienai, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija parengė specialią programą.

Liepos 6-ajai, Valstybės dienai, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija parengė specialią programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

11:30 Valstybės vėliavos ir istorinės valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija ir LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba. Tiesioginė transliacija per Lietuvos radiją ir Lietuvos televiziją.

REKLAMA

12:30 Šv. Mišių tiesioginė transliacija iš Vilniaus arkikatedros per Lietuvos televiziją ir LRT programą „Klasika“.

13:30 Lietuvos televizijos premjera: Editos Mildažytės filmas „Moterų siluetai Lietuvos istorijoje“. Ryškiausias Lietuvos moteris, kurių vaidmuo valstybės istorijoje atskleidžia ištisus periodus, filme vaidina Vaiva Mainelytė, Rūta Ščiogolevaitė, Sigutė Stonytė, Rita Miliūtė, Laura Imbrasienė, Veronika Povilionienė ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

„Prancūzai turi posaki cherchez la femme, bet jis galioja visoms tautoms ir lietuviams, žinoma, taip pat. Dažnai per tą kasdienybę taip susipainiojame, kad pamirštame, jog Vytautas gimė iš vaidilutės Birutės ir kunigaikščio Kęstučio, o karalienė Bona Sforca buvo ne tik piktoji Barboros anyta, bet ir galinga ūkio reformatorė. Visa tai yra puiki proga prisiminti, kai minime savo valstybingumą. Juolab, kad kartu su Mindaugu karūną užsidėjo ir Morta. Gal lengviau įsiminsime istoriją, jeigu į ją pažvelgsime moteriškomis akimis“, – sako filmo autorė, patriotinių idėjų puoselėtoja Edita Mildažytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Lietuvos moterys – tai karalienė Morta, kunigaikštienė Birutė, Barbora Radvilaitė, kunigaikštienė Bona Sforca, Emilija Pliaterytė, Sofija Tyzenhauzaitė, Julija Žemaitė, Antanina Liorentaitė, Eugenija Pleškytė, Marija Gimbutienė, Birutė Galdikas, Violeta Urmanavičiūtė-Urmana, Dalia Grybauskaitė. Atskleisti tas, kurių nesiekia kinematografo atmintis, Edita pakvietė garsias ir žinomas šiandienos moteris.

Lietuvos televizijos laidų vedėja Rita Miliūtė persikūnija į lietuviškąją Jeanne D'Arc – sukilimo prieš carizmą įkvėpėją grafaitę Emiliją Pliaterytę, Laura Imbrasienė – į prancūzų kalba rašiusią romanistę Sofiją Tyzenhauzaitę, palikusią neišdildomą įspūdį dviems nesutaikomiems priešams – Rusijos imperatoriui Aleksandrui I-ajam ir Prancūzijos Napoleonui Bonapartui.

REKLAMA

Neringai Skrudupaitei tenka pirmosios Lietuvos parašiutininkės ir Baltijos šalių lakūnės pionierės vaidmuo. Aktorė Vaiva Mainelytė filme įkūnijo karaliaus Mindaugo žmoną, karalienę Mortą, dainininkė Rūta Ščiogolevaitė – Didžiojo kunigaikščio Kęstučio žmoną ir Vytauto motiną Birutę, operos solistė Sigutė Stonytė – Žygimanto Augusto motiną Boną Sforcą. Baleto solistę Beatą Molytę filme išvysime kaip Barborą Radvilaitę, dainininkę Veroniką Povilionienę – kaip Juliją Žemaitę.

14:15 Speciali laida „Įžvalgos“. Kokia Karaliaus Mindaugo reikšmė Lietuvai? Kodėl po Mindaugo daugiau nepavyko sukurti karalystės? Koks jis buvo kaip asmuo? Virginijaus Savukyno pokalbis su VU profesoriumi istoriku Rimvydu Petrausku.

REKLAMA

16:55 Mikalojaus Radvilos Rudojo 500-osioms metinėms – Rimo Bružo dokumentinis filmas „Radvilos. Auksiniai Lietuvos kunigaikščiai“ apie vieną įtakingiausių ir turtingiausių šeimų Lietuvos istorijoje.

17:45 Dokumentinis režisieriaus Algio Kuzmicko filmas „Žaliosios girios ainiai“žiūrovus perkels 600 metų į praeitį. Filmo herojai – 100 lietuvių, bent trumpam atsisakiusių kasdienės buities ir šiuolaikinių technologijų tam, kad būtų atkurta Žalgirio mūšio epocha. Senieji amatai ir viduramžių karyba, protėvių išradingumas,narsa ir stiprybė 2010-aisiais atkurtame Žalgirio mūšyje – filme „Žaliosios girios ainiai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

19:00 2012-ųjų Moksleivių dainų šventės „Mūsų vardas – Lietuva“ Dainų diena.Tiesioginė transliacija iš Vilniaus Vingio parko per Lietuvos radiją ir Lietuvos televiziją. Šeštadienį, liepos 7 d.

19:00 kviečiame žiūrėti Šokių dieną „Ledo vaikai“,sekmadienį, liepos 8 d. 21:15 – Moksleivių dainų šventės apžvalgą, 22:00 –ansamblių vakarą „Tai gražiai mane augino“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų