REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Europos Sąjungos Teisingumo teismas priėmė sprendimą, leisiantį prekiauti panaudotomis programinės įrangos kopijomis. Iki šiol tai buvo traktuojama, kaip autorių teisių pažeidimas.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas nusprendė, kad nusipirktų kompiuterinių programų kopijų ir jų licencijų tolimesnis perleidimas nepažeidžia programų gamintojų autorių teisių. Tai galioja ne tik perleidžiant programas, įrašytas į laikmeną, bet parsisiunčiant iš interneto.

REKLAMA

Tiesa, draudžiama programų licencijas skaldyti, t. y. iš vienos, daugeliui vartotojų skirtos licencijos, padaryti keletą licencijų ir perleisti jas atskirai.

Advokatų kontoros „Sorainen“ teisininko Pauliaus Galubicko teigimu, tai istorinis aukščiausiojo ES teismo sprendimas, priešingas Vokietijoje ir kitose ES šalyse iki šiol paplitusiai teismų praktikai dėl naudotų programų perpardavimo.

„Tai reiškia, kad nuo šiol programų autorių teisių turėtojams, taip pat ir Lietuvoje, bus žymiai sunkiau uždrausti teisėtiems programų kopijų turėtojams perleisti šias kopijas ir joms išduotas licencijas tretiesiems asmenims Europos ekonominės erdvės valstybių teritorijoje“, – sako P. Galubickas.

Teisingumo Teismas pabrėžė, kad jei, remiantis autorių teisių turėtojo išimtine teise į programų atgaminimą, būtų trukdoma įsigijusiems programas veiksmingai naudotis bet kuria naudota programos kopija, tai prieštarautų platinimo teisės išnaudojimo principui, kuris draudžia autoriaus teisių turėtojui vieną kartą pardavus programos kopiją Europos ekonominės erdvės valstybių teritorijoje riboti tolimesnį šios kopijos platinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų