REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nario Vito Matuzo galimos korupcijos byloje suimto lobisto Lietuvos draudikų asociacijos direktoriaus, viešųjų reikalų kontoros „Lanners, McGovern and Co.“ partnerio Andriaus Romanovskio suėmimas kelia verslo bendruomenės nerimą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos verslo konfederacijos ir Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos kreipimesi į Seimo Pirmininkę Ireną Degutienę, generalinį prokurorą Darių Valį, Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorių Žimantą Pacevičių, Seimo Žmogaus teisių bei Teisės ir teisėtvarkos komitetus pabrėžiama, kad itin didelį susirūpinimą kelia tai, kad teisėsaugos institucijų veiksmai griauna A. Romanovskio reputaciją, kuri jo veiklos srityje yra labai svarbi.

REKLAMA

„Per dešimt lobistinės veiklos metų Andrius užsitarnavo šalies verslo bei užsienio investuotojų pagarbą kaip padorus žmogus ir principingas lobistas, visuomet atvirai deklaruojantis savo interesus ir siekiantis verslo skaidrumo. Vienas iš Lietuvos verslo atstovybės įkūrėjų Briuselyje ir pirmasis Lietuvos verslo atstovas prie Europos Parlamento A. Romanovskis mums yra žinomas kaip žmogus, kurio pastangomis Lietuvoje buvo ir yra diegiamos europietiško lobizmo tradicijos“, – rašoma kreipimesi.

REKLAMA
REKLAMA

Sunerimti verčia ir A. Romanovskio viešame laiške pateikta informacija, jog STT pareigūnai prieš sulaikydami įkalbinėjo jį duoti parodymus prieš Seimo narį V. Matuzą, grasindami, jog priešingu atveju jo laukia ilgas suėmimas. Be to, su advokatu A. Romanovskis turėjo galimybę susitikti tik praėjus beveik 18 valandų nuo sulaikymo, o asmeniniai daiktai jam perduoti tik praėjus beveik 24 valandoms.

Per 9 įkalinimo paras Andrius nei karto nebuvo apklausiamas ar vykdomi kiti procesiniai veiksmai.

Pareigūnai neužtikrino atitinkamų teisės aktų reikalavimų laikymosi – A. Romanovskis yra buvęs valstybės tarnautojas – Lietuvos verslo interesų atstovas Briuselyje, todėl negali būti laikomas vienoje kameroje su kitais įtariamaisiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismui ir prokurorams buvo pateikta informacija, jog A. Romanovskiui dėl sveikatos būklės – jam diagnozuota hiperkalcemija – reikalingas specialus mitybos režimas ir gydytojo priežiūra, tačiau į tai iki šiol neatsižvelgta.

Be to, A. Romanovskiui pateikus skundą dėl kardomosios sankcijos, teismas motyvuodamas atostogų periodu nutarė apeliaciją nagrinėti tik po 7 dienų – per maksimalų leidžiamą terminą.

Valdo Sutkaus ir Dano Arlausko pasirašytame dokumente atkreipiamas dėmesys, jog šiam tyrimui iki šių metų balandžio mėnesio vadovavęs STT Panevėžio apygardos vadas Povilas Urbšys pareiškė rengiasi dalyvauti Seimo rinkimuose. „Tai kelia papildomą mūsų susirūpinimą, jog pasinaudojant Andriaus byla taip pat gali būti siekiama politinių tikslų“, – mano verslininkų atstovai.

REKLAMA

Jie prašo imtis visų teisėtų priemonių, kad bylos tyrimas vyktų kuo skaidriau, o visuomenę pasiektų objektyvi, nešališka informacija apie bylą ir jos eigą. Prašoma išsiaiškinti, ar vykdant ikiteisminį tyrimą buvo laikomasi įstatymų, ar nebuvo pažeistos A. Romanovskio teisės.

Panevėžio apygardos teismas trečiadienį atmetė 15 parų suimto A. Romanovskio gynėjo skundą dėl šios kardomosios priemonės paskyrimo.

Kyšio davimu įtariamas A. Romanovskis buvo suimtas birželio 21 dieną. Jo suėmimo terminas baigiasi ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų