REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos Aukščiausioji Rada su skandalu ir muštynėmis priėmė įstatymą „Dėl valstybinės kalbos politikos pagrindų“. Šis dokumentas, numatantis didelį rusų kalbos naudojimo ir vartojimo Ukrainoje spektrą, sukėlė nemažai ginčų ir masinių protestų tarp šalies gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija bandė nutraukti balsavimą ir tikina, kad skandalingasis ir ginčytinas įstatymas buvo priimtas pažeidžiant reglamentą. Valdančiųjų Regionų partijoje, kuriai vadovauja prezidentas Viktoras Janukovyčius, džiaugiamasi: „Mes juos (opoziciją parlamente) išdūrėme kaip kačiukus“, – praneša Newsru.ua.

REKLAMA

Parlamento opozicija pareiškė, kad neužskaito balsavimo dėl šio įstatymo ir sieks, kad jis būtų atšauktas. Opozicijos deputatai paskelbė bado streiką ir planuoja boikotuoti parlamento darbą.

Pats balsavimas įvyko netikėtai, pirmosiomis plenarinio posėdžio minutėmis. Išvakarėse Rados pirmininkas Vladimiras Litvinas pareiškė, kad šis įstatymas nebus nagrinėjamas artimiausiomis dienomis todėl, kad yra labai daug pataisymų ir papildymų, o pats dokumentas sukelia politinę įtampą visuomenėje.

REKLAMA
REKLAMA

Atsistatydina Rados pirmininkas

Antradienį „regionalai“ apsupo pagrindinę tribūną posėdžių salėje, be to, paties V. Litvino salėje nebuvo ir jis net nebalsavo, jo pirmasis pavaduotojas, komunistas Adamas Martyniukas netikėtai iškėlė balsavimui rusų kalbos įstatymo projektą.

Beje, šiandien V. Litvinas pareiškė, kad atsistatydina iš Rados pirmininko posto. Iš Rados tribūnos jis pareiškė: „Kaip pasakė vienas deputatas: „Mes juos išdūrėme kaip kačiukus“, bet „išdūrė“, visų pirma, mane. Taip pat „išdūrė“ Ukrainą, „išdūrė“ tautą, ir aš manau, kad šio „išdūrimo“ pasekmes mes dar ilgai jausime. Tokiomis aplinkybėmis prašau apsvarstyti mano atsistatydinimo klausimą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai V. Litvinas pranešė po naktį trukusių protestų Kijeve. Opozicija šį įstatymo projektą vertina kaip potencialią grėsmę Ukrainos suverenitetui.

Opozicijai nepavyko įrodyti savo tiesos kumščiais

Išgirdė šio dokumento pavadinimą, opozicinių frakcijų deputatai nuskubėjo į prezidiumą, kad nesuteiktų galimybės A. Martyniukui paskelbti balsavimo šiuo klausimu. Posėdžių salėje įvyko muštynės tarp opozicijos ir valdančiųjų deputatų, praneša „Interfax“.

Kaip žinia, Ukrainos Rada garsėja tuo, kad neretai priimant ginčytinus įstatymus į pagalbą būna pasitelkiami kumščiai. Publikuojame keletą vaizdo įrašų ir ankstesniu peštynių Radoje.

REKLAMA

Balsas.lt primena, kad šį šeštadienį Lietuvos Seime taip pat buvo tam tikrų Seimo narių peštynių užuomazgų, kai buvo nagrinėjamas Aplinkos apsaugos komiteto (AAK) pirmininko, konservatoriaus Jono Šimėno atstatydinimo klausimas. Kai parlamentaras Petras Gražulis piktinosi iš Seimo tribūnos, konservatorius Paulius Saudargas atėjo jo raminti ir patraukė už rankovės. Tada parlamentarai apsistumdė.

Po šio incidento homofobines idėjas skleidžiantis P. Gražulis kreipėsi į generalinį komisarą ir Seimo etikos ir procedūrų komisiją, kad šie ištirtų P. Saudargo veiksmus ir išsiaiškintų, ar juos galima traktuoti kaip seksualinį priekabiavimą prie P. Gražulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų