REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nedarbas euro zonoje gegužės mėnesį pasiekė rekordinį lygį, nes gilėjantis ekonomikos nuosmukis privertė Ispanijos ir Italijos bendroves privertė mažinti darbuotojų skaičių, skelbia „Bloomberg“.

REKLAMA
REKLAMA

Nedarbo lygis 17–oje euro zonos šalių gegužės mėnesį padidėjo iki 11,1 procentų. Šis rodiklis balandžio mėnesį buvo 0,1 proc. mažesnis.

REKLAMA

Gegužę euro zonoje darbo neturėjo 17,561 mln. žmonių – 88 tūkst. daugiau nei balandžio mėnesį.

Tai didžiausias rodiklis nuo 1995 metų, kai buvo pradėti rinkti šie duomenys.

Lietuvoje, pagal „Eurostat“ duomenis, nedarbas gegužę buvo 13,7 proc. ir buvo ketvirtas didžiausias Europos Sąjungoje. Daugiau bedarbių gegužę turėjo Ispanija (24,6 proc.), Portugalija (15,2 proc.) ir Airija (14,6 proc.).

Tiesa, „Eurostat“ nepateikė Graikijos ir mūsų kaimynių – Latvijos ir Estijos – duomenų.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos darbo biržos duomenimis, praėjusią savaitę šalyje buvo registruota 205,8 tūkst. bedarbių arba 9,95 proc. šalies darbingo amžiaus gyventojų.

Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį nedarbo lygis Lietuvoje siekė 14,5 procento.

Pasak „Danske“ banko Finansų maklerio skyriaus vadovo Kęstuččio Celiešiaus,  rekordinis euro zonos nedarbas gali būti papildomas argumentas ECB mažinti bazinę palūkanų normą. Ketvirtadienį vyks ECB susirinkimas – rinkos dalyviai iš jo tikisi bazinės palūkanų normos eurais sumažinimo iki 0,75 proc.

Kaip pastebi „Bloomberg“, prastėjanti padėtis euro zonoje mažina eksporto ir vartojimo apimtis, todėl Europos bendrovės siekia mažinti išlaidas ir taip išsaugoti pelną. „Lufthansa“, „Peugot“, „Citroen“, Ispanijos naujienų agentūra „Efe“, „Air France–KLM“ ir kitos bendrovės planuoja mažinti darbuotojų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų