REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį  politinė partija „Drąsos kelias“ visuomenei oficialiai pristatė vadinamojo „Lietuvos sąrašo“ branduolį ir paskelbė savo rinkiminės programos gaires.

REKLAMA
REKLAMA

(Papildyta 13:33 val.) Seimo pirmininkė Irena Degutienė, paklausta, ką mano apie Neringos Venckienės kandidatūrą į Seimą ir norą susigrumti su ja vienmandatėje apygardoje, portalui Balsas.lt sakė: „Visi kandidatai yra stiprūs. Apygardoje, kurioje aš kandidatuoju (Vilniaus Naujamiesčio apygarda, – red past.), visada būna didelė konkurencija, apie 14–15 žmonių. Kiek bus, su tiek varžysiuosi“.

REKLAMA

Į klausimą, kaip vertina patį „Lietuvos sąrašą“ ir jo galimybes patekti į Seimą, I. Degutienė atsakė lakoniškai: „Na, tai kaip ir visuomeninis judėjimas. Yra ten ir labai rimtų žmonių, yra visokių.“

(Papildyta 13:08 val.) Tikimasi, kad jau po poros savaičių bus pristatytas visas „Lietuvos sąrašas“ – 141  kandidatas į Seimą.  Netrukus taip pat ketinama pristayti ūkio ir kitas šalies gyvenimo sritis liečiančias atskiras rinkimų programos nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA

Spaudos konferencijoje buvo susirinkę ne tik partijos  ir visuomeninių demokratinių judėjimų lyderiai, bet ir  gausus būrys rėmėjų. Tarp jų – Nijolė Sadūnaitė, parlamentaras Naglis Puteikis, kai kurie kiti žinomi ir pastaruoju metu aktyviai besireiškiantys visuomenės veikėjai.

Tačiau spaudos konferencijoje nedalyvavo vienas „Lietuvos sąrašo“ iniciatorių – visuomenininkas Darius Kuolys. Telefonu žurnalistams po spaudos konferencijos jis sakė neketinąs kandidatuoti į Seimą.

(Papildyta 12:46 val.) Spaudos konferencijoje buvo patvirtinta, kad pirmoji rinkimų sąraše bus įrašyta Neringa Venckienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Audriaus Nako teigimu, pirmasis „Lietuvos sąrašo“ uždavinys – teisėsauga, kitas – šalies biudžetas.

„Normalu, kai valstybės pinigai yra ne vieši, o slapti. Jei ateis „Drąsos kelias, visi žinos viską. Taip pat bus paskelbtas moratoriumas visiems VIP-iniams projektams ir atliktas auditas. Bus galima pamatyti, kam buvo naudoti pinigai ir kaip juos galima naudoti racionaliai“, – sakė A. Nakas.

Jis teigė, kad bus peržiūrėtos visos rezonansinės bylos, susijusios su finansiniais nusikaltimais ir „bus panaikinti senaties terminai valstybiniams finansiniams nusikaltimams“.

REKLAMA

Jo teigimu, reikia keisti rinkimų sistemą, o žmonės turi būti renkami ne pagal sąrašą, o vienmandatėse apygardose. Taip pat esą būtų pakeistas referendumo įstatymas.

A. Nakas pabrėžė, kad LRT „iš tikrųjų turės tapti visuomeniniu transliuotoju“.

„Nebus ateities be tavęs, nebūk stebėtojas. Kur yra tiesa, ten bus ir duonos“, – sakė jis.

Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Patackas sakė, kad anksčiau mums grėsė išoriniai, o dabar –  vidiniai pavojai.

„Atėjo laikas atsinaujinti, mes turime apsaugoti savo vaikus, savo tautos savastį, turime neleisti, kad mums būtų primesta svetima, iškrypusi moralė, kurią mums stengiasi įdiegti net įstatymiškai“, – kalbėjo jis, kviesdamas „iš naujo kurti valstybę, ne ją griaunant, bet atnaujinant“.

REKLAMA

„Jūs matote, kokie čia yra „patvoriniai“ – jeigu būtų kitaip, aš čia nebūčiau“, – sakė jis, pabrėžęs, kad „Lietuvos sąraše“ bus daug garbingų žmonių.

Nepartinio demokratinio judėjimo lyderis, buvęs užsienio reikalų ministras Povilas Gylys sakė, kad „mums reikės daug drąsos ir solidarumo, kad sustabdytume šalies demoralizavimo procesą“.

„Aš noriu jūsų paklausti – valdžia tarnauja žmonėms? Mums niekas negali uždrausti pasakyti savo nuomonę“, – sakė P. Gylys. Jo teigimu, didelei visuomenės daliai kyla abejonių, kas valdo Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Valdžia turi tarnauti nacionaliniam interesui, bet dabar mes turime tarnauti valdžiai. <...> Mums nepateikia gerai apgalvotų ekonominių socialinių sprendimų“, – kalbėjo P. Gylys.

Jo teigimu, „valdžia pagimdė mus, privertė vienytis, iškėlė lyderius. Jie norėjo kontrolės, gavo opoziciją“.

P. Gylys pabrėžė. Kad reikės daug pastangų norint susikalbėti, bet „kuo mus labiau muš, tuo mes labiau stiprėsime“.

Valdas Vasiliauskas spaudos konferencijoje pabrėžė, kad kai kuriuos žmones pati valdžia privertė eiti į politiką. „Išgirdo žmonės kvietimą – ateikite, padėkite Lietuvai. Tai ir mūsų, ir jūsų paskutinė galimybė. Kito kelio nėra“, – sakė jis.

REKLAMA

„Stasys Brundza, advokatas Jonas Ivoška, Seimo narys Ligitas Kernagis, Vytautas Matulevičius, Audrius Nakas, Algirdas Patackas,  Aurelija Stancikienė, Saulius Stoma, Jonas Varkala, Valdas Vasiliauskas, Neringa Venckienė – aš tikiu, kad „Drąsos kelias“ įveiks baimės kelią“, – vardijo V. Vasiliauskas žmones, kurie esą tikrai bus įtraukti į kandidatų sąrašą Seimo rinkimuose, kviesdamas kartu su „Drąsos keliu“ kartu eiti keisti Lietuvą.

Neringa Venckienė sakė, kad ji norėtų Seime kuruoti teisėtvarkos klausimus, tačiau negalvojo, ar norėtų tapti ministre.

REKLAMA

Kol kas „Drąsos kelias“ neskelbia, koks galėtų būti pirmasis rinkimų sąrašo penketukas ar dešimtukas – tai esą bus padaryta tuomet, kai bus visas kandidatų sąrašas.

Anot A. Nako, jie pasirengę bendradarbiauti su visomis partijomis, kurios pritars „Drąsos kelio“ nuostatoms.

„Niekas nežino, kas laimės rinkimus, todėl kol kas nėra galimybių svarstyti apie bendradarbiavimą“, – sakė N. Venckienė. Jos teigimu, tikimasi gauti daug mandatų.

„Drąsos kelias“ ketina kelti kandidatus visose rinkiminėse apygardose, o pati N. Venckienė sakė, kad norėtų susikauti su dabartine seimo pirmininke Irena Degutiene. Tačiau kol kas ji neapsisprendusi, kur kandidatuos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji dėkojo Lietuvos žmonėms ir užsienio piliečiams, kurie rėmė mergaitės gynimą, o rinkimams pinigų esą nereikės. „bandysime laimėti žmonėmis, o ne pinigais“, – pridūrė V. Vasiliauskas.

Tokiu pareiškimu jis nustebino spaudos konferencijoje dalyvavusius užsienio lietuvius.

Į klausimą, kodėl nėra Dariaus Kuolio, V. Vasiliauskas sakė, kad „mes esame vieno lizdo vanagai. Darius iš pat pradžių yra pasakęs, kad jis  į rinkimus, į Seimą neis ir nedalyvaus partiniuose reikaluose. Kadangi tai partijos renginys, Darius pasilieka laisvas rankas, bet jis yra pažadėjęs, kad rems“, – sakė V. Vasiliauskas.

REKLAMA

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Baigėsi neaiškumo ir dviprasmybių laikas.  Lietuvos sąrašo  idėja labai greitai prigijo Lietuvoje, tačiau buvo kilę neaiškumų, dviprasmybių ir nesklandumų. Idėja buvo, kad partija „Drąsos kelias“ su kitais judėjimais ir visuomeninėmis bei nevyriausybinėmis organizacijomis sudaro Lietuvos sąrašą ir supriešina jį su nomenklatūra. Mes visi sudarome šį sąrašą, tačiau pagrindas yra „Drąsos kelias“. O iniciatyva judėjimą paversti partija – susiaurina idėją, nes mes kviečiame žmones eiti į rinkimus netampant partiniais“, – pirmadienį spaudos konferencijoje, skirtoje pristatyti „Lietuvos sąrašą“, sakė Valdas Vasilauskas.

REKLAMA

N. Venckienė teigė: „Partijos ir jos sąrašo tikslas yra sukurti skaidrią valstybę, įtvirtinti tikrą demokratiją, kurioje valstybės likimą spręstų patys piliečiai, o ne kriminalinių struktūrų pinigai. <...> Visuomenės interesas turi būti visų sprendimų matas.“

Pristatydamas programą, Audrius Nakas pažymėjo, kad „Drąsos kelias“ sieks, jog mažėtų mokesčiai už aukštąjį mokslą, didėtų pensijos ir minimalus atlyginimas. „Mums rūpi kiekvienas Lietuvos žmogus. Mūsų siekis – išsilavinęs žmogus.“

Jo teigimu, tokius žodžius girdime prieš kiekvienus rinkimus, tačiau kova su politine korupcija „yra absoliutus visų iki šiol buvusių valdžioje politinių partijų fiasko, kurios valdantieji net nedrįsta pradėti

REKLAMA
REKLAMA

- – -- --

Anksčiau buvo skelbta, kad „Lietuvos sąrašo“ formavime aktyviai dalyvaus visuomeninis judėjimas „Už teisingumą“. Tačiau spaudos konferencijos išvakarėse internete pasklido informacija, esą tarp vieno jo lyderių Dariaus Kuolio ir Neringos Venckienės kilo nesutarimų.

„Lietuvos sąrašo“ idėją mitinguose iškėlęs ir sąrašo formavimu rūpinęsis visuomenininkas D. Kuolys esą patvirtino perleidžiantis iniciatyvą N. Venckienei, kuri jau prieš kelias dienas teigė vadovausianti formuojant bendrą „Drąsos kelio“ ir „Lietuvos sąrašo“ kandidatų sąrašą į Seimo rinkimus.

Anksčiau taip pat buvo skelbta, kad spaudos konferencija, kurioje bus pristatytas „Lietuvos sąrašas“, vyks Seimo spaudos konferencijų salėje. Tačiau išvakarėse parlamentaras Saulius Stoma išplatino pranešimą, kuriame skelbiama, kad Seime pristatyti „Lietuvos sąrašą“ neleido Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Tokio pat pobūdžio pranešimą išplatino ir Seimo Ryšių su visuomene skyrius. Jis pranešė atšaukiantis leidimą, atsižvelgdamas į Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko A. Salamakino nuomonę bei galimą Seimo rinkimų įstatymo pažeidimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų