REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ženevoje prasideda tarptautinė konferencija, kurios dalyviai bandys išgelbėti taikos planą Sirijai, trečiadienį pasiūlytą Jungtinių Tautų (JT) ir Arabų Lygos pasiuntinio Kofio Anano (Kofi Annan), skelbia BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė tikįs, kad tarptautinei bendruomenei šeštadienį pavyks susitarti, kaip pastūmėti taikos planą į priekį.

REKLAMA

„Rytoj Ženevoje (birželio 30 d. - ELTA) turėsime didelių šansų rasti bendrą vardiklį ir susitarti, kokiu būdu įgyvendinti K. Anano planą Sirijai, skirtą abiem konfliktuojančioms pusėms“, - sakė ministras per spaudos konferenciją po susitikimo su JAV valstybės sekretore Hilari Klinton (Hillary Clinton) Sankt Peterburge.

Tačiau JAV pareigūnai sako, kad išlieka „sunkumų ir nesutarimų“ dėl Maskvos pozicijos. Rusija Siriją laiko savo patikimiausia sąjungininke Artimuosiuose Rytuose.

REKLAMA
REKLAMA

Atvykęs į susitikimą Ženevoje, Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Viljamas Heigas (William Hague) sakė, kad derybos dėl Sirijos išlieka „labai sunkios“.

„Mes visuomet laikėmės nuomonės, kad, norint užtikrinti stabilią ateitį ir realius politinius procesus Sirijoje, šalies prezidentas turi palikti postą“, - sakė pareigūnas.

Tuo tarpu Rusija priešinasi bet kokiam sprendimui, kuriuo būtų numatomas prezidento Bašaro al Asado (Bashar al Assad) nušalinimas.

Pats B. al Asadas taip pat sako nesutiksiąs su jokiu sprendimu dėl Sirijos, daromu užsienio valstybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis Irano televizijai teigė, kad krizė yra „vidinis klausimas“, kuris „niekaip nesusijęs su užsienio šalimis“. Sirijos prezidentas taip pat pabrėžė, jog net ir didžiausias užsienio spaudimas neprivers jo vyriausybės pakeisti politikos krypties šalies vidaus saugumo atžvilgiu.

Naujasis planas bus aptartas susitikime Ženevoje šeštadienį. Jame dalyvauja atstovai iš JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Rusijos, Kinijos, Turkijos, Irako, Kuveito ir Kataro.

B. al Asadas brutaliai malšina 2011 metų kovą šalyje kilusius beprecedenčius masinius protestus. Žmogaus teisių aktyvistų duomenimis, nuo tada jau žuvo daugiau kaip 15 800 žmonių, dauguma jų - civiliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų