REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2007 metų birželio 28 dieną „Nokia“ buvo daugiausiai mobiliųjų telefonų parduodanti kompanija pasaulyje, žmonės nustodavo dirbti vos tik atsitraukdavo nuo kompiuterių, „Android“ telefonai net neegzistavo, o aukšto rango vadovai maigė savo „BlackBerry“ telefonus, rašo portalas CNN.

REKLAMA
REKLAMA

Kitą dieną pardavime pasirodė kompanijos „Apple“ sukurtas išmanusis telefonas „iPhone“. Iš pradžių 600 JAV dolerių kainavęs prietaisas buvo laikomas prabangos preke. Tačiau prabėgus penkeriems metams milžiniška telefono įtaka gali būti pastebėta kasdieniuose žmonių gyvenimuose, mokyklose, gamyklose ir kompanijų valdybų kabinetuose.

REKLAMA

Iki šios dienos visame pasaulyje buvo parduota per 217 mln. „iPhone“ telefonų, kuriais naudojasi statybininkai, nuskaitydami brėžinius projektuose, daktarai, diagnozuojantys ligas savo pacientams, vyriausybės, gerindamos savo paslaugas, ir net tėvai, norintys nutildyti savo vaikus restoranuose.

Norėdamas pažymėti 5 metų „iPhone“ jubiliejų, portalas CNN pateikia 5 būdus, kaip šis išmanusis telefonas paliko savo pėdsaką pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Naujas būdas sąveikauti su kompiuteriais

2007 metais visi buvome įgudę trumpųjų žinučių rašytojai, galintys žaibišku greičiu parašyti bet kokią žinutę telefono klaviatūroje. „iPhone“ telefonai tokios klaviatūros neturėjo, o vietoj jos buvo pasiūlyta klaviatūra pačiame telefono ekrane.

Tai buvo klasikinis „Apple“ veiksmas, padėjęs perteikti kompiuterines technologijas visiškai naujai auditorijai – vaikams, suaugusiems ir net asmenims, turintiems regėjimo ar klausos sutrikimų.

Netrukus vartotojai galėjo valdyti savo telefoną vos keliais pirštų brūkštelėjimais. Telefonas pradėjo naują prietaisų su jutiminiais ekranais bangą. Nors apžvalgininkai kritikavo dideles „iPhone“ kainas ir fizinės klaviatūros nebuvimą, vartotojų tai neišgąsdino. Per pirmus tris mėnesiu „Apple“ pardavė milijoną naujųjų telefonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį spalį kompanija pabandė ir vėl sudrebinti rinką pristatydama balso asistavimo programą „Siri“. Balso atpažinimo technologija leidžia vartotojams balsu išreikšti savo komandas ir užduoti klausimus vietoj to, kad įrašyti juos į telefoną ranka.

Aplikacijų vaidmens augimas

Vis dėlto pagrindinis „iPhone“ bruožas nebuvo stiklinis jutiminis ekranas. Tai buvo mobilioji operacinė sistema „iOS“ ir griežtai kontroliuojama internetinė mobiliųjų aplikacijų parduotuvė „App Store“.

Originali telefono versija buvo pakankamai naudinga: jame esančių programėlių pagalba buvo galima naršyti internete, gauti orų prognozes, tikrinti elektroninį paštą, rašyti žinutes, stebėti akcijų biržas ir kita. Tačiau atsidarius „App Store“ žmonės suskubo pasinaudoti naudingomis trečiųjų šalių sukurtomis aplikacijomis, o telefonų operatoriai galėjo rinktis iš galybės programų, kurias galėjo įdėti į parduodamus telefonus.

REKLAMA

Su naujomis aplikacijomis „iPhone“ telefonai galėjo stebėti saulės padėtį, sinchronizuoti pirkinių sąrašą, tapti būgnais, padaryti rezervaciją restorane ir kita.

„Apple“ pradėjo dominuoti aplikacijų pardavimo ir patvirtinimo ekosistemoje. Norint parduoti aplikaciją pirmiau ją turėdavo patvirtinti pati „Apple“ ir taip buvo užkirstas kelias kenkėjiškoms aplikacijoms ir virusams. Toks dominavimas taip pat leido kompanijai atmesti aplikacijas savo nuožiūra, pavyzdžiui, jei jos turi nuorodų į „Apple“ konkurentes.

REKLAMA

„App Store“ sukūrė naują miniekonomiką. Programėlių kūrėjams „Apple“ išmokėjo daugiau kaip 5 mlrd. JAV dolerių po bendrovės mokesčių, kurie siekia 30 proc. nuo pardavimų pelno. Šiandien „App Store“ parduotuvėje yra per 650 tūkst. mobiliųjų aplikacijų, kurių vienos yra nemokamos, o specializuotos verslo aplikacijos kainuoja iki 1 tūkst. JAV dolerių.

Internetas visą parą

„iPhone“ telefonai taip pat pradėjo interneto „visiems ir visada“ erą. Tokiu būdu buvo panaikinta riba tarp darbo ir namų, komunikacija tapo niekad nesibaigiančiu įpročiu, o taip pat buvo sukurtos naujos taisyklės, kur ir kada galima naudotis išmaniaisiais telefonais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Telefonas, kurio kaina netrukus nukrito žemiau 200 JAV dolerių (pasirašant dviejų metų sutartį), suteikė vartotojams galimybę bendrauti įvairiais būdais: trumposiomis žinutėmis, elektroniniais laiškas, socialiniuose tinklalapiuose „Twitter“, „Instagram“, „Grindr“, „Foursquare“, „Facebook“ ir kitais. Iki tol interneto prieiga mobiliuosiuose telefonuose buvo ribota, tačiau „iPhone“ naršyklė buvo didelis šuolis į priekį – interneto puslapiai telefone buvo rodomi lyg asmeninio kompiuterio monitoriuje.

Vis dėlto, toks intensyvus susijungimas atnešė ir naujų pavojų – priklausomybę nuo išmaniojo telefono. Neseniai internetinio tinklalapio „Gazelle“ atliktas tyrimas parodė, kad 15 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių mieliau atsisakytų sekso, nei praleistų savaitgalį be savo „iPhone“ telefono. Tokia statistika galbūt neturėtų stebinti tų, kuriems „iPhone“ telefonas yra paskutinis dalykas, kurį jie pamato prieš užmigdami, ir pirmas dalykas, į kurį pažiūri atsikėlę ryte.

REKLAMA

Tiekimo grandinės aktyvumas

Kai „Apple“ 2011 metais tapo didžiausia pasaulio kompanija pagal rinkos kapitalizaciją, jos gamybos grandinė pasiekė vis naujas ribas ir pateko į viešumą. Kinijoje esančios „Foxconn“ gamyklos, kuriose gaminami išmanieji telefonai „iPhone“, planšetiniai kompiuteriai „iPad“ ir kiti „Apple“ gaminiai, buvo plačiai aprašinėjamos žiniasklaidoje, kai aktyvistų grupės pasiskundė dėl prastų darbo sąlygų, ilgų darbo valandų ir mažų atlyginimų.

Kontraversija padėjo pritraukti taip reikiamo dėmesio elektronikos tiekimo grandinėms. „Foxconn“ gamykla buvo sukritikuota dėl „Apple“ produktų, nors ji kartu surinkinėja gaminius ir kitoms stambioms elektronikos bendrovėms, tokioms kaip „Microsoft“, „Nintendo“, „Sony“ ar „Intel“.

REKLAMA

Norėdamos numalšinti priešiškumą stambios technologijų bendrovės jaučia spaudimą ir keičia savo veiklos būdą. Tapęs „Apple“ vadovu Timas Cookas leido trečiajai šaliai, Sąžiningo darbo asociacijai, atlikti auditą Kinijos gamyklose ir pažadėjo imtis priemonių problemoms spręsti.

Atgimusi pramonė

„iPhone“ telefonai galbūt padėjo sunaikinti „BlackBerry“, tačiau jie kartu davė pradžią naujai mobiliųjų prietaisų kartai. Kompanija „Google“ pristatė savo patobulintą mobiliąją operacinę sistemą „Android“, „Microsoft“ sukūrė „Windows Phone“ operacinę sistemą. Dauguma mobiliųjų telefonų gamintojų šiandien gamina išmaniuosius telefonus su jutiminiais ekranais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima netgi teigti, kad „iPhone“ ir „iPod Touch“ padėjo sukurti didesnį „iPad“. Šis populiarusis prietaisas pasirodė 2010 metais ir netrukus sukūrė visiškai naują elektroninių prietaisų rinką, palikdamas artimiausius savo konkurentus toli užnugaryje. Šiandien kompanijos „Amazon“, „Google“ ir „Microsoft“ turi arba rengiasi išleisi savo planšetinius kompiuterius.

„iPhone“ telefonų, kaip žaidimų įrenginių, populiarumas taip pat padėjo pamatus naujai mobiliųjų žaidimų erai.

Prabėgus penkeriems metams po to, kai „iPhone“ pasirodė rinkoje, technologijų pramonė klesti ir nuolat juda į priekį. Galbūt neprabėgs nei penki metai, kai technologijų rinką sukrės naujas panašus „sprogimas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų