REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės patvirtintas neformaliojo ugdymo krepšelis Panevėžyje veikiančių būrelių vaikams neatpigins.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžyje popamokinės veiklos organizatoriai, neformaliojo ugdymo įstaigų vadovai trina rankas: Vyriausybė trečiadienį pritarė Švietimo ir mokslo ministerijos pateiktoms mokinio krepšelio apskaičiavimo ir paskirstymo pataisoms, kuriomis numatoma įvesti 100 litų dydžio neformaliojo vaikų švietimo krepšelį. Tokia suma per mėnesį skiriama vieno vaiko meninei, sportinei veiklai, kitiems užsiėmimams.

REKLAMA

Pagal sumanymą, mokinys šį krepšelį galės „neštis“ į muzikos, dailės, sporto mokyklas ar įvairius būrelius. Kartu tai bus paskata neformaliojo ugdymo paslaugų plėtrai ir įvairovei, o vaikams atsiras daugiau galimybių pasirinkti jų pomėgius atitinkantį užsiėmimą.

Prašančiųjų veikiausiai nestigs

Kol kas Panevėžys vienintelis miestas šalyje, galėsiantis pasinaudoti numatytais neformaliojo ugdymo krepšelio pinigais.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su trimis šalies rajonais – Panevėžio, Klaipėdos bei Anykščių – Panevėžys dalyvauja projekte, kuris finansuojamas Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. Iki sausio tam numatyta 2,6 mln. litų.

Vien Panevėžyje neformaliojo ugdymo krepšelio lėšų laukia daugybė įstaigų ir organizacijų, tačiau pinigus gaus ne visi: nors miestui skirta beveik 1,4 mln. litų, juos reikės padalyti 2 758 vaikams.

Projekto koordinatorė Virginija Milaševičienė įspėja, kad visos projekte planuojančios dalyvauti Panevėžio neformaliojo ugdymo įstaigos turi žinoti, jog mokinio krepšelio lėšas galės gauti tik naujoms programoms įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų projekto tikslas yra pritraukti kuo daugiau vaikų į būrelius, didinti vaikų užimtumą“, – sakė V. Milaševičienė ir priminė, jog norinčios gauti numatytus vaikams ugdyti pinigus įstaigos privalės paraiškas teikti miesto Savivaldybei.

„Jei į krepšelio lėšas pretenduoja juridinis asmuo, tuomet jis turės užsiregistruoti Švietimo ir mokslo institucijų registre, patvirtinti nuostatus, jog gali teikti neformaliojo ugdymo paslaugas“, – aiškino V. Milaševičienė.

Ji teigia pastaraisiais metais pajutusi nemažą neformaliojo ugdymo įstaigų susidomėjimą. Kasdien atsiranda vis naujų organizacijų.

REKLAMA

„Vien Panevėžio mieste užregistruota apie 60 neformaliojo ugdymo įstaigų, tačiau tai dar ne viskas, – mes jas kaip tik dabar skaičiuojame“, – tikslaus skaičiaus dar nenorėjo įvardyti V. Milaševičienė.

„Deja, šiandien mieste veikiantys būreliai neatpigs, – skubėjo pridurti neformaliojo vaikų švietimo krepšelio projekto Panevėžyje koordinatorė. – Lėšas gaus įstaiga, tačiau programos bus skirtos ne tų mokyklų mokiniams, o naujiems vaikams“, – apie projektą, kurio tikslas – pritraukti kuo daugiau vaikų į būrelius, kalbėjo moteris.

REKLAMA

Svajoja apie nemokamus

Panevėžio moksleivių namų vadovė Raminta Juzėnienė dienraščiui sakė, kad jų įstaiga planuoja dalyvauti projekte bei teikti naujas programas.

„Bet dar tiksliai nežinome, kiek turėsim naujų vaikų, kokios bus programos, – tai paaiškės rudenį“, – kalbėjo direktorė. Bet dar nenorėjo sakyti, kiek naujieji būreliai bus pigesni už dabar esančius, o gal visai nemokami.

Šiandien Moksleivių namų užsiėmimai kainuoja 15 litų vienam vaikui per mėnesį.

Muzikos mokyklos direktorius Tautvilis Kiznis teigė su mokytojais jau kalbėjęs apie naująjį projektą. Specialistai iki rudens ketina parengti naujų programų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš neabejoju, kad rudenį užsiėmimų mūsų mokykloje turėtų padaugėti, tačiau kol kas negaliu pasakyti nei tikslaus skaičiaus, nei kokie jie bus“, – aiškino direktorius, šiuo metu savo įstaigoje besirūpinantis kone 700 mokinių.

Muzikos mokyklos vadovo teigimu, dabar mėnuo užsiėmimų kainuoja nuo 50 iki 65 litų. T. Kiznis įsitikinęs, kad įvedus krepšelį nauji būreliai vaikams turėtų būti nemokami.

Treniruoti „už dyką“ neišgalėtų

Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro (KKSC) direktoriaus pavaduotojas Algimantas Mykolaitis sakė, kad neformaliojo ugdymo krepšelio projektas bus puikus pastiprinimas mieste veikiantiems sporto klubams. Tačiau taip pat neabejojo, kad konkurencija irgi bus milžiniška.

REKLAMA

„O taip, bus didelė konkurencija dėl kiekvieno vaiko!“ – įsitikinęs A. Mykolaitis. Jo teigimu, vien Panevėžyje veikia apie 100 sporto klubų, iš kurių šešios dešimtys – labai aktyvūs. Vien KKSC sportuoja apie 2 000 vaikų.

Deja, sakė A. Mykolaitis, nemokamų treniruočių, net ir vykdant projektinę veiklą, nebus.

„Tai nemaža parama sporto klubams, mes tą šimtą litų už vaiką panaudosime organizuodami ugdymo procesus, tačiau minimalus mokestis išliks.“ Pavaduotojo manymu, ir naujos programos sporto centre turėtų būti mokamos.

REKLAMA

Tiesa, KKSC imamas mokestis už treniruotes nėra didelis – 10–15 litų per mėnesį. Gerokai brangesni yra privatūs sporto klubai, kuriuose mėnuo treniruočių vaikui gali atsieiti nuo 50 iki 100 litų.

„Mes mokestį išlaikysim, o privatūs patys spręs, ar atleisti vaikus nuo mokesčio, ar ne“, – aiškino A. Mykolaitis.

„Projekto lėšos paskirstytos iki sausio mėnesio, toliau žiūrėsim, kaip bus, – kol kas santūriai naujovę vertino KKSC direktoriaus pavaduotojas. – Tai lėšos pabandymui – savotiška injekcija, kad atsigautume nors truputį...“

E. Gikienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų