REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelis mėnesius Maskvoje dirbę statybininkai iš Lietuvos nesukrapšto pinigų net bilietui namo. Per dieną lenkiantys nugarą, o naktį prie dušų stovintys vyrai piktinasi, kad yra išnaudojami, rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kaip 60 vyrų statybose Maskvoje įdarbinusi Lietuvos bendrovė „Altonas” jiems nesumokėjo jau dviejų mėnesių atlyginimų.

REKLAMA

Statybose šalia Maskvos kelias savaites padirbęs Genadijus Bogorockis grįžo į Lietuvą. Kartu su juo išvyko dar apie 30 vyrų. Dar tiek pat liko

Rusijoje – atlyginimų negaunantys darbininkai nesukrapštė pinigų bilietui atgal.

Vyrai liko dirbti statybose, kuriose G.Bogorockis pasijuto lyg vergas. Du kartus Rusijoje sėkmingai uždarbiavęs vyras piktinosi, kad iš Lietuvos atvykusius darbininkus taip išnaudoja patys lietuviai.

„Jau 4 valandą ryto daugiau kaip 60 darbininkų sukišami į vieną seną autobusą ir vežami į darbo vietą”, – pasakojo prieš savaitę į Lietuvą grįžęs statybininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Statybose, esančiose Maskvos pakraštyje, vyrai dirba iki vakaro. Jų užduotis – žemaaukščiais gyvenamaisiais namais užstatyti 68 hektarus žemės. Sugrįžę į bendrabutį jie skuba į eilę prie dušų ir tualetų.

„Žmonių labai daug, tad karštas vanduo greitai dingsta ir atsiranda tik 2 ar 3 valandą nakties, o po valandos žmonės jau vežami į darbą”, – pasakojo G.Bogorockis.

Kai G.Bogorockis kartu su 12 bendradarbių atvyko į Maskvą, ten dirbę vyrai skundėsi, kad jiems nemokami atlyginimai.

Jie tvirtino, kad tik atvykus į Maskvą darbdaviai sumokėjo po 10 000 rublių avansą (apie 800) litų, bet darbininkai negavo jokių kvitų, niekas neprašė jų parašų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, darbininkai buvo įspėti, kad tuo atveju, jei darbą paliks savo noru, bendrovei turės sumokėti už jų išlaikymą.

Kviesdama statybininkus dirbti Maskvoje, bendrovė „Altonas” pirmus tris mėnesius žadėjo mokėti 3,5–4 tūkstančius litų per mėnesį, vėliau buvo žadama atlyginimus pakelti iki 7–8 tūkst. litų.

Darbininkams buvo žadama, kad bendrabučio kambaryje jie gyvens po du ir bus nemokamai maitinami tris kartus per dieną. Darbdaviai įgyvendino tik vieną pažadą – dėl maitinimo.

Jie griežtai prižiūrėdavo, kad statybininkai negertų ne tik darbo metu, bet ir laisvalaikiu, todėl alus būdavo draudžiamas net sekmadieniais – vienintelę laisvą dieną.

REKLAMA

Bendrovės atstovai po bendrabutį vaikščiodavo su alkoholio tikrintuvais.

Pelningą darbą Maskvoje statybininkams siūliusi bendrovė „Altonas” įsikūrusi Vilniaus centre esančiame daugiabutyje. Ant jos durų nėra jokios iškabos.

„Pirmuosius statybininkus įdarbinome tik gegužės mėnesį, todėl kalbos apie kelis mėnesius nemokamus atlyginimus yra melas”, – darbininkų skundus trumpai pakomentavo šios bendrovės vadovė Liuda Liubickienė. Ji žadėjo pasidomėti Maskvoje dirbančių vyrų gyvenimo sąlygomis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų