REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Druskų persotinta Negyvoji jūra – viena keistesnių pasaulio vietų. Ši jūra skalauja Vakarų Kranto, Jordanijos ir Izraelio krantus. Tai net nėra jūra, o didelis ežeras, nes neturi tiesioginio ryšio su pasauliniu vandenynu.

REKLAMA
REKLAMA

Negyvosios jūros paviršius ir krantai yra 423 metrai žemiau jūros lygio. Ši vietovė yra pats žemiausias Žemės sausumos paviršiaus taškas.

REKLAMA

Negyvosios Jūros gylis – 377 metrai. Tai giliausias druskų persotintas ežeras pasaulyje. Šis ežeras yra sūresnis už jūros vandenį. Negyvosios jūros druskingumas – 33,7 %.

Tai vienas druskingiausių vandens telkinių pasaulyje. Tačiau Assal ir kai kurie ežerai Antarktidoje pasižymi dar didesniu druskingumu. Dėl didžiulio druskingumo žmogus šiame vandens telkinyje plūduriuoja be menkiausių pastangų. Negyvosios jūros vanduo yra maždaug 8,6 sūresnis už vandenyno vandenį.

REKLAMA
REKLAMA

Čia negyvena jokios žuvys ar augalai, tačiau aptinkama įvairių prisitaikiusių mikroorganizmų. Negyvosios jūros ilgis – 67 kilometrai, o plotis plačiausioje vietoje – 18 kilometrų.

Negyvoji jūra yra mėgstama sveikuolių. Tai veikia keletas faktorių, tokių kaip neįprasta mineralų koncentracija vandenyje, mažas alergenų kiekis ore ir mažas ultravioletinių spindulių kiekis.

Kiekvienas šių faktorių turi skirtingus poveikius sveikatai. Negyvoji jūra – vienas pirmųjų pasaulyje sveikatingumo centrų.

Čia taip pat buvo išgaunami tokie produktai kaip mumifikavimo balzamai Egiptui ir kalio karbonatas tręšimui.

Negyvosios jūros krantuose nuolat randama asfalto gabalėlių. Iš ežero gelmių išplautų mažų asfalto gabalėlių pagamintų figūrėlių archeologai nuolatos randa aplinkinėse vietovėse. Asfaltą taip pat naudojo ir egiptiečiai mumifikavimo procese. Pats žemiausias kelias Highway 90 driekiasi šalia Negyvosios jūros – jis nutiestas 393 metrų žemiau jūros lygio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų