REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birželio 11 d.  iš Europos Komisijos buvo gauti vertinimai  „Dėl Lietuvos Visagino atominės elektrinės projekto“, tačiau šie svarbūs dokumentai,  svarstant ir priimant įstatymų projektus, susijusius su atominės elektrinės statyba,  nebuvo  nei išdalyti Seimo nariams,  nei įregistruoti posėdžių sekretoriate.

REKLAMA
REKLAMA

Krikščionių frakcijos seniūno Vidmanto Žiemelio iniciatyva 12 Seimo narių kreipėsi į  A. Kubilių dėl Europos Komisijos  išvadų  paviešinimo ir atsakymų į Europos Komisijos  nurodytus  neišspręstus klausimus.

REKLAMA

Premjero prašoma paaiškinti, kodėl  Lietuvai  parinkti ABWR reaktoriai, kurių statyba pačioje Japonijoje po Fukušimos avarijos sustabdyta, kol bus atlikti jų testavimai nepalankiausiomis sąlygomis.  Europos Sąjungoje toks reaktorių testavimas yra privalomas.

Komisija pabrėžia, kad Lietuvoje svarbu rasti tinkamą sprendimą dėl ilgalaikio radioaktyviųjų atliekų valdymo, skiriant pakankamai lėšų. Tam gali prireikti papildomai apie 12 mlrd. litų. Premjero prašoma nurodyti, kaip bus sprendžiamos šios problemos.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisija pastebi, kad Kaliningrade jau vyksta naujos atominės  elektrinės  statybos  darbai, į kuriuos kviečiamos investuoti Europos įmonės. Didžiąja dalį šios AE pagamintos elektros energijos ketinama eksportuoti. Be to Lenkija ir Baltarusija per ateinančius kelerius metus taip pat žada pastatyti galingas atomines elektrines. Komisija ragina Lietuvą numatant Visagino projekto perspektyvas atsižvelgti į šią padėtį regione.

„Iki šiol Vyriausybė neatskleidžia, kaip į EK pateiktus VAE projekto vertinimus yra atsižvelgta“, – teigia V. Žiemelis

Seimui tvirtinti pateiktos koncesijos sutarties originalas paruoštas anglų kalba, o svarstymui Seime pateiktas tik „neoficialus“ jo vertimas. Premjero prašoma nurodyti, kodėl Vyriausybė nepateikė oficialaus šios sutarties vertimo į lietuvių kalbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų