REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas po svarstymo 64 balsais už , 35 balsavus prieš, 25 – susilaikius, po svarstymo pritarė nutarimo „Dėl referendumo dėl atominės elektrinės statybos Lietuvos Respublikoje paskelbimo“ projektui, kurį inicijavo Krikščionių partijos atstovas Vidmantas Žiemelis.

REKLAMA
REKLAMA

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pasiūlė pataisyti Seimo nutarimo projektą ir organizuoti referendumą po poros metų, kai konkretus projektas bus aiškus. „Be jokios abejonės, visais svarbiausiais gyvenimo klausimais, taip pat ir šiuo konkrečiu atveju – dėl naujos atominės elektrinės, pasiūlymas atsiklausti tautos yra demokratiškas ir teisingas. <...> Tačiau taip, kaip siūlo autoriai, referendumas būtų per ankstyvas“, – sakė jis. Jam antrino ir premjeras A. Kubilius, vadindamas tokį siūlymą protingu.

REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus ir E. Masiulio, kol kas reikia laukti specialistų išvadų, medžiagos ir informacijos, kad būtų „aišku, koks tai projektas“. Taip pat nereikėtų tapatinti referendumo su Seimo rinkimais, nes tai neva politizuoja patį klausimą.

Tokia pozicija papiktino Tautininkų lyderį Gintarą Songailą. „Įsiklausykite, ką ką tik pasakė premjeras – „kai bus aišku, koks projektas“. Tuo tarpu už koncesijos (su Japonijos koncernu „Hitachi“) sutartį jau nubalsavome ir įsipareigojimus prisiėmėme“, – aiškino jis, teigdamas, kad liberalų ir premjero pasiūlymas prieštarauja referendumo įstatymui, reikalaujančiam nutarime nurodyti konkrečią referendumo organizavimo datą. Galiausiai A. Kubiliaus ir E. Masiulio siūlymams nebuvo pritarta.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriumi neseniai tapęs Rokas Žilinskas sakė, kad tautos valios atsiklausimas – šventas reikalas, ir pabrėžė, kad laukia referendumų lietus. „Prieš atominę elektrinę rengiami keturi referendumai. Vieno organizavimas kainuoja penkiolika milijonų litų. <...> Susvyravęs politinis kontekstas didina politinę projekto riziką ir kelia skolinimosi palūkanas. Jau net nesvarbu, kaip mes balsuosime, projekto rizika jau išaugo“, – priminė jis.

Premjeras Andrius Kubilius iškart po balsavimo priminė, kad Seimas jau pritarė Atominės elektrinės įstatymui ir šios dienos sprendimą vadino politikavimu ir teigė, kad šis prieštarauja Konstitucijai.

Kad kartu su spalį vyksiančiais Seimo rinkimais būtų paskelbtas referendumas, parlamentas liepos 16 dieną turės rinktis į neeilinę Sesiją, nes referendumas, pagal Konstituciją ir įstatymą turi būti surengtas per tris mėnesius nuo jo paskelbimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų