REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų saugos tarnyba MI5 praneša susiremianti su „neįtikėtinu“ skaičiumi kibernetinių įsilaužimų, informuoja BBC žinių tarnyba. Tai siejama su artėjančiomis Olimpinėmis žaidynėmis Londone.

Britų saugos tarnyba MI5 praneša susiremianti su „neįtikėtinu“ skaičiumi kibernetinių įsilaužimų, informuoja BBC žinių tarnyba. Tai siejama su artėjančiomis Olimpinėmis žaidynėmis Londone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britų saugumo organizacijos vadovas Jonathanas Evansas pirmojoje per dvejus metus savo viešoje kalboje perspėjo, kad interneto spragomis sėkmingai naudojasi įvairaus rango nusikaltėliai. Anot specialisto, kibernetiniai puolimai yra rimta grėsmė informacijos saugumui.

REKLAMA

J. Evansas savo pranešime paragino nepamiršti, kad Londono Olimpinės žaidynės yra patrauklus taikinys teroristinėms grupuotėms, tačiau patikino, kad saugumo tarnyba gana sėkmingai ruošiasi apginti piliečius ir žaidynių dalyvius. Taigi teroristų „darbas“ nebus toks paprastas, kaip jie galintys įsivaizduoti, patikino saugumo organizacijos vadovas.

Savo pranešime ponas Evansas pasakojo ir apie tai, kiek pajėgų MI5 skiria kovai su industrinio mąsto procesais, į kuriuos įtraukiami tūkstančiai žmonių. Tai – įvairių remiamo kibernetinio šnipinėjimo dalykai ir organizuotas kibernetinis nusikalstamumas. Anot organizacijos vadovo, tiek įvairių šalių šnipai, tiek ir teroristai naudojasi visomis įmanomomis internetinio saugumo spragomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai reali grėsmė ne tik šalies saugumui, konfidencialumui ir vyriausybinės informacijos prieinamumui, bet ir verslui bei akademinėms įstaigoms,“ aiškina Evansas. „Kalbama ne tik apie vyriausybės paslaptis, bet ir apie infrastruktūros saugumą, intelektinę nuosavybę, nuo kurios priklauso mūsų ateities gerovė ir komerciškai svarbią informaciją.“

Anksčiau tarp šalių, kurios vykdo daugiausia kibernetinių įsilaužimų, buvo minimos Rusija ir Kinija.

Vertinant teroro išpuolių grėsmes, anksčiau pirmavo Pakistanas ir Afganistanas. Dabar šiųdviejų šalių grėsmė vertinama net menkiau nei penkiasdešimčia procentų. Anot J. Evanso, dabar terorizmas „migruoja“ – gana daug teroro išpuolius atliekančių žmonių pasklinda iš Europos šalių, iš kurių grįžta į Somalį, Jemeną, Indiją, Azerbaidžaną ir kitas valstybes. Pavojų, anot saugumo vadovo, jie keltų ir Didžiajai Britanijai, jeigu sugalvotų vėl grįžti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastaraisiais metais daug diskusijų sukėlė kontroversiški nutarimai ir nutarimų projektai dėl saugumo tarnybų informacijos panaudojimo. Anot Jonathano Evanso, jeigu ta informacija bus atskleidžiama teismo procesų metu, tai tik sveikintina - tik tokiu būdu galima pasiekti teisingumo ir atskaitomybės.

J. Evansas pareiškė besibaiminantis tik vieno – kad saugumo tarnybos nebespės koja kojon su teroristais, kurie vis aktyviau naudojasi naujosiomis technologijomis. Būtent dėl šios priežasties britų saugumo vadovas jau prieš kurį laiką ėmėsi skatinti kai kurias duomenų rinkimo ir saugojimo reformas – pvz., anot jo, būtų tikslinga rinkti su terorizmu galimai susijusią informaciją socialiniuose tinkluose.

MI5 jau ėmėsi prevencijos darbų siekiant ramaus ir taikaus Olimpinių žaidynių vystymosi. Olimpinių žaidynių komitetas akreditacijas skyrė tik po to, kai buvo atliktas visų prašiusiųjų patikrinimas. Dėl nacionalinių saugumo reikalavimų neatitikimo akreditacijų negavo gausybė jų prašiusių įvairių šalių atstovų. Saugumo organizacija patikrino daugiau kaip pusę milijono akreditacijų prašiusių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų