REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) energetikos ministrui A. Sekmokui pakartotinai pateikė siūlymą perkelti elektros gamybą iš Elektrėnų elektrinės į termofikacines elektrines didžiuosiuose miestuose, perskirstyti elektros energijos supirkimo kvotas ir užtikrinti galimybę gyventojams už šilumą mokėti mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Pernai pasiūlymas nebranginant elektros sukurti rezervą šilumos kainoms mažinti buvo atmestas. Ši galimybė niekur nedingo, todėl dar kartą siūlome peržiūrėti energijos gamybos grandinę ir palengvinti visų miestų gyventojų naštą – atpiginti šilumą iki 4 ct/kWh“, - sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) tarybos pirmininkas Andrius Janukonis.

REKLAMA

LŠTA siūlo perkelti elektros gamybą iš Lietuvos elektrinės Elektrėnuose į Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Alytaus termofikacines elektrines, šiuo metu dirbančias minimaliu režimu.

Termofikacinėms elektrinėms, dirbančioms kogeneracijos režimu (gaminančioms ir elektrą, ir šilumą), nustačius tą pačią supirkimo kainą, kaip ir Lietuvos elektrinėje, būtų pagaminamas toks pats elektros energijos kiekis už tokią pačią kainą.

REKLAMA
REKLAMA

„Elektros kaina nedidėtų, tačiau atsirastų rezervas šilumos kainoms mažinti. Racionalus ir logiškas kogeneracijos būdu pagamintos elektros ir šilumos sąnaudų perskirstymas užkirstų kelią atliekinės energijos švaistymui Elektrėnuose ir tarnautų visiems centralizuotai besišildantiems žmonėms“, - sakė A. Janukonis.

Kondensaciniu režimu dirbanti Lietuvos elektrinė kūrena brangias gamtines dujas ir išmeta į aplinką atliekinę šilumą, kuri šildo Elektrėnų marių vandenį. Gamybą perkėlus į Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Alytaus termofikacines elektrines, atliekinė šiluma būtų tiekiama gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Elektra nebrangtų, šiluma pigtų, o šilumos tiekėjai neuždirbtų nė lito. Praktinė tokio žingsnio nauda akivaizdi. Jei elektros ir šilumos sąnaudos būtų perskirstytos prieš metus, praėjusį šildymo sezoną kiekvienas 60 kv. metrų ploto butas senos statybos sovietiniame daugiabutyje šildymui būtų sutaupęs maždaug po 400 litų“, - teigė A. Janukonis.

Į Elektrėnų marias išmesta šiluma per praėjusį šildymo sezoną kainavo apie 150 mln. litų. „Pinigų išmetimas į balą, kuomet didelė dalis gyventojų sunkiai pakelia mokesčių už šilumą naštą, yra nusikalstamas. Ar situacija pasikeis, priklauso nuo energetikos ministro A. Sekmoko sprendimo“, - sakė A. Janukonis.

REKLAMA

Iš elektros ir šilumos sąnaudų perskirstymo šilumos tiekimo įmonės neuždirbtų nė lito. Visos lėšos, gautos padidėjus termofikacinių elektrinių apkrovoms, būtų skiriamos kompensacijoms už šilumą.

„Galimybė vienu parašu užtikrinti racionalesnę energijos gamybą parodys, ar valdžia yra linkusi siekti mažesnių šilumos kainų Lietuvoje, ar ir toliau siekiama dirbtinai išlaikyti įtampą visuomenėje“, - teigė A. Janukonis.

Jis pabrėžė, kad elektros ir šilumos sąnaudų perskirstymas – efektyvi, bet trumpalaikė priemonė. „Strateginiai veiksmai, kurie leistų mažinti šilumos kainas ir suvartojimą daugiabučiuose, išlieka tie patys. Šilumos ūkyje privalome gamtines dujas keisti beveik triskart pigesniu biokuru, daugiabučių namų ūkyje – įgyvendinti renovaciją“, - įsitikinęs A. Janukonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų