REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

(Papildyta 18:09 val.) Už Neringos Venckienės neliečiamybės panaikinimo rezoliuciją balsavo 73, prieš – 20, susilaikė – 9.

(Papildyta 18:09 val.) Už Neringos Venckienės neliečiamybės panaikinimo rezoliuciją balsavo 73, prieš – 20, susilaikė – 9.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip balsavo Seimo nariai galima pažiūrėti čia.

Seimo sprendimu N. Venckienė neteko teisinio imuniteto.

Po to, kai buvo panaikinta N. Venckienės neliečiamybė, ji išėjo iš posėdžio salės ir pareiškė žurnalistams, kad planavo bet kuriuo atveju atsistatydinti iš teisėjos pareigų, tačiau norėjo pažiūrėti, kaip balsuos Seimas.

REKLAMA

„Man jokio skirtumo – aš jau buvau apsisprendusi, kad po dienos ar dviejų aš pati parašysiu prašymą pasitraukti iš teisėjų pareigų“, – teigė ji.

N. Venckienė patikino, kad nemato galimybės toliau dirbti teisėsaugos institucijose, kadangi joms vadovauja Gintaras Kryževičius.

„Mane lyginti su teisėjais, kurių kišenėse rasti pinigai už kyšius, protu nesuvokiama“, – stebėjosi ji.

N. Venckienė piktinosi, kad teisinė neliečiamybė jai buvo panaikinta nesant jokių įrodymų, o vaizdo įrašas, kurio komisija negavo, būtų įrodęs, kad nusikaltimus padarė ne ji, o kiti asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar nemano, kad panaikinus neliečiamybę, kaip tik bus galimybė išsiaiškinti teisme, kaip yra iš tiesų, N. Venckienė ironiškai klausė: „Teisme, kuriam vadovauja Kryževičius ir teisėjų tarybos vadovas?“

„Aš neabejoju, praeis dveji ar penkeri metai, paaiškės, kas kalti pedofilijos byloje ir kas kalti gegužės 17 dieną. Čia ne pabaiga. Viskas paaiškės. Aš per daug į galvą neimu: čia ne brolį laidoti ir ne mergaitę prievarta ištempti. Aš panašaus sprendimo ir tikėjausi“, – apie savo savijautą kalbėjo N. Venckienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo pareiškimą apie išėjimą iš teisėjos pareigų N. Venckienė pažadėjo išplatinti viešai.

Paklausta, kurioje rinkimų apygardoje kandidatuos, ji patikino, kad tikrai ne ten, kur bus E. Jurkevičius, nes jis jai nėra lygus varžovas. „Aš kandidatuosiu toje (apygardoje – aut.past.), kurioje galėsiu varžytis. Aš galiu varžytis bet kurioje apygardoje, bet čia tik smulkmena“, – pabrėžė ji.

N. Venckienė paaiškino, kad „Drąsos kelias“ sudarys pagrindą formuojant „Lietuvos sąrašą“. Teisėja patikino, kad ji vadovaus formuojant tą sąrašą.

REKLAMA

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šiuo metu Seime nagrinėjamas Seimo rezoliucijos „Dėl sutikimo Kauno apygardos teismo teisėją Neringą Venckienę patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jos laisvę“ projektas.

Visuomeninės komisijos pirmininkas Saulius Arlauskas paprašė tarti žodį prieš pradedant nagrinėti teisėjos Neringos Venckienės neliečiamybės panaikinimo klausimą. Po balsavimo jam nebuvo suteiktas žodis.

Seimo laikinosios komisijos pirmininkas Evaldas Jurkevičius pateikė Seimui laikinosios komisijos išvadą, kuria leidžiama patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jos laisvę.

REKLAMA

Jono Ramono paklaustas, ar viską padarė kaip komisijos pirmininkas, kad komisija išsiaiškintų visas aplinkybes, ar buvo pakviesti visi pareigūnai ir paprašyta visa medžiaga, kad komisija galėtų objektyviai vertinti šį klausimą ir nekiltų jokių nesusipratimų, jis atsakė, kad vedė posėdžius atsakingai, o visi klausimai buvo pateikti balsuoti ir, jo manymu, viskas vyko korektiškai.

Naglis Puteikis piktinosi, kodėl laikinosios komisijos pirmininkas nesutiko balsuoti už tai, kad N. Venckienei nebūtų taikomas suėmimas, nors praktika rodo, kad Seime neretai „suėmimo taikymas“ būdavo išbraukiamas iš rezoliucijų. Pasak jo, komisija paliko galimybę prokuratūrai suimti teisėją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į šį klausimą, E. Jurkevičius tiesiog pasiūlė N. Puteikiui paskaityti įstatymus.

Kazimieras Kuzminskas teiravosi, kodėl komisijai neturint galimybės susipažinti su vaizdo įrašu, kuriame suduodamas smūgis, žurnalistų užduodamais klausimais Panevėžyje, negavus jokios medžiagos, buvo priimtas būtent toks sprendimas.

E. Jurkevičius teigė negalintis nieko komentuoti, nes ne jis vienas, o komisijos dauguma taip balsavo ir tam pritarė.

Kadangi kai kurie Seimo nariai nespėjo užduoti klausimų E. Jurkevičiui per tam skirtas 10 minučių, Žilvinas Šilgalis paprašė skirti klausimams papildomai laiko, po balsavimo dėl šio pasiūlymo, jam nebuvo pritarta.

REKLAMA

Vėliau į tribūną buvo pakviesta N. Venckienė. Nors statutas numato 10 minučių kalbai, Algis Čaplikas pasiūlė skirti jai 15 minučių ir tam buvo pritarta.

Teisėja stebėjosi, kad keturis metus kovojusi už tiesą, šiandien ji turi aiškintis Seime.

„Prašoma mane patraukti baudžiamojon atsakomybėn už veiksmus, interviu, kuris buvo prieš dvejus metus. Jokių paaiškinimų iš prokuroro neišgirdau“, – stebėjosi ji.

Teisėja praktiškai pakartojo savo kalbą, sakytą Seimo laikinosios komisijos posėdžio metu. „Prievarta buvo atlikta sąmoningai, ir mergaitė buvo prievarta išplėšta iš manęs, man užlaužiant rankas ir vieną iš jų sužalojant. Seimo laikinosios komisijos rezoliucija yra visiškai nepagrįsta. Nėra jokių D. Valio įrodymų, nėra jokio pagrindo naikinti man teisinės neliečiamybės. Reikėjo vienintelį dalyką padaryti – atnešti vaizdo įrašą ir visiems Seimo nariams peržiūrėti. Tada būtų akivaizdu, kas nukentėjusysis, o kas nusikaltėlis“, – baigė savo „pasiaiškinimą“ Seimui N. Venckienė.

REKLAMA

Po teisėjos kalbos į tribūna išėjo Egidijus Klumbys ir pareiškė, kad N. Venckienė bet kokiu atveju išeis iš Seimo nugalėtoja ir triumfuos. Pasak jo, jei Seimas pritars naikinti neliečiamybę – ji bus kankinė, jei bus nutarta nenaikinti neliečiamybės – ji bus nugalėtoja ir į jos rėmėjų gretas įsijungs ir Seimas.

E. Klumbys teigė, kad dėl šios situacijos yra kalta prezidentė, kuri teigė, kad N. Venckienė vykdo teismo sprendimą, o už žodžius teisėjų neatleidžia, taip pat kalta Teismų taryba, kuri nukėlė sprendimo priėmimą dėl N. Venckienės drausminimo bylos, ir Generalinis prokuroras, kuris tik po trijų metų kreipėsi į Seimą dėl N. Venckienės nusižengimų.

„Seimas daromas atpirkimo ožiu ir aš šiame balsavime nedalyvausiu“, – pareiškė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų