REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagrindinis skonio organas, pasirodo, yra akys. Juk sutiksi, kad maistas yra daugiau nei vien produkto skonis. Valgydami patiriame visą juslinių potyrių puokštę, tačiau kas yra pats pagrindinis skonio jutiklis? Ilgą laiką buvo manoma, kad visą šią informaciją gauname iš burnoje esančių skonio receptorių, tačiau visai neseniai šia teorija buvo suabejota. Mokslininkai atliko daug tyrimų, kol galų gale paaiškėjo, kad būtent akys, o ne burna yra pagrindinis skonio organas. Oksfordo universiteto eksperimentinės psichologijos profesorius Charlesas Spence'as tvirtina: „Tai, kaip žmogus suvokia skonį, didžiąja dalimi priklauso nuo to, ką jis mato savo lėkštėje.“

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi ragaudami įvairius patiekalus sukaupiame milžinišką patirtį, mūsų akys, žvelgdamos į lėkštę, smegenims praneša, koks bus maisto skonis. Fizikos profesorius iš Bristolio Peateris Barhamas mano, kad yra didelė tikimybė, jog pamatę ryškiai oranžinės spalvos gėrimą mes pagalvosime, kad prieš mus – apelsinų sultys. Ši taisyklė, mokslininko nuomone, galioja net ir tuo atveju, jei stiklinėje yra nudažytos ir pasaldintos obuolių sultys.

REKLAMA

Be abejo, šis principas suveikia ne visais atvejais. Juk jei pamatysi mėlynai nudažytą kiaušinio trynį, vargu ar pagalvosi, kad tai – slyva. Tačiau tais atvejais, kai skirtumas ganėtinai menkas, mūsų skonio receptoriai yra ne tokie įžvalgūs, o tuo naudojasi maisto gamintojai, į savo produktus dedantys įvairių dažiklių bei konservantų.

Tad būk atidus ir gero apetito!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų