REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl teisėjos Neringos Venckienės neliečiamybės rytoj balsuos Seimo laikinoji tyrimų komisija. Tačiau nepaisant būsimos įvykių eigos, lemiamą žodį dar turės tarti Seimas, kurio pozicija, anot parlamentaro Naglio Puteikio, priklausys nuo frakcijų vadovų susitarimo.

REKLAMA
REKLAMA

Balsavime dalyvaus

Rytojaus posėdyje dalyvaus visi komisijos nariai, išskyrus Evaldą Lementauską. Šis parlamentaras dar praėjusį penktadienį pareiškė, kad atsisako dalyvauti komisijos posėdžiuose, kuriems vadovauja situacijos nesugebantis valdyti pirmininkas Evaldas Jurkevičius.

REKLAMA

„Kadangi komisijoje yra septyni žmonės, kurie nori „nuimti“ N. Venckienei imunitetą, tai visiškai nėra prasmės sugriauti kvorumą (kaip buvo padarytą praėjusį penktadienį). Noriu dar kartą pabrėžti, kad pati komisija trukdė gauti reikalingą medžiagą.

Prokurorai atsisakė ją duoti, o tokiam akibrokštui nebuvo rasta argumentų, tiksliau jų net neieškota. Todėl komisijos išvadose turi būti tas įrašyta, bet tie 7 nariai tam pasipriešino“, - pasakojo N. Puteikis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot parlamentaro, rytojaus posėdis bus tik formalumas: „Komisija leis N. Venckienei taikyti visas įmanomas sankcijas. Tačiau tie keli komisijos nariai, kuriems rūpi teisingumas, pateiks atskirą išvadą. Iš esmės Seimas balsuos leisti ar neleisti panaikinti teisėjos imunitetą.“

Priklausys nuo susitarimų?

Tam, kad N. Venckienė galėtų būti teisiama reikės 71 parlamentaro balso. Tačiau N. Puteikis priminė atvejį, kai to paties E. Lementausko parlamentinė neliečiamybė buvo pakibusi ant plauko. Tačiau tuomet už šio parlamentaro imuniteto panaikinimą balsavo 69 kolegos. Pritrūko vos dviejų balsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl N. Venckienės likimo dalis Seimo narių neabejotinai balsuos taip, kaip jiems lieps partijų vadovai. Tačiau atsiras tokių, kurie netikėtai „susirgs“. Jie nepasirodys posėdžių salėje, nes nenorės būti pasmerkti nei savo vadovų, nei tautos, kuri viską stebės itin atidžiai“, - neabejojo N. Puteikis.

Parlamentaras pridūrė, kad sprendimo dėl N. Venckienės raktas yra frakcijų vadovų rankose: „Jei jie koordinuos savo veiksmus, susitiks slaptam pasitarimui, tada nuspręs „nuimti“ imunitetą. Pagal tai, kiek bendrauju su Seimo nariais, o jų nėra labai daug, galiu pasakyti, kad jei tarsis frakcijų vadovai, tai sulauksime 75 balsų už tai, kad N. Venckienė netektų neliečiamybės.

REKLAMA

Tuo atveju, jei susitarimas neįvyks, tai už teisėjos imuniteto panaikinimą balsuos 65 Seimo nariai ir jų balsų nepakaks. Jei būtų galima lažintis dėl to, tai pastatyčiau už tuos skaičius, kuriuos ką tik įvardijau.“

Tačiau N. Puteikis atkreipia dėmesį, kad N. Venckienei išsaugojus imunitetą dar ilgai neteks gyventi ramiai. Nes iki rugpjūčio 10 d. ji turės apsispręsti, ar palikti teisėjos darbą ir bandyti dalyvauti rinkimuose.

„Logiška, kad tokiu atveju ji praras neliečiamybę. Bet ar pareigūnai nuspręs ją iš karto suimti? Čia jau kitas klausimas. Nors jei mūsų valstybėje gali ir vaikus suimti, tai ir su N. Venckiene taip pat pasielgs. Tik noriu pasakyti, kad jei N. Venckienę tuomet suims, tai jos partija gaus daugumą balsų per Seimo rinkimus. O tada bus galima daryti pokyčius“, - žadėjo N. Puteikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų