REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bene žymiausias pasaulio investuotojas George'as Sorosas su nerimu laukia šią savaitę įvyksiančio Europos lyderių susitikimo ir teigia, kad per tris artimiausias dienas nesiėmus tinkamų sprendimų euras patirs fiasko, rašo „Bloomberg“.

REKLAMA
REKLAMA

G. Sorosas ilgą laiką kritikavo Europos politikus, kurie neveiksmingai bando susidoroti su monetarinės sąjungos krize. Anot G. Soroso, šiuo metu Europa atsisako atviros visuomenės idealų ir klimsta į antidemokratinį Vokietijos dominavimą.

REKLAMA

G. Sorosas pripažįsta, kad Europos centrinis bankas dėl teisinių apribojimų negali ir artimiausiu metu negalės tiesiogiai paremti probleminių valstybių. Investuotojas siūlo išeitį – steigti skolų sumažinimo fondą, kuris veiktų drauge su ECB ir galėtų apeiti teisinius centrinio banko apribojimus. Toks fondas mainais už struktūrines reformas galėtų išpirkti didelę Italijos ir Ispanijos skolos dalį. Naujasis fondas pritrauktų reikiamą finansavimą išplatinęs Europos iždo skolos vertybinius popierius už kurių apmokėjimą būtų atsakingos euro zonos narės. Rizikos kolektyvizacija leistų pritraukti pigaus kapitalo, kuris vėliau būtų naudojamas Ispanijos ir Italijos skolos išpirkimui.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Ispanijos dešimties metų obligacijų palūkanos peržengė 7 proc. ribą. Analitikų vertinimu tokia skolinimosi kaina parklupdys šios valstybės ekonomiką. G. Soroso plane numatyta, kad dėl kolektyvinės garantijos naujasis fondas išleistų mažiausios rizikos vertybinius popierius, tad ECB galėtų įvertinti juos kaip saugų užstatą skolinant pinigus bankams. Šiuo metu finansų institucijos ieško saugių investicinių instrumentų, tad Europos iždo skolos vertybiniai popieriai būtų itin paklausūs, nes palūkanų normos už juos būtų maždaug 1 proc. Tuo tarpu dabar bankai ECB indėlių pavidalu laiko 700 mlrd. eurų, už kuriuos gauna vos 0,25 proc. palūkanų. G. Soroso nuomone naujas finansinis instrumentas dėl investicinio saugumo ir didesnio pajamingumo būtų greitai išgraibstytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Sorosas pripažįsta, kad vien tik meduolis nepagelbės, reikia ir bizūno, nes priešingu atveju valstybės narės gavusios paskolas nesiims reikiamų reformų. Investuotojas siūlo fondui suteikti teisę bausti įsipareigojimų nevykdančias valstybes.

G. Sorosas baiminasi, kad po šią savaitę vyksiančio susitikimo gali prasidėti euro zonos griūtis: „Europos lyderiams liko trys dienos susitarti, priešingu atveju laukia fiasko.“

Investuotojas mano, kad iki šiol Vokietijos ekonominė poltika pridarė daugiau žalos nei naudos, nes šiandien Europai reikia ne griežto taupymo, bet ekonomikos stimuliavimo.

Anot jo, siūlomas fondas būtų pirmas žingsnis į bendras euroobligacijas ir fiskalinę bei politinę sąjungą be kurios euro ateitis yra pasmerkta pražūčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų