REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Derekas Landy – airių rašytojas ir scenaristas, išgarsėjęs kūriniais apie Skeletą Malonųjį. Nors rašytojas nesigiria, tačiau knygų serija apie šmaikštų detektyvą Skeletą Malonųjį pelnė ne vieną apdovanojimą (pvz., Airių dešimtmečio knygos, Red House vaikų knygos ir kt.). Rašytojas žaidžia galybę kompiuterinių žaidimų, skaito galybę komiksų ir žiūri galybę filmų.

Derekas Landy – airių rašytojas ir scenaristas, išgarsėjęs kūriniais apie Skeletą Malonųjį. Nors rašytojas nesigiria, tačiau knygų serija apie šmaikštų detektyvą Skeletą Malonųjį pelnė ne vieną apdovanojimą (pvz., Airių dešimtmečio knygos, Red House vaikų knygos ir kt.). Rašytojas žaidžia galybę kompiuterinių žaidimų, skaito galybę komiksų ir žiūri galybę filmų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galbūt ši Dereko Landy patirtis ir lemia, kad jo knygose apie Skeletą Malonųjį galybė intensyvaus veiksmo ir nuotykių, o visa tai papasakota žiauriai šmaikščiai ir vaizdingai. D. Landy sukūrė nuostabų pasaulį, kuriame pavojingi nuotykiai neatskiriami nuo gero humoro. Derekas Landy gyvena Airijoje su dviem milžiniškomis katėmis ir dviem milžiniškais šunimis, o su realiais žmonėmis kalbasi tik tada, kai privalo (žinoma, kartais juk nuo to neišsisuksi).

REKLAMA

Kas toks yra Skeletas Malonusis? Tai grakštus skrybėlėtas paslaptingas džentelmenas, šmaikštus detektyvas, galingas magas ir apgavysčių bei įsilaužimų meistras. Dvylikametės Stefani patarėjas, gynėjas ir globėjas (o gal reikėtų sakyti – bendrininkas, nes Skeletas Malonusis mergaite pasitiki ir jie abu sudaro šaunią komandą). Viskas puiku, tik viena smulkmena – Skeletas Malonusis miręs ir iš tikro tėra skeletas. Tačiau jam tai nė mažumėlės netrukdo, tai ar turėtų trukdyti mums – skaitytojams? Kiekvienas trokštų turėti tokį šaunų kompanioną kaip Skeletas Malonusis, ir visai nesvarbu, kad jis negyvėlis su žavia kaukoline šypsena. Iš šio detektyvo kaulinės burnos liejasi juokai, o jo kaukolėje užgimsta pačios žaviausios ir netikėčiausios idėjos. Skeletas Malonusis žavus dar ir tuo, kad nėra nuobodus „gerietis“ – reikalui iškilus jis gali būti ne tik šmaikštus, bet ir laaabai suktas.

REKLAMA
REKLAMA

Dvylikametė Stefani Edžglėj –  kita pagrindinė knygos herojė. Apie save ji sako, kad yra eilinė mergaitė, per gyvenimą einanti su šypsena veide ir daina širdyje. Tačiau aš manau, kad ji ne eilinė, o drąsi ir užsispyrusi šaunuolė, puiki kovotoja ir gera draugė (bent jau Skeleto Maloniojo, o jo dėmesį tikrai ne kiekvienas gali pelnyti). Beje, Stefani – mergaitė juodais drabužiais. Ar tai ką nors primena, a?

Stefani mylimas dėdė kūrė įdomias istorijas, tačiau jam mirus ir palikus visą turtą dukterėčiai, darosi panašu, kad tos siaubo istorijos toli gražu nepramanytos. Ne, ne, tai ne banali istorija apie pavydą ir turto dalybas, tai istorija apie magišką, siaubingą, bet kartu ir žavų pasaulį. Šio pasaulio atstovas Skeletas Malonusis įspūdingas, bet įdomūs ir kiti veikėjai (trolis, vampyrai, Kinija Širdgėla, Baisuoklis...), o kova tarp gėrio ir blogio, į kurią narsiai įsitraukia Stefani, intensyvėja ir jau rodos, kad situacija gerėja, kai staiga įvykiai pasikeičia ir persvarą įgyja priešininkai. Taip nutinka ne vieną kartą. Blogosios jėgos kovoja, nes nori gauti raktą, suteiksiantį galią, o Skeletas Malonusis su Stefani stoja gėrio pusėn ir iš visų jėgų stengiasi neleisti blogiui užvaldyti pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galbūt gėrio ir blogio kova nėra nauja tema, bet Skeleto Maloniojo dėka įgyja naujų spalvų ir neleis nuobodžiauti nė vienam, atsivertusiam šią knygą. Kaip baigsis knyga, negaliu sakyti, kad nesupyktų Skeletas Malonusis, bet jei kas nori sužinoti, ar detektyvas žus, atsakau – taip. Bet nepamirškite, kad Skeletas ir taip jau  miręs...

Laukiu, kol „Alma littera“ šleis kitas šios serijos knygas, nes noriu dalyvauti visuose įvykiuose kartu su šauniais herojais. Skaitydama šį detektyvą kartais jaučiausi lyg kompiuterinio žaidimo herojė: laiminga juokies, o pasikeitusi situacija, nauji pavojai verčia nerimauti.

REKLAMA

Jei jūsų namuose atsiras skeletas, neišsigąskite, nes galbūt tai Skeletas Malonusis. Mano namuose toks yra, jis šėlioja knygoje – šmaikščiame šmaikštaus airių rašytojo detektyve jauniesiems skaitytojams. Knyga „Malonusis ponas Skeletas“ patiks visiems, kas nori susipažinti su Skeletu Maloniuoju, tik turėkite galvoje, kad susipažinę su šiuo detektyvu išgyvensite daug pavojų, juoksitės iki ašarų ir neišvengiamai sutiksite keistų, piktų, suktų tipų. Ir, žinoma, Stefani Edžglėj – šaunią mergaitę juodais drabužiais. Šiurpulingo skaitymo apie Skeletą Malonųjį ir Stefani Edžglėj, jei netikite, kad jie realūs, patys pažiūrėkite:  http://www.skulduggerypleasant.com

Šarūnė Riaubaitė

Derekas Landy, „Malonusis ponas Skeletas“ (nuotr. leidėjų)Derekas Landy, „Malonusis ponas Skeletas“ (nuotr. leidėjų)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų